Obligaţia de a face, anulare act


ROMANIA

JUDECĂTORIA INEU, JUDEŢUL ARAD OPERATOR 2826

DOSAR NR.

SENTINTA CIVILĂ NR. …/2012

Şedinţa publică din 8 octombrie 2012

Preşedinte:

Grefier:

S-a luat în examinare cauza civilă privind acţiunea promovată de reclamanta … SRL, societate dizolvată ca succesoarea firmei …, în baza Încheierii nr…. /24.08.2009 împotriva pârâţilor C. V. şi SC,, … ,, SA ,  pentru obligaţia de a face, anulare act.

La apelul nominal se prezintă reprezentantul reclamantei avocat … în substituirea titularului cauzei … şi reprezentanta pârâtei de ordin2 avocat … în substituirea titularei cauzei avocat … lipsă fiind părţile.

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care instanţa pune în discuţie excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtei SC „…”SA.

Reprezentantul reclamantei avocat … solicită respingerea excepţiei  lipsei calităţii procesual pasive a pârâtei de ordin 2 faţă de înscrisurile depuse la dosar la termenul anterior, respectiv prin raportare la capătul doi din cerere, şi de asemenea depune la dosar în şedinţa publică note de şedinţă prin care arată că înţeleg să solicite anularea parţială a actului de vânzare cumpărare încheiat ulterior, având în vedere că în baza contractului de vânzare cumpărare autentificat la data de 21 octombrie 2011, respectiv doar cu privire la imobilele ce au făcut obiectul înstrăinării către reclamantă, respectiv prin contractul de vânzare cumpărare autentificat la data de 27 decembrie 2002, inclusiv prin anularea încheierilor prin care pârâta SC,,… ,, SA şi-a înscris dreptul de proprietate în CF.

Reprezentanta pârâtei SC,,… ,, SA, avocat … susţine excepţia lipsei calităţii procesual pasive, considerând că nu au calitate procesual pasivă, în condiţiile în care sunt cumpărători de bună credinţă, precum şi având în vedere principiul securităţii actelor juridice.

De asemenea, mai arată că în speţă, reclamanta nu a făcut dovada existenţei dolului sau a fraudei care să justifice anularea actelor subsecvente.

Instanţa comunică exemplarul doi al notelor de şedinţă cu reprezentanta pârâtei de ordin 2, avocat … pentru studiere, când acesta arată că nu solicită termen.

Faţă de excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtei SC,,…,, SA, având în vedere susţinerile părţilor, expuse oral şi în scris, precum şi prevederile art.137 c.pr.civilă, instanţa dispune unirea acestei cu fondul cauzei. 

Reprezentanţii părţilor au arătat că nu mai au alte probe de propus sau cereri de formulat.

Instanţa, constatând că nu mai sunt alte cereri, declară faza probatorie încheiată şi acordă cuvântul pentru dezbaterea cauzei pe fond.

Reprezentantul reclamantei avocat … în substituirea titularului cauzei … solicită admiterea acţiunii astfel cum a fost formulată şi susţinută la termenul de azi, anularea în parte a contractului autentificat încheiat între pârâta C. V. şi pârâta SC „…” SA, respectiv anularea încheierilor prin care pârâta SC,,…,, SA şi-a înscris dreptul de proprietate în CF cu privire la imobilele terenuri asupra cărora a fost transmis dreptul de proprietate în favoarea reclamantei conform contractului autentificat la data de 27 decembrie 2002, cu autorizarea întabulării în cotă de 1/1 al dreptului de proprietate în cf a dreptului reclamantei.

Fără cheltuieli de judecată.

Fără cheltuieli de judecată.

Reprezentanta pârâtei de ordin 2 avocat … în substituirea titularei cauzei avocat … solicită respingerea acţiunii în ceea ce priveşte această pârâtă pentru lipsa calităţii procesual pasive, pârâta fiind cumpărător de bună-credinţă, deoarece la momentul contractării nu a cunoscut faptul că pârâta C. V. a mai înstrăinat terenul din litigiu, fără cheltuieli de judecată.

Cererea este legal timbrată cu suma de 539,40 lei reprezentând taxă judiciară de timbru şi timbru judiciar mobil în valoare de 5 lei.

J U D E C A T A,

Asupra acţiunii civile, înregistrată la această instanţă la data de 05 iunie 2012, timbrată legal, reclamanta SC … SRL, societate dizolvată ca succesoarea firmei H. M., în baza Încheierii nr…. /24.08.2009, cu domiciliul procesual ales la Cabinet de avocat …, a solicitat în contradictoriu cu pârâţii C. V. domiciliată în …şi SC „…”SA cu sediul în …, având nr. de înregistrare la Oficiul Registrului de pe lângă Tribunalul Bucureşti …/7401/25010 şi CUI RO …, ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se constate că pârâta C. V., prin act autentic a înstrăinat reclamantei terenul extravilan în suprafaţă totală de 1 ha. şi 7400 mp., identificat prin Titlul de proprietate nr…. din 24.05.2002 amplasat astfel: suprafaţa de 5800 mp. teren arabil pe tarla …, parcela …/2/1, suprafaţa de 1 ha şi 1600 mp. teren arabil pe tarla …, parcela …/59, cu preţul de 6.100.000( rol) preţ achitat vânzătoarei la momentul perfectării contractului.

Reclamanta a  mai solicitat a se dispune anularea parţială a actului subsecvent încheiat de aceasta cu pârâta de ordin 2, ca fiind nul, fără obiect şi încheiat cu rea-credinţă, respectiv al contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr…. din 27.05.2011 la BNP …, privind terenul arabil situat în extravilanul localităţii Tîrnova, identificat în tarla …, parcela …/59, în suprafaţă de 11.600 mp., evidenţiat în Titlul de proprietate nr…./24.05.2002 emis de Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad, teren înscris în CF nr…. Târnova cu nr.top…. precum şi imobilul înscris în CF nr…. Târnova cu nr.top. …, identificat în tarla …, parcela …/2/1, în suprafaţă de 5.800 mp., evidenţiat în Titlul de proprietate nr…./24.05.2002 emis de Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad, precum şi a se constata nulitatea înscrierii în CF a dreptului de proprietate în favoarea pârâtei S.C. … S.A privind suprafeţele menţionate, anularea încheierii de CF în sensul radierii înscrierii menţiunilor privind suprafeţele mai sus menţionate în favoarea pârâtei de ordin doi.

Să se autorizeze efectuarea cuvenitelor menţiuni în Cf în favoarea reclamantei.

Nu a solicitat cheltuieli de judecată.

A motivat în fapt, prin aceea că pârâta de ordin 1 C. V., prin act autentic a înstrăinat reclamantei teren extravilan în suprafaţă totală de 1 ha. 7400 mp., identificat prin Titlul de proprietate nr…./24.05.2002 emis de Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad, amplasat astfel : suprafaţa de 5800 mp. teren arabil pe tarla…, parcela …/2/1, suprafaţa de 1 ha şi 1600 mp. teren arabil pe tarla …, parcela …/59, cu preţul de 6.100.000( rol) preţ achitat vânzătoarei la momentul perfectării contractului.

Ulterior, pârâta a înstrăinat aceste terenuri arabile cu rea-credinţă pârâtei SC „…”SA, care şi-a înscris drept în cartea funciară.

Aceste acte subsecvente sunt nule, pentru lipsa obiectului, nemaiputând face obiectul unei revînzări, deoarece terenul a fost deja vândut, fiind şi ilicit deoarece vânzătorul a dorit să înstrăineze a doua oară acest teren.

În fine, a arătat că, în conformitate cu disp.art.948 c.civil condiţiile cerute ca un contract de vânzare-cumpărare sunt următoarele : consimţământul, obiect determinat, cauză licită şi preţ , în speţă fiind încălcate două condiţii esenţiale cu privire la valabilitatea convenţiei, respectiv un obiect determinat şi cauză ilicit.

În drept, s-au invocat disp.art.1225 c.civil, art.1235, art.1246 şi art.1254 c.civil 1864.

Prin întâmpinarea depusă la filele 24-27 dosar, pârâta SC „…”SA a invocat excepţia lipsei calităţii procesual pasive, având în vedere faptul că raportul obligaţional pe care reclamanta îşi întemeiază acţiunea s-a format în baza contractului de vânzare-cumpărare încheiat cu o altă persoană.

Pe fond, a solicitat respingerea acţiunii reclamantei ca neîntemeiată, sens în care a arătat că a încheiat cu titulara dreptului de proprietate o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare autentică, având ca obiect terenul din litigiu situat în extravilanul comunei Tîrnova, sat Chier.

În momentul semnării promisiunii de vânzare-cumpărare, pârâta cumpărătoare a verificat titlul de proprietate a promitentei vânzătoare, nefiind-i adus la cunoştinţă nici un impediment care ar fi putut duce la anularea tranzacţiei, iar prin declaraţia dată în faţa notarului, promitenta vânzătoare a declarat că este unica proprietară a terenului.

Excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtei a fost unită cu fondul cauzei, în temeiul prevederilor art.137 c.pr.civilă.

Pârâta C. V. nu a depus întâmpinare, deşi a fost legal citată cu această menţiune şi nu a formulat cereri sau excepţii.

Pentru soluţionarea cauzei s-au depus la dosar: chitanţe plată taxei judiciare de timbru filele 15,22 şi 29 dosar, copia încheierii nr.8215 din 24.08.2009 a Tribunalului Arad fila 4, copie contract de vânzare-cumpărare fila 5, titlul de proprietate nr…./24.05.2002 fila 6, împuternicire avocaţială pentru reprezentare reclamantă fila 7 şi 21, împuternicire avocaţială pentru reprezentare pârâta de ordin 2 fila 16,17, întâmpinare pârâta ordin 2 filele 24-27,  cerere de informaţii fila 30-31, răspuns la întâmpinare filele 36-38, procură specială fila 41, copie contract vânzare-cumpărare autentificat sub nr….[/ 27.05.2011 de BNP … din Arad  filele 44-46,  contract de vânzare cumpărare  autentificat sub nr. .[.. la 30.06.2011 de BNP … din Salonta filele 47-48, extras CF  nr…. Târnova filele 49-51, CF … Târnova filele 52-53, CF nr. … Târnova filele 54-55 şi note de şedinţă reclamantă fila 57 dosar, astfel că, faţă de cererea reclamantei, a dispoziţiilor legale aplicabile precum şi din ansamblul probelor administrate instanţa reţine în fapt următoarele:

Prin contractul de vânzare-cumpărare, autentificat prin Încheierea nr…. din 27 decembrie 2002 de BNP. … din Vladimirescu, fila 5 dosar, pârâta C. V. prin mandatar G. T. a vândut reclamantei SC „…” SRL  suprafaţa totală de 1 ha, 7400 mp. teren arabil, dobândit prin reconstituirea dreptului de proprietate în baza Legii nr.18/1991 teren pentru care s-a eliberat Titlul de proprietate nr…. din 24.05.2002, eliberat de Comisia judeţeană Arad pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, situat în extravilanul comunei Tîrnova, sat Chier, judeţul Arad, amplasat astfel:  suprafaţa de 5800 mp., teren arabil în tarla …, parcela …/2/1, suprafaţa de 1ha şi 1600 mp. teren arabil în tarla …, parcela …/59, cu preţul de 6.100.000 lei ( ROL), preţ  achitat integral la momentul perfectării contractului.

Totodată, se mai reţine că, prin contractul de vânzare-cumpărare, autentificat sub nr…. din 27.05.2011 la BNP …, copie filele 44-46 dosar, pârâta C. V. prin mandatar V. A.-E. a înstrăinat cu pârâtei SC … SA, teren arabil situat în extravilanul localităţii Tîrnova,  printre care se regăseşte şi terenul identificat în tarla …, parcela…/59, în suprafaţă de 11.600 mp., evidenţiat în Titlul de proprietate nr.88616/24.05.2002 emis de Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad, teren înscris în CF nr…. Târnova cu nr.top…. precum şi imobilul înscris în CF nr…. Târnova cu nr.top. …, identificat în tarla …, parcela …/2/1, în suprafaţă de 5.800 mp., evidenţiat în Titlul de proprietate nr…./24.05.2002 emis de Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad, pentru preţul total 7.945 lei, preţ achitat integral la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare.

