Art. 278/1 C.pr. pen.


ROMÂNIA

JUDECATORIA ONESTI

Dosar nr. 2012/270/2009

Înreg. 14.04.2009 art. 278/1 C.pr. pen.

SENTINTA PENALA Nr. 397

Sedinta publica din data de  01.06.2009

Completul de judecata format din:

Presedinte SIMINA PURICE

Grefier ENACHE GABRIEL

Ministerul Public – reprezentat de procuror Vicentiu Craciunel Antohi

Pe rol judecarea actiunii penale având ca obiect plângerea  împotriva solutiei de neîncepere a urmaririi penale formulata de V.V.

La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns avocat P.A. pentru petent si avocat I.P. pentru faptuitor.

Procedura legal îndeplinita.

 S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care;

Aparatorii partilor si  procurorul au precizat ca nu au alte cereri.

Nemaifiind cereri de formulat si probe de administrat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvântul in dezbateri.

Avocat P. pentru petitionar  a solicitat admiterea plângerii împotriva dispozitiei de netrimitere in judecata a numitului M.A.C., desfiintarea ordonantei atacate si retinerea cauzei spre judecare. Astfel din concluziile raportului de expertiza tehnica auto rezulta ca ambii conducatori au încalcat regulile privind circulatia pe drumurile publice in sensul ca V. V. a depasit viteza legala de deplasare in localitatea iar M.C.  nu s-a asigurat temeinic la efectuarea manevrei de virare. Nerespectarea vitezei de deplasare pe un drum cu limitare de viteza conduce la o legatura de cauzalitate cu fapta pentru care M. trebuia trimis in judecata respectiv vatamare corporala din culpa si ipotetic daca V.V. ar fi condus pe un drum pe care viteza legale este de 100 km/h se pune întrebarea daca mai putea fi retinuta culpa acestuia la producerea accidentului, astfel urmeaza  ca prezentul dosar sa fie conexat cu dosarul nr. 952/270/2009 al Judecatorie Onesti. Fara cheltuieli de judecata.

Avocat P.I. solicita mentinerea solutiei Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti ca fiind temeinica si legala, in dosar fiind probe din care rezulta ca M.C. nu a efectuat o manevra de întoarcere ci doar un viraj la stânga, dar nu a mai reusit pentru ca a fost lovit de petitionar. Drumul pe care s-a produs evenimentul nu era marcat pentru ca se facusera reparatii, petitionarul era din localitate si se prezuma ca cunostea foarte bine traseul astfel ca a marit nejustificat viteza, a depasit 3 masini iar la momentul când a vazut in trafic masina  condusa de M. a frânat, urmele având o lungime de 47 de metri, astfel ca daca s-ar fi respectat viteza legala de deplasare accidentul nu s-ar fi produs. Cu obligarea petitionarului la cheltuieli de judecata.

Procurorul, fata de actele si lucrarile dosarului apreciaza ca nu se impune modificarea solutiei de netrimitere in judecata, nu se poate vorbi despre cazuri ipotetice astfel ca solicita respingerea plângerii, mentinerea solutiei ca fiind temeinica si legala.

INSTANTA

Deliberând asupra cauzei penale de fata constata ca prin plângerea  înregistrata pe  rolul  acestei instante sub nr.2012/14.04.2009, petitionarul V.V. a solicitat desfiintarea dispozitiei de netrimitere în judecata  cuprinse  în rechizitoriul  nr.1822/P/2008 din data de 02.02.2009 al Parchetului  de pe lânga Judecatoria  Onesti prin care – s-a dispus  scoaterea de sub urmarire  penala a  învinuitului  M.A.C. cercetat  pentru infractiunea  prevazuta de art. 184 al.2, 4 Cod penal.

În motivarea  plângerii sale V.V. sustine ca solutia atacata i-a  prejudiciat interesele sale legitime  întrucât conduce la concluzia ca îi revine  culpa  exclusiva  în producerea  accidentului rutier din data de 12.07.2008.

Instanta astfel investita  retine  ca rechizitoriul  nr. 1822/P/2008 ce cuprinde  dispozitia  de netrimitere  în judecata  constituie  actul de sesizare în dosarul penal  nr.952/270/2009 înaintat, anterior solutionarii prezentei cauze, la Laboratorul Interjudetean  de Expertize Criminalistice Iasi.

