Rectificare act stare civilă


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei sectorului 2 Bucureşti la data de 23.12.2005, reclamantul Todica Nicolae a chemat în judecată pe  pârâta Primăria Comunei Beidaud judeţul Tulcea solicitând instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună rectificarea actului de deces privindu-l pe defunctul Tudor Nacu, înregistrat sub nr. 2/19.02.1963 în registrul de actelor de deces al comunei Beidaud în sensul de a se trece numele de familie corect al acestuia de „TODICĂ” şi nu „TUDOR” cum greşit s-a consemnat, iar la rubricile „anul naşterii” şi respectiv „date privind părinţii”, sa fie trecut în mod corect anul „1984” in loc de anul „1982”, şi numele părinţilor acestuia ca fiind „TODICĂ” în loc de „TUDOR”.

În motivarea în fapt a cererii reclamantul arata ca defunctul Tudor Nacu a decedat la data de 18.02.1963 în localitatea Beidaud, judeţul Tulcea, fiind întocmit cu aceasta ocazie actul de deces privindu-l pe acesta, în cuprinsul căruia s-au strecurat erorile materiale a căror rectificare se solicită.

A mai arătat că defunctul s-a născut în anul 1884 în Serbia iar ulterior, împreună cu întreaga sa familie, a fost strămutat în România, iar ca urmare a acestui fapt, datorită vechimii documentelor, al modului specific de scriere al numelor, al manierei consemnării în documentele vremii a menţiunilor cu privire la datele de stare civilă, cu ocazia înregistrării datelor de stare civilă ale defunctului în registrele de stare civila ale localităţilor în care a locuit ca urmare a strămutării, s-au comis  erorile materiale semnalate astfel că, în consecinţă, solicită admiterea cererii astfel cum a fost formulată.

În drept au fost invocate disp. art. 10, 57, din legea nr. 119/1996.

Ataşat cererii au fost depuse la dosar în fotocopii, certificate potrivit art. 112 al. 2 Cod procedură civilă, certificatul de deces privind pe Tudor Nacu, actul de identitate al reclamantului, livretul militar cu seria C nr. 093321, certificatul de naştere al reclamantului, certificat de căsătorie privind pe Todică Stere şi Gheorghe Chiraţa, certificatul de deces privindu-l pe Todică Stere, certificat de naştere eliberat lui Gheorghe Chiraţa, certificatul de deces al acesteia, declaraţii autentificate sub nr. 2259/14.09.2005 şi 3983/20.09.2005, decizia nr. 587/31.07.2002 emisa de Casa de Pensii Bucureşti, declaraţii sub semnătură privată, extrasele din Arhivele Naţionale cu nr. 101747/04.02.2003 şi 95329/10.10.2002 si act de vânzare – cumpărare din 14.03.1938.

Din oficiu, s-a dispus de către judecătorul de serviciul cu ocazia înregistrării cererii întocmirea unor adrese către DEIP din cadrul Primăria Sectorului 2 Bucureşti, ci către Primăria comunei Beidaud în vederea efectuării în cauză a cuvenitelor cercetări potrivit dispoziţiilor Legii 119/1996, şi a comunicării la dosar a extrasului de uz oficial de pe actul de deces a cărui rectificare se solicită.

Ca urmare a dispoziţiei instanţei, prin adresa cu nr. 5087/12.04.2006, emisa de către Primăria comunei Beidaud judeţul Tulcea, la dosar a fost comunicat extrasul pentru uz oficial din registrul de deces privindu-l pe Tudor Nacu iar prin adresa nr. 57218/28.04.2006, la dosar a fost comunicat de către DEIP din cadrul Primăria Sectorului 2 Bucureşti rezultatul cercetărilor efectuate în cauză, potrivit disp Legii 119/1996.

La dosar au fost depuse din partea reclamantului note de concluzii scrise.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că cererea nu este întemeiată  având în vedere următoarele considerente :

Prin cererea sa reclamantul  a solicitat  rectificarea actului de deces privindu-l pe  Tudor Nacu,  înregistrat în Registrul de decese al Primăriei Beidaud sub nr. 2/19.02.1962,  susţinând că în mod greşit cu ocazia întocmirii acestuia  la rubricile „Numele de familie” de defunctului s-a trecut în mod greşit  „TUDOR”  în loc de „TODICĂ”,  la rubrica „Anul naşterii” în mod greşit s-a trecut „1982”  în loc de „1984” şi respectiv la rubrica „Date privind părinţii”,  în mod greşit s-a trecut numele de „TUDOR” în loc de „TODICĂ”  cum corect trebuia specificat, sens în care îi revenea acestuia sarcina de a dovedi că între Tudor Nacu şi Todică Nacu există identitate de persoane.

Astfel, pe de o parte, s-a avut în vedere faptul că reclamantul,  prin înscrisurile depuse la dosar nu a făcut dovada acestei identităţi, în cauză neexistând elemente care să conducă printr-o deducţie logică la concluzia că cele două persoane specificate anterior sunt una şi aceeaşi.

Totodată, instanţa a avut în vedere că declaraţiile autentificate depuse la dosar la filele 19 şi 20, nu fac dovada că numele corect al defunctului ar fi acela de „Todică” întrucât aceste  înscrisuri nu sunt acte de stare civilă, doar acestea din urmă având valenţa de a face dovada deplină a datelor de stare civilă.

În plus instanţa a reţinut că susţinerile reclamantului nu au fost confirmate nici în urma cercetărilor efectuate în cauză de către lucrătorii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor din cadrul Primăriei sector 2 Bucureşti care, prin adresa cu nr. 57218/28.04.2006, au solicitat a nu fi admisă cererea reclamantului întrucât acesta nu se încadrează în prevederile Legii nr. 119/1996, cu ocazia întocmirii actului de deces nefiind comise erori materiale. 

În concluzie, faţă de considerentele exprimate anterior, întrucât reclamantul nu a făcut dovada fără echivoc a faptului că între Tudor Nacu şi Todică Nacu există identitate de persoane, instanţa reţine că cererea reclamantului nu îndeplineşte condiţiile cerute de Legea nr.119/1996,  urmând astfel a o respinge, ca neîntemeiată.