Eşalonare plata amenda penala. inexistenta „relei-credinte” in sustragerea de la executarea amenzii


Prin sentinta penala nr.900/11.03.2011 pronuntata in dosarul nr. 27778/245/2010, Judecatoria Iaşi  a dispus respingerea  sesizarii formulate de  catre Biroul de Executari Penale din cadrul Judecatoriei Iaşi, prin judecatorul delegat, privind  inlocuirea  cu pedeapsa inchisorii a pedepsei cu amenda penala, in cuantum de  5.000.000 lei (ROL) =  500 lei (RON),  ce i-a fost aplicata condamnatului  G.I.,  prin sentinta penala nr.  455 din data de  16.02.2010  a Judecatoriei Iaşi, pronuntata in dosarul penal nr.  23447/245/2088 al Judecatoriei Iaşi, ramasa definitiva prin neapelare la data de 10.03.2010.

În speta,  prin cererea înregistrată pe rolul  Judecătoriei Iaşi,  s-a solicitat de catre Biroul de Executari Penale din cadrul Judecatoriei Iasi, prin judecatorul delegat, în baza dispozitiilor art. 449 indice 1 din Codul de procedura penala, coroborate cu dispozitiile art. 63 indice 1 din Codul penal, transformarea în închisoare a pedepsei amenzii penale, in cuantum de 500 lei (RON), ce i-a fost aplicata condamnatului G.I. prin sentinta penala nr.  455 din data de 16.02.2010 a Judecatoriei Iaşi, pronuntata in dosarul penal nr.23447/245/2088 al Judecatoriei Iaşi, ramasa definitiva prin neapelare la data de  10.03.2010,  motivându-se  ca  desi condamnatul a avut cunoştinta despre condamnarea suferita prin sentinta penala sus-mentionata, ramasa definitiva, prin care i s-a aplicat acestuia pedeapsa cu amenda penala în cuantum de  500 lei (RON),  pentru savarsirea  infractiunii  de „lovire sau alte violente”, prev. si ped.  de art.  180 alin.(2) din Codul penal,  acesta nu  a depus recipisa de plata integrala a amenzii penale la instanta de executare, în termen de 3 (trei) luni de la data ramanerii definitive a respectivei hotarâri judecatoresti, asa cum era obligat procedeze conform dispozitiilor art. 425 alin.(1) din Codul de procedura penala, si nici nu a solicitat esalonarea platii  amenzii penale respective, ceea ce echivaleaza cu neplata cu rea-credinta de catre cel condamnat a amenzii penale, fiind astfel incidente în cauză dispozitiile art. 63 indice 1 din Codul de procedura penala.

Condamnatul  G.I.  s-a prezentat in fata instantei  la termenul de judecata din data de 27.01.2011, cand  a depus la dosarul cauzei penale de fata  o copie de pe cererea de esalonare a platii amenzii penale, cerere formulata de catre dânsul si care a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Iaşi, cerere nesolutionata încă (din motive neimputabile condamnatului)  de către instanta.

Fata de aceasta situatie,  în spetă s-a constatat  de catre instanta  că nu s-a facut dovada relei-credinte a condamnatului G.I. in ce priveste neplata amenzii penale la care acesta a fost condamnat prin sentinta penala sus-mentionata, intrucat  condamnatul a probat cu inscrisurile depuse la dosar faptul ca  a solicitat esalonarea platii  amenzii penale la care a fost condamnat prin hotararea judecatoreasca referita anterior. În raport de aceasta împrejurare,  s-a constatat ca nu sunt indeplinite cerintele prevazute de art. 63 indice 1 din Codul penal, care pretind in mod neechivoc „sustragerea cu rea-credinta” a celui condamnat  de la executarea amenzii, pentru a se putea dispune asupra inlocuirii  pedepsei amenzii cu pedeapsa inchisorii, împrejuare în care,  în baza dispozitiilor art. 449 indice 1 din Codul de procedura penala,  rap. la art. 63 indice 1 din Codul penal, a respins sesizarea formulata de catre Biroul de Executari Penale din cadrul Judecatoriei Iasi, prin judecatorul delegat,  privind înlocuirea în închisoare a amenzii penale privind pe condamnatul G.I., neputându-se retine ca fiind dovedita reaua-credinta a condamnatului in ce priveste  neexecutarea  amenzii penale la care a fost condamnat acesta prin sentinta penala  respectivă.