: Regresul asigurătorului pentru sumele plătite cu titlu de despăgubiri de la asiguratul său – persoană responsabilă de producerea prejudiciului. Incidenţa în cauză a dispoziţiilor art.58 alin.1 lit.b din Legea 136/1995. Incriminarea faptei producătoare


 Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe  la data de 25.09.2012, reclamanta X  a chemat în judecată pe pârâtul Y, pentru ca prin hotărâre judecătorească să fie obligat la plata sumei de 3.870 lei, reactualizată până la executarea efectivă, reprezentând parte din despăgubirea  de 4.319 lei, plătită de o societate de asigurare păgubitei Z, pentru avariile  produse autoturismului  , ca urmare a accidentului  din data de 20.05.2009, produs din culpa pârâtului, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea acţiunii, s-a susţinut că în data de 20.05.2009 pârâtul , în timp ce conducea auto Citroen  , proprietatea TS, într-o parcare, la efectuarea mersului înapoi, nu s-a asigurat şi a lovit autoturismul marca OPEL Astra,  ce era parcat regulamentar.

S-a menţionat că la data accidentului, autoturismul avea la societatea  reclamantă  asigurare RCA  cu valabilitate 09.02.2009 – 08.08.2009, iar în baza acestei asigurări  societatea reclamantă a deschis  dosarul de daună şi a achitat  o despăgubire în cuantum de 4.319 lei, sumă pe care  trebuia să o recupereze  având  în vedere prevederile art. 58  din Legea nr. 136/1995 actualizată.

Reclamanta l-a convocat pe pârât la conciliere  aşa cum reiese în vederea soluţionării pe cale amiabilă a acestui litigiu, pârâtul a semnat Angajamentul de plată  nr. 3136/24.09.2009, ocazie cu care a achitat  suma de 449 lei, în luna iunie 2010 având de achitat prima rată, însă până în prezent  nu s-a  făcut nici o altă plată în afară de cea din 24.09.2009.

În drept, şi-a întemeiat acţiunea pe prevederile Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, Ordin CSA nr. 20/2008.

La termenul de judecată din data de 30.10.2012 reclamant, prin apărător, a depus la dosar  înscrisurile ce formează dosarul de daună .

Prin serviciul registratură la 20.11.2012, reclamantă a depus la dosar copia filei  registru de casă  şi chitanţa.

La termenul de judecată din data de 20.11.2012, pârâtul, prin apărător,  a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii ca nefondată.

În motivare a arătat că, urmare incidentului, i-a fost întocmit dosar penal, iar CAC a admis recursul  formulat împotriva hotărârilor pronunţate  de instanţele de fond şi apel, iar  în baza  disp. art. 11 pct. 2, lit. a, rap. la art. 10 alin. 1 lit. b, ind. 1 C.pr.pen. a dispus achitarea sa pentru săvârşirea infracţiunii  prev. de art.  87 alin. 1 din OUG 195/2002.

Apreciază că fapta săvârşită  nu prezintă  gradul de pericol  social al unei infracţiuni, iar în cauză nu se regăsesc  nici celelalte  condiţii prevăzute  de art. 58 din Legea nr. 136/1995, astfel încât  asiguratorul  nu este îndreptăţit la restituirea  sumelor avansate cu titlu  de despăgubire.

Prin serviciul registratură la 11.12.2012 reclamanta a depus la dosar  concluzii scrise.

La data de 20.05.2009  a avut loc evenimentul rutier în care au fost implicate  autoturismul marca Citroen  , proprietatea TS, condus de catre paratul Y  şi  autoturismul marca OPEL Astra, , proprietatea  păgubitei Z, acesta din urma suferind o serie de avarii enumerate in cuprinsul autorizatiei de reparatii.

La data producerii accidentului, 20 mai 2009,  autoturismul condus de parat avea incheiata la societatea  reclamantă asigurare de raspundere civila auto obligatorie RCA  .

Potrivit facturii nr.487/15.06.2009 emisa de SC …, a devizelor estimative si a evaluarii reparatiilor valoarea reparatiilor efectuate la autoturismul avariat de parat se ridica la suma de 4.319,66 lei, aceste avarii corespunzand cu cele menţionate în autorizatia de reparatie poate intra in reparatie.

Urmare a evenimentului rutier si in baza politei de asigurare RCA , reclamanta a deschis  dosarul de daună şi a achitat  o despăgubire în cuantum de 4.319 lei, asa cum reiese din OP nr.262/07.07.2009.

Se retine ca urmare a incidentului rutier din 20  mai 2009 paratul Y a fost testat cu aparatul alcooltest Drager  stabilindu-se in sarcina  acestuia o concentratie de 0,88 mg/l alcool pur in aerul expirat, potrivit buletinului de analiza toxicologica alcoolemie emis de SML Mehedinti, constatandu-se o alcolemie de 1,65 g/l alcool pur in sange la ora 19,40 si 1,50 g/l alcool pur in sange la ora 20,40, insarcina acestuia retinandu-se savarsirea infractiunii prevazute de art.87 alin.1 din OUG 195/2002 si trimis in judecata prin rechizitoriul PJDTS din 8 decembrie 2009.

