Infractiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice ( art. 327 Cod Penal)


Prin rechizitoriul nr. ../P/2021 a fost trimis in judecata in stare de libertate inc. F.M. pentru savarsirea infractiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 372 C Penal.

In actul de sesizare s-a retinut, in fapt, ca la data de 12.01.2021 inculpatul a condus autoturismul proprietate personala  pe str…..din ors. Buftea si, dupa ce a fost oprit in trafic de catre echipajul de politie,  a fost testat cu aparatul etilotest care a aratat o valoare de 0,78 mg/l alcool in aerul expirat.

Ulteiror, fiind condus la unitatea spitaliceasca in vederea recoltarii de probe de sange, acesta a refuzat recoltarea de mostre biologice, necesare pentru stabilirea alcoolemiei.

Vinovatia inculpatului a fost dovedita prin mijloacele de proba administrate in cauza, iar inculpatul, recunoscandu-si vinovatia si incadrarea juridica propusa de catre parchet, instanta de judecata, gasindu-l vinovat, a aplicat o pedeapsa acestuia, iar la proportionalitatea pedepsei a avut in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de codul penal.

Astfel, in baza art. 337 C Pen cu aplicarea art. 396 alin.10 Cod Procedura Penala  instanta a stabilit pedeapsa de 1 an , iar in baza art.83 alin.1 , 3 Cp a dispus amanarea aplicarii pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. (S.p nr. 282/18.04.2022)