Incheiere de respingere a cererii de suspendare a judecăţii. Căi de atac.


Potrivit art. 282 alin. 2 Cod procedură civilă încheierea primei instanţe de respingere a cererii de suspendare a judecăţii poate fi atacată cu apel doar odată cu fondul, spre deosebire de încheierea de admitere a unei asemenea cereri, care poate fi apelată separat.

Secţia Comercială, decizia nr. 2671 din 23 iunie 1998.

Reclamanţii T.C., D.V. şi M.N., în calitate de manageri la Regia Autonomă “Administraţia Zonei Libere” Constanţa Sud, au solicitat, în contradictoriu cu aceasta, anularea ordinului din 3 februarie 1997, emis în temeiul art. 16 lit. b din Legea nr. 66/1995, de către. Ministerul Transporturilor, ca reprezentant al pârâtei-parte în contractul de management -prin care s-a dispus revocarea echipei manageriale.

în motivarea acţiunii reclamanţii au arătat că între ei şi Ministerul Transporturilor, ca reprezentant al pârâtei, s-a încheiat, cu respectarea dispoziţiilor legale, contractul de management din 4 iulie 1996, pe o durată de 2 ani.

Prin ordinul a cărui anulare au cerut-o, pârâta a revocat echipa managerială şi a reziliat contractul de management invocând neîndeplinirea obiectivelor şi indicatorilor prevăzuţi în criteriile de performanţă, încălcarea prevederilor art. 4 din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea şi comiterea unor fapte cu caracter penal.

Reclamanţii au susţinut că măsura s-a luat cu încălcarea dreptului lor la apărare, a clauzelor contractuale şi a dispoziţiilor legale în materie.

Prin întâmpinare, pârâta a susţinut că pentru faptele cu caracter penal imputate reclamanţilor (fals intelectual, instigarea la fals şi uz de fals) a fost sesizat Parchetul şi, până la definitivarea cercetărilor penale, a cerut suspendarea judecăţii în baza art. 244 pct. 2 Cod de procedura civilă.

Tribunalul, prin încheierea din 9 mai 1997 a respins cererea de suspendare, dispunând continuarea judecăţii cu motivarea că pentru aplicarea textului de lege citat, nu este suficientă doar existenţa plângerii penale, ci trebuie să se facă dovada punerii în mişcare a acţiunii penale, condiţie neîntrunită în cauză.

Curtea de Apel a respins ca inadmisibil apelul declarat de pârâtă.

Pârâta a declarat recurs stăruind în admiterea cererii de suspendare a judecării cauzei până la terminarea cercetărilor penale.

Recursul este nefondat.

Potrivit art. 282 alin. 2 Cod de procedură civilă împotriva încheierilor premergătoare nu se poate face apel decât o dată cu fondul, în afară de cazul când prin ele s-a întrerupt sau s-a suspendat cursul judecăţii.

în cauză, prin încheierea din 9 mai 1997 a primei instanţe nu s-a întrerupt ori suspendat cursul judecăţii, ci dimpotrivă, s-a dispus continuarea acesteia, astfel că măsura vizată nu poate fi pusă în discuţie decât prin căile de atac ce vor fi, eventual, declarate împotriva soluţiei asupra fondului cauzei.