Insolvenţă. Contestaţia creditorului la tabelul preliminar. Aplicarea art. 52 din Legea nr. 85/2006.


Din înscrisurile de la dosarul  cauzei rezultă  că la data de 11.03.2013 creditorul– contestator  a fost  notificat de către  administratorul  judiciar al debitoarei  în sensul că tabelul preliminar al creanţelor  împotriva  SC A.C.  SRL  şi  prin cererea de creanţă  formulată împotriva debitorului SC A. C.SRL s-a  solicitat înscrierea  la masa credală  cu suma de 22.579,09 lei – creanţă chirografară şi a fost  compensată integral.

Potrivit art. 52 din Legea nr. 85/2006  se reglementează compensaţia  legală a creanţelor „ deschiderea  procedurii  de insolvenţă  nu afectează dreptul unui creditor  de a invoca compensarea  creanţei sale  cu cea a debitorului asupra sa atunci când  condiţiile prevăzute  de lege  în materie  de compensare  legală sunt  îndeplinite  la data deschiderii procedurii”.

Compensaţia reprezintă  un mod  de stingere  a obligaţiei  reciproce până la  concurenţa  celor mai mici  dintre ele.

Potrivit art. 1144 Codul Civil,  compensaţia operează de drept în puterea legii chiar dacă  debitorul n-ar şti nimic  despre aceasta. Legea impune  anumite  condiţii: reciprocitatea obligaţiilor, creanţele  să aibă  ca obiect bunuri fungibile, creanţele  să fie certe , lichide şi exigibile.

Urmează astfel a constat că spre deosebire  de dreptul comun unde compensarea poate fi legală, judiciară  sau convenţională, în condiţiile în care debitorul este în faliment,  compensarea  nu poate fi  decât legală  sau judiciară şi nu poate fi examinată  decât în procedura specială, de către  judecătorul – sindic.

Din interpretarea  dispoziţiilor art. 52  din Legea  de insolvenţă Tribunalul reţine că sunt  fondate susţinerile creditorului  conform cărora  legiuitorul a conferit  calitate procesuală activă  pentru cererile  având ca obiect  compensarea  unor datorii reciproce, numai creditorilor debitoarei  aflate în insolvenţă, nu şi acesteia  din urmă,  textul art. 52  nefiind  susceptibil de interpretări în sensul în care şi debitoarea  poate formula  asemenea cereri sau că ar putea proceda  direct la compensare ca în speţa de faţă.

Având în vedere  cele mai sus reţinute  urmează a admite  contestaţia  formulată de SC H SRL  în contradictoriu cu debitorul SC A. C. SRL în insolvenţă  şi în consecinţă, urmează a dispune înscrierea în tabelul preliminar a  creanţei creditorului SC H SRL.