Prin decizia penala nr….. pronuntata de CAC a fost admis recursul promovat de inculpatul TLM impotriva dec.pen.nr….. pronuntata de TM si a s.p.nr……pronuntata de JDTS, casata decizia si rejudecandu-se cauza, in baza art.11 pct.2 lit.a rap.la art.10 alin.1 lit.b1  C.penal, a fost achitat pentru savarsirea infractiunii prev.de art.87 alin.1 din OUG 195/2002 si aplicata amenda administrativa in cuantum de 800 lei.

Potrivit art.  7201 C.proc.civilă: in procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte, in acest scop, reclamantul va convoca partea adversă, comunicându-i în scris pretenţiile sale şi temeiul lor legal, precum şi toate actele doveditoare pe care se sprijină acestea.

Aşadar, în această materie, legiuitorul a condiţionat promovarea cererii de chemare în judecată de parcurgerea unei proceduri prealabile, procedură prealabilă, pe care reclamanta  a parcurs-o,  convocandu-l pe pârât la conciliere dircta  aşa cum reiese din adresa nr. 1898/01.06.2009, în vederea soluţionării pe cale amiabilă a acestui litigiu, cu aceasta ocazie pârâtul  semnand angajamentul de plată  nr. 3136/24.09.2009, achitand  in data de 24 septembrie 2009 suma de 449 lei, stabilindu-se un grafic de rambursare, în luna iunie 2010 având de achitat prima rată, însă până în prezent  nu s-a  făcut nici o altă plată în afară de cea din 24.09.2009.

Potrivit art.58 alin.1 lit.b din Legea 136/1995 actualizata Asigurătorul recuperează sumele plătite drept despăgubiri de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei, în cazul in care accidentul a fost produs în timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziţiile legale privind circulaţia pe drumurile publice ca infracţiuni săvârşite cu intenţie, chiar dacă aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau în timpul comiterii altor infracţiuni săvârşite cu intenţie;

 Desi paratul se apara de maniera ca fapta nefiind incriminata ca infractiune, accidentul nefiind produs cu intentie, asiguratorul nu poate sa se indrepte impotriva celui vinovat de producerea pagubei si care este si asiguratul sau, aceste aparari nu pot fi primite in conditiile in care legiuitorul a avut in vedere posibilitatea asiguratorului de a recupera sumele platite  ca urmare a faptei ilicite a asiguratului sau in situatia in care accidentul a fost produs in timpul comiterii unei fapte incriminate de dispozitiile legale  privind circulatia pe drumurile publice.

Dupa cum este indeobste cunoscut, incriminarea unor fapte ca infractiuni este data de legiuitor, astfel incat este fara relevanta aspectul ca desi pentru fapta savarsita de parat s-a dispus achitarea sa, totusi aceasta este incriminata ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice.

Potrivit dispozitiilor art.17 Cod penal, pentru existenta oricarei infractiuni sunt necesare cele trei trasaturi esentiale: fapta ce prezinta pericol social, savarsita  cu vinovatie si prevazuta de lege, intrunite cumulativ.

In speta dedusa judecatii, prin considerentele si dispozitivul deciziei penale nr…. pronuntata de CAC s-a constatat ca fapta savarsita de parat este prevazuta de legea penala, a fost savarsita cu vinovatie, insa nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, raportat la modul si imprejurarile in care a fost comisa precum si la persoana acestuia, ceea ce nu ii suprima prevederea in lege(incriminarea), ca trasatura esentiala a infractiunii.

A aprecia astfel, ar insemna ca ori de cate ori cel responsabil de producerea unei pagube si care s-ar afla in situatia paratului, sa nu poata fi tras la raspundere pe temei art.58 din Legea 136/1995, lipsind practic de continut dispozitiile legale sus-mentionate si care constituie temeiul de drept al actiunii introductive.

Întrucât, la data producerii evenimentului asigurat, autoturismul marca OPEL Astra, cu avariat de pârât era asigurat la SC….., aşa cum rezultă din poliţa de asigurare RCA  nr., cu valabilitate 09.02.2009 – 08.08.2009, în mod justificat reclamanta a plătit asiguratului Z contravaloarea daunei produse ca urmare a faptei ilicite a pârâtului si care au legatura cauzala directa cu fapta acestuia, indreptandu-se cu actiune impotriva paratului pentru recuperarea sumei platite, astfel incat  va fi admisa  acţiunea, obligat pârâtul la plata sumei de 3.870 lei, reprezentând parte din despăgubirea  de 4.319 lei plătită păgubitei Z  pentru avariile  produse autoturismului marca Opel Astra ca urmare a accidentului  din 20.05.2009, sumă ce va fi actualizată  la data plăţii efective.

Faţă de aceste considerente  a fost admisă  acţiunea; obligat pârâtul să plătească reclamantei o  parte din despăgubirea  plătită păgubitei Z  pentru avariile  produse autoturismului marca Opel Astra, sumă ce va fi actualizată  la data plăţii efective şi obligat pârâtul la cheltuieli  de judecată către reclamantă.

 Sentinţa a rămas definitivă şi irevocabilă prin respingerea recursului