De asemenea, potrivit extraselor de CF nr…. Târnova cu nr.top. … compus din teren în suprafaţă de 11.600 mp. filele 49-51, CF nr. … Târnova, cu nr.top. … în suprafaţă de 800 mp.,copie filele 52-53 şi CF nr. … Târnova  cu nr.top…., copie filele 54-55 dosar, se reţine că asupra acestor terenuri figurează înscrisă ca şi proprietar tabular pârâta SC „…” SA.

Prin urmare, în ceea ce priveşte calitatea procesual pasivă a acestei pârâte, având în vedere că acesta are calitate de parte la încheierea actului subsecvent a cărui anulare se solicită, respectiv contractul de vânzare-cumpărare, autentificat prin Încheierea nr…. din 27.05.2011 la BNP …, copie filele 44-45 dosar, pârâta C. V. prin mandatar V. A.-E., respectiv că aceasta şi-a înscris dreptul de proprietate în cartea funciară în baza actelor antemenţionate, şi asupra terenurilor care fac obiectul litigiului, existând deci identitate între persoana pârâtului şi cel obligat în acelaşi raport, excepţia fiind neîntemeiată urmează să fie respinsă.

Cu privire la fondul cauzei, aşa cum s-a arăta mai sus, prin contractul de vânzare-cumpărare, autentificat prin Încheierea nr…. din 27 decembrie 2002 de BNP. … din Vladimirescu, fila 5 dosar, pârâta C. V. prin mandatar G.T. a transmis reclamantei dreptul de proprietate prin cumpărare asupra imobilelor din litigiu.

La momentul încheierii acestui contract, erau în vigoare prevederile art.2 din Legea nr.54/1998, care stipulau că ,,Terenurile situate în intravilan şi extravilan pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică,,.

Cum actul autentic menţionat, întruneşte cerinţele de validitate atât de fond:  capacitate , consimţământ, obiect determinat şi cauză licită, cât şi de formă:forma actului autentic, se reţine că dreptul de proprietate s-a transmis în mod valabil către reclamantă la data de 27.12.2002, dată la care s-a achitat şi preţul, iar obiectul contractului de vânzare-cumpărare, autentificat sub nr…. din 27 decembrie 2002 de BNP. … din Vladimirescu a ieşit din patrimoniul vânzătorului.

Prin urmare, instanţa va reţine, referitor la actul de vânzare cumpărare încheiat între pârâţi ulterior că acesta este lipsit de obiect, fiind aplicabil principiul anulării actului subsecvent.

Pe cale de consecinţă, văzând în drept disp. art.1225 c.civil, art.1235, art.1246 şi art.1254 c.civil 1864, apreciind ca întemeiată cererea reclamantei, urmează să o admită.

Urmează a se constata că prin contractul de vânzare cumpărare autentificat prin Încheierea nr…. din 27 decembrie 2002 de BNP. … din Vladimirescu, reclamanta a dobândit dreptul de proprietate prin cumpărare de la pârâta C. V. prin mandatar G. T. asupra terenului arabil situat în extravilanul localităţii Chier, comuna Târnova în suprafaţă totală de 1 ha. şi 7400 mp., identificat prin Titlul de proprietate nr…. din 24.05.2002 amplasat astfel: suprafaţa de 5800 mp. teren arabil pe tarla …, parcela …/2/1, suprafaţa de 1 ha şi 1600 mp. teren arabil pe tarla …, parcela …/59, pentru preţul de 6.100.000( rol) preţ achitat vânzătoarei la momentul perfectării contractului de vânzare-cumpărare.