Din analiza  actelor  dosarului  nr.1822/P/2008 (fotocopii) instanta  retine  urmatoarele:

Prin rechizitoriul mai sus-mentionat s-a dispus  punerea  în miscare a actiunii penale  si trimiterea  în judecata a inculpatului V.V. pentru  savârsirea  a doua infractiuni de vatamare corporala  din culpa prevazuta de art. 184 al.1,3 Cod penal si art. 184 al.2, 4 Cod penal în dauna partilor vatamate O.E.F. si C.C.G.

S-a retinut prin actul de sesizare  ca în ziua de 12.07.2008, în jurul orei 2100, în timp ce  conducea  autoturismul  cu nr. BC-18-VVV pe raza  comunei Dofteana, jud. Bacau, pe DN 12 A, datorita  vitezei  neregulamentare  inculpatul  V.V. a intrat  într-o depasire si apoi, în coliziune cu autoturismul  condus  de M.A.,  fapt ce a avut ca rezultat  vatamarea corporala a pasagerilor O.E.(40-45 zile îngrijiri medicale) si C.G. (95-100 zile îngrijiri medicale).

În vederea  stabilirii dinamicii  producerii accidentului si a  posibilitatilor  de evitare  a acestuia,  în cauza s-a efectuat  o expertiza tehnica auto de catre  inginer T.V.(filele 47-53 dosar nr.1822/P/2008).

Expertul  sus-mentionat a concluzionat  ca la momentul  anterior impactului  autoturismul  marca  VW JETTA  condus  de catre  V.V. avea  o viteza  de 97  Km/h în timp ce pentru  autoturismul  marca FIAT PUNTO condus de  M.A. nu au existat  elemente  pentru calculul  vitezei M.A. putea  evita producerea coliziunii daca la  momentul  deciziei  de viraj  spre  stânga  se asigura temeinic  ca manevra  se putea  desfasura  în deplina  siguranta pentru el si pentru  ceilalti participanti la trafic.

În ceea ce îl priveste pe inculpatul  V.V. expertul  …  a concluzionat  ca  acesta putea evita  coliziunea  daca la momentul  aparitiei pericolului  respecta prevederile  legale privind  viteza  maxima  admisa  în localitate.

La acest  raport de expertiza s-a formulat  si opinia  separata  a expertului  ing. G. R.,  care a  stabilit  ca  autoturismul  condus de inculpat  circula  cu viteza  de 108 Km/h în timp ce  autoturismul  condus de M. A. se deplasa  cu o viteza  mai mica  de 19 km/h.

Acelasi expert este de  parere ca  V.V. putea evita accidentul daca,  circulând cu viteza admisa în localitate nu s-ar fi angajat  în depasirea  coloanei  de autoturisme.

M.A. a efectuat  manevra de viraj la stânga cu respectarea  regulilor  impuse  într-o atare situatie, astfel ca  el nu putea  evita producerea accidentului.

Fata de  concluziile  expertului sus-mentionat, procurorul  a apreciat  ca lipseste  culpa  învinuitului  M.A. si prin  urmare  a dispus  scoaterea acestuia de sub  urmarire penala pentru infractiunea pentru infractiunea  de vatamare corporala  din culpa prevazuta de art. 184 al.2 si 4 Cod penal în dauna partii vatamate C.C.

Desi contestate  de V.V. concluziile  expertului auto G.R. se  coroboreaza cu declaratiile  lui O.E. si C.C., pasagerii de pe bancheta din spate a autoturismului  condus de M.A.

Din continutul  acestor depozitii rezulta ca  M.A. a redus  viteza, a semnalizat virajul spre  stânga, la momentul  efectuarii acestor  manevre  soseaua fiind libera, în sensul  ca nu circula niciun vehicul din sensul  opus.

Întrucât din materialul probator administrat  în dosarul  nr.1822/P/2008 nu a rezultat  vinovatia lui M.A. în comiterea  infractiunii prevazute de  art. 184 al.2, 4 Cod penal prim-procurorul  Parchetului  de pe lânga Judecatoria Onesti a respins, ca neîntemeiata,  plângerea  formulata de V.V. împotriva  solutiei de netrimitere în judecata a lui M.A. cuprinsa în rechizitoriul  nr.1822/P/2008 din 02.02.2009.

Rezolutia sus-mentionata a fost atacata în conditiile  art. 2781  Cod penal.

Plângerea  formulata de V.V. este, însa, nefondata  pentru  urmatoarele considerente:

Pentru a adopta solutia atacata, în vederea  aflarii adevarului procurorul  a lamurit cauza sub toate aspