Emancipare minor


Prin cererea inregistrata pe rolul instantei, petenta GK asistata de reprezentantii legali ( parinti) a solicitat sa-i fie recunoscuta in mod anticipat capacitatea deplina de exercitiu.

In motivare, petenta a aratat ca are implinita varsta de 16 ani si se bucura de ocrotirea ambilor parinti, cu care locuieste. A precizat ca este interesata de obtinerea capacitatii depline de exercitiu anticipat, deoarece urmeaza sa mearga in Germania in vara anului curent, pe perioada vacantei de vara, pentru a munci in domeniul comercial, astfel ca, va fi nevoita sa semneze contract de munca si documente bancare pe teritorul Germaniei.

In drept, au fost invocate disp. art. 40 C Civ, art.527 Cod Pr Civila.

In probatiune s-au administrat inscrisuri.

Prin intampinare, petentii au aratat ca sunt de acord cu cererea minorei, mentionand ca aceasta obisnuieste sa calatoreasca singura de mica, iar in Germania nu merge doar cu scopul de a munci, ci si pentru a -si continua studiile dupa terminarea liceului.

Conform art.38 alin.1 si 2 C Civ, capacitatea deplina de exercitiu incepe la data cand persoana devine majora- 18 ani.

Legea prevede anumite derogari de la principiul dobandirii capacitatii e exercitiu depline ; art.40 C Civ reglementeaza capacitatea de exercitiu anticipata, prevazand ca, pentru motive temeinice, instanta de tutela poate recunoaste minorului care a implinit 16 ani capacitatea deplina de exercitiu. In acest scop, vor fi ascultati si parintii sau tutorele minorului, luandu-se, cand este cazul si avizul consiliului de familie.

In cauza de fata, instanta constata ca petenta a implinit varsta de 17 ani si a facut dovada unor motive temeinice pentru a obtine capacitate deplina de exercitiu anticipata, motiv pentru care, admite cererea si recunoaste anticipat minorei petente capacitatea deplina de exercitiu.

( dos. 2969/4/2023, s.c 6498/2023 def prin neapelare)