Va constata nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare, autentificat sub nr…. din 27.05.2011 la BNP …, copie filele 44-45 dosar, cu privire la vânzarea imobilelor constând din teren arabil în suprafaţă de 1 ha şi 7400 mp. situat în extravilanul localităţii Chier, comuna Târnova, terenul identificat în tarla …, parcela …/59, în suprafaţă de 11.600 mp., evidenţiat în Titlul de proprietate nr…./24.05.2002, teren înscris în CF nr…. Târnova cu nr.top…. precum şi imobilul înscris în CF nr…[. Târnova, cu nr.top. …, identificat în tarla …, parcela …/2/1, în suprafaţă de 5.800 mp., evidenţiat în acelaşi Titlu de proprietate nr…./24.05.2002 emis de Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad.

Totodată, va constata nulitatea înscrierii în CF a dreptului de proprietate în favoarea pârâtei S.C.,, …,, S.A privind suprafeţele de teren menţionate, cu consecinţa anularii încheierii de CF în sensul radierii înscrierii menţiunilor privind suprafeţele menţionate.

Se va autoriza BCF Ineu, la efectuarea cuvenitelor menţiuni în Cf conform hotărârii, la rămânerea definitivă şi sub condiţia depunerii documentaţiei cadastrale. 

Văzând că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată, în drept dispoziţiile art.274 cod procedură civilă, nu se vor acorda cheltuieli de judecată.

Pentru aceste motive instanţa, în numele legii,

H O T Ă R Ă Ş T E

Respinge excepţia lipsei calităţii procesual pasive ridicate de pârât S.C. … S.A.

Admite acţiunea civilă formulată de reclamanta … SRL, societate dizolvată, prin H. M., cu domiciliul procesual ales la Cabinet de avocat …, din …, împotriva pârâţilor C. V. domiciliată în … şi S.C. … S.A, cu sediul în …., pentru constatare nulitate absolută act juridic, şi în consecinţă:

-constată că prin contractul de vânzare cumpărare autentificat prin Încheierea nr…. din 27 decembrie 2002 de BNP. … din Vladimirescu, reclamanta a dobândit dreptul de proprietate prin cumpărare de la pârâta C. V. prin mandatar G. T. asupra terenului arabil situat în extravilanul localităţii Chier, comuna Târnova în suprafaţă totală de 1 ha. şi 7400 mp., identificat prin Titlul de proprietate nr…. din 24.05.2002 amplasat astfel: suprafaţa de 5800 mp. teren arabil pe tarla …, parcela …/2/1, suprafaţa de 1 ha şi 1600 mp. teren arabil pe tarla 120, parcela …/59, pentru preţul de 6.100.000( rol) preţ achitat vânzătoarei la momentul perfectării contractului de vânzare-cumpărare.

-constată nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare, autentificat prin Încheierea nr…. din 27.05.2011 la BNP …, încheiat între pârâta C. V. prin mandatar V. A.-E. şi pârâta de ordin doi, cu privire la vânzarea imobilelor constând din teren arabil în suprafaţă de 1 ha şi 7400 mp. situat în extravilanul localităţii Chier, comuna Târnova, terenul identificat în tarla …, parcela …/59, în suprafaţă de 11.600 mp., evidenţiat în Titlul de proprietate nr…./24.05.2002, teren înscris în CF nr…. Târnova cu nr.top…. precum şi imobilul înscris în CF nr…. Târnova cu nr.top. …, identificat în tarla …, parcela…/2/1, în suprafaţă de 5.800 mp., evidenţiat în acelaşi Titlu de proprietate nr…./24.05.2002 emis de Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad.

 – constată nulitatea înscrierii în CF a dreptului de proprietate în favoarea pârâtei S.C. … S.A privind suprafeţele de teren mai sus menţionate, şi dispune  anularea încheierii de CF în sensul radierii înscrierii menţiunilor privind suprafeţele mai sus menţionate,

-autorizează BCF Ineu, la efectuarea cuvenitelor menţiuni în Cf conform prezentei, la rămânerea definitivă şi a depunerii documentaţiei cadastrale. 

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 8 octombrie 2012.

Preşedinte   Grefier