Obligarea SERVICIULUI PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE SI INMATRICULARE A AUTOVEHICULELOR la înmatricularea autoturismului, fără plata taxei pentru emisiile poluante după intrarea în vigoare a dispoziţiilor OUG 9/2013.
Sentinţa civilă nr. 1013/29.03.2013 a Tribunalului Prahova – Secţia a II – a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal
Prin acţiunea înregistrata pe rolul Tribunalului Prahova, reclamantul V.I. a solicitat în contradictoriu cu pârâtul SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE SI INMATRICULARE A AUTOVEHICULELOR ca instanţa, prin hotărârea ce va pronunţa, sa dispună obligarea paratului la înmatricularea autoturismului marca Land Rover, fără plata taxei pentru emisiile poluante, prevăzuta de Legea nr. 9/2012.
In motivarea acţiunii reclamantul a aratat ca este proprietarul autoturismului marca Land Rover, înmatriculat in prezent intr-un stat membru al UE, urmând ca acesta sa fie înmatriculat pe teritoriul României.
Considera reclamantul ca taxa pentru emisiile poluante instituita prin Legea nr. 9/2012 este o taxa cu vădit caracter discriminatoriu. Acest act normativ creează o diferenţa de regim fiscal intre autovehiculele second hand aduse din spaţiul comunitar, înmatriculabile pentru prima oara pe teritoriul României si cele second hand înmatriculate deja pe teritoriul tarii. Comparând situaţia a doua autoturisme care au aceleaşi caracteristici tehnice si aceeaşi vechime, unul provenit dintr-un stat membru si altul deja aflat pe piaţa româneasca, se poate observa ca taxa de poluare perceputa autoturismului din străinătate este cu mult mai mare decât valoarea reziduala a unei taxe similare incluse in preţul de revanzare al autoturismului deja înmatriculat in România.
De asemenea, se creează un regim discriminatoriu prin obligarea la plata taxei de poluare la autovehiculele ce se înmatriculează pentru prima oara in România începând cu data de 01.07.2008, acest regim nefiind aplicabil si autovehiculelor înmatriculate înainte de aceasta data.
Tribunalul reţine că obligaţia de plata a taxei de poluare (taxa pentru emisiile poluante) la prima înmatriculare a unui autovehicul in România a fost înlăturata prin abrogarea Legii nr. 9/2012, conform OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.
Conform noului act normativ ce a intrat in vigoare la data de 15.03.2013,obligaţia de plată a timbrului de mediu intervine o singură dată, astfel:
a) cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare;
b) la reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a timbrului, în conformitate cu prevederile art. 7;
c) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării;
d) cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat în situaţia autovehiculelor pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Chiar daca voinţa paratului de a nu rezolva cererea reclamantului, constituie un refuz nejustificat in raport de data comunicării răspunsului autorităţii, situaţie de fapt ce atrage încadrarea in art 2 alin 2 raportat la art 2 alin 1 lit i. din L nr 554/2004, in prezent inmatricularea autovehiculului nu se mai poate dispune in baza Legii nr. 9/2012, acest act normativ fiind abrogat. Autoritatea ce dispune inmatricularea nu mai poate fi obligata in acest sens in temeiul unor prevederi legale ce nu mai produc efecte la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti.
Normele emise de legiuitorul roman nu pot fi înlăturate decât in baza art. 148 alin. 2 din Constituţie, adică numai prin aplicarea prioritara a unor reglementari comunitare mai favorabile pentru destinatar.
O reglementare noua care cuprinde un alt nivel al taxelor, aplicate tuturor autovehiculelor aflate in aceeaşi situaţie din punct de vedere juridic (cele care se înstrăinează ori care se înmatriculează ulterior) nu este discriminatorie prin ea insasi, ci reclamantul este ţinut sa facă dovada ca aceste norme descurajează punerea in circulaţie, in statul membru menţionat, a unor vehicule de ocazie cumpărate in alte state membre(cum este cel care urmează a fi înmatriculat), concomitent cu lipsa oricărui efect asupra cumpărării unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime si aceeaşi uzura de pe piaţa naţionala.
Cum reclamantul nu a făcut dovada celor mai sus arătate, fata de dispoziţiile OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, tribunalul a respins acţiunea, ca neîntemeiata.
Întocmit judecător Boghici Adriana Magdalena (speţă relevantă – martie 2013)