Contencios administrativ şi fiscal. Acţiune având  ca obiect suspendare executare act administrativ. Îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 2 lit. c) din Lega nr. 554/2004


Contencios administrativ şi fiscal. Acţiune având  ca obiect suspendare executare act administrativ. Îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 2 lit. c) din Lega nr. 554/2004

Prin cererea înregistrată sub nr. X/114/2015 pe rolul Tribunalului Buzău, reclamantul T.M.A.  a solicitat în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău suspendarea executării actului administrativ reprezentat de decizia nr. Y/2015  emisă de pârât până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a contestaţiei formulată împotriva acesteia.
În motivarea cererii reclamantul a arătat că prin decizia contestată s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile  iar împotriva acestui act s-a formulat plângere întrucât nu cuprinde motivele de fapt şi de drept care au stat la baza  acestei măsuri, în cauză nefiind emis un proces verbal de contravenţie care să cuprindă regula de circulaţie încălcată.
Susţine reclamantul că în cauză sunt îndeplinite condiţiile  prevăzute de lege privind suspendarea actului administrativ în sensul art. 14  şi art.15 din Legea nr.554/2004 în referire la cazul bine justificat şi prevenirea unei pagube iminente.
Arată reclamantul că de asemenea  este dovedit şi interesul legitim care i-a fost vătămat prin actul contestat, arătându-se în fapt că dispoziţia  în discuţie nu poate fi verificată de instanţa de judecată întrucât  nu cuprinde elementele de fapt şi de drept necesare, iar prin reţinerea permisului de conducere i s-au adus limitări ale vieţii publice şi private în condiţiile în care în favoarea sa operează prezumţia de nevinovăţie.
În dovedirea cererii s-au depus la dosar dovada îndeplinirii procedurii prealabile şi actul administrativ contestat.
În cauză pârâtul I.P.J. Buzău  a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii arătând că în fapt la data de 13.11.2014  reclamantul a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu vătămarea corporală a mai multor persoane, fiind întocmit dosarul penal nr. X/P/2014  soluţionat prin clasarea cauzei.
Se apreciază de către pârât că actul contestat  nu constituie un act administrativ în sensul art.2  alin.1 lit.”c” din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ iar decizia contestată a fost emisă prin efectul  legii, urmare a îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art.103 alin.1 lit.”c” din O.U.G. nr. 195/2002.
Chiar şi în situaţia în care s-ar considera că actul contestat reprezintă un act administrativ, susţine pârâtul că în cauză nu sunt întrunite condiţiile art.14 şi 15 din Legea nr. 554/2004, condiţii care trebuie dovedite.
Analizând actele şi lucrările instanţa va reţine în fapt şi în drept următoarele:
La data de 13.11.2014 reclamantul a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu vătămarea corporală a mai multor persoane , în cauză fiind efectuate cercetări penale  iar prin ordonanţa emisă în dosarul nr. X/P/2014 s-a dispus clasarea cauzei.
Prin Dispoziţia nr. Y/2015  emisă de către pârât s-a dispus suspendarea dreptului reclamantului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile, dispoziţie contestată pe cale separată, iar până la soluţionarea irevocabilă a acestei plângeri, prin prezenta acţiune se solicită suspendarea executării acestei dispoziţii.
În ceea ce priveşte natura juridică a actului contestat tribunalul va considera că acesta constituie un act administrativ în sensul art.2 lit.”c” din Legea nr. 554/2004, ce poate fi atacat în justiţie în condiţiile legii, avându-se în vedere că în cauză nu a fost întocmit un proces verbal de contravenţie  prin care petentul reclamant să fie sancţionat şi prin care să se dispună şi măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pe o anumită perioadă, proces verbal ce ar fi putut fi contestat conform dispoziţiilor O.U.G.nr.2/2001 şi O.U.G.nr.195/2002.
Pe fondul cauzei, deşi tribunalul reţine că înscrisul a cărui suspendare a executării se solicită este un act administrativ va aprecia însă că nu sunt întrunite condiţiile art.14 din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ.
Astfel,  dispoziţiile legale invocate impun existenţa cumulativă a mai multor condiţii şi anume existenţa  cazului bine justificat şi prevenirea unei pagube iminente, care nu au fost dovedite în cauză.
Pentru a înlătura, chiar şi temporar, regula executării imediate şi din oficiu a actului administrativ, prin suspendarea acestuia, instanţa nu poate aprecia arbitrar necesitatea unei asemenea măsuri, ci doar prin raportare la probele administrate în cauză, care trebuie să ofere suficiente indicii  aparente de răsturnare a prezumţiei de legalitate, fără a se analiza pe fond conţinutul actului administrativ.
În cauză nu poate fi reţinut faptul că reclamantului i-au fost aduse limitări ale vieţii publice şi private prin suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice  timp de 90 de zile şi nici că prin suspendarea executării actului contestat se poate evita o pagubă iminentă sau dificil de reparat.
În temeiul considerentelor expuse, tribunalul a considerat că în cauză nu sunt întrunite condiţiile cumulative impuse de  art.14 din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ şi în consecinţă a respins acţiunea formulată de reclamantul T.M.A..