Procedura de citare viciată. Partea care poate invoca acest viciu.


Potrivit art. 108 Cod procedură civilă, viciul referitor la îndeplinirea procedurii de citare a unei părţi poate fi invocat doar de această parte interesată şi nu de partea adversă.

Secţia Comercială, decizia nr. 4059 din 10 noiembrie 1998.

Reclamanta S.C. “Zimbrul” SA Suceava a solicitat obligarea pârâtei S.C. “Fermoare” SA Bucureşti la echivalentul în lei al sumelor de 127.363,04 USD daune şi 127.363,04 USD penalităţi de întârziere, precum şi înfiinţarea unei popriri asigurătorii pe cont şi a unui sechestru asigurător pe bunurile mobile ale debitorului.

Tribunalul a anulat ca insuficient timbrată acţiunea cu motivarea că reclamanta nu s-a conformat dispoziţiilor paragrafului 9 alin. 2 teza a ll-a din Instrucţiunile Ministerului Finanţelor 1711/1960, coroborate cu dispoziţiile art. 1295/1990, deşi a fost încunoştiinţată la termenul din 19 iunie 1997 să completeze taxa de timbru pentru capătul de cerere privind daunele în completare, cât şi timbrajul legal pentru capetele de cerere accesorii.

Curtea de Apel a respins ca nefondat apelul declarat de reclamanta S.C. “Zimbrul” SA.

Reclamanta a declarat recurs susţinând, între altele, că la data soluţionării cauzei de către instanţa de fond, procedura de citare cu pârâta nu a fost legal îndeplinită.

Critica nu este fondată.

Astfel, potrivit art. 108 Cod procedură civilă, acest viciu de procedură nu poate fi invocat de reclamantă, ci numai de partea care are interes să o invoce, în speţă, pârâta.