Sechestru asigurator. Nedepunerea cauţiunii în termenul fixat de instanţă. Consecinţe


Prin decizia nr. 277/R din 4.10.2001, Curtea de Apel Târgu Mureş -Secţia comercială şi de administrativ a admis recursul declarat de reclamantă împotriva încheierii nr. 1585 din 26.06.2001 a Tribunalului Harghita, prin care s-a dispus înfiinţarea unui sechestru asigurator asupra bunurilor pârâtei – societate cu răspundere limitată, cu obligarea reclamantei -societate pe acţiuni la plata unei cauţiuni în cuantum de 62.000.000 lei. Totodată, prin aceeaşi hotărâre, s-a dispus învestirea cu formulă a încheierii date cu calea de atac a recursului.

Prima instanţă a apreciat că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 591 alin. 1 din Codul de procedură civilă, dar a ţinut seama de împrejurarea că bunurile sechestrate sunt utilizate în fluxul de producţie, motiv pentru care s-a considerat că se impune obligarea la plata cauţiunii.

Instanţa de control judiciar a reţinut că, într-adevăr, creanţa reclamantei este certă, lichidă şi exigibilă, constatată printr-un înscris, existând pe rolul aceleiaşi instanţe o acţiune în pretenţii privind plata sumelor datorate cu titlul de chirie restantă şi a penalităţilor de întârziere.

în această situaţie, cauţiunea este facultativă, legiuitorul având în vedere tocmai natura juridică a cauţiunii, fundamentată pe idee de risc şi de garanţie anticipată. Raportat la cazul în speţă, nu se justifică obligarea la plata cauţiunii, cu atât mai mult cu cât împotriva pârâtei debitoare s-a deschis procedura reorganizării judiciare.

în altă ordine de idei, din punct de vedere al tehnicii judiciare, sub aspect procedural, plata cauţiunii se face anticipat, ca o condiţie de înfiinţare a sechestrului asigurator. Conform art. 592 alin. 4 din Codul de procedură civilă, nedepunerea cauţiunii în termenul fixat de instanţă, atrage desfiinţarea de drept a sechestrului.

în ce priveşte menţiunea învestirii cu formulă executorie, aceasta este lipsită de efecte juridice prin efectul legii, întrucât, hotărârea fiind supusă numai recursului, regula este că recursul nu suspendă executarea (decizia nr. 277/R din 4.10.2001, pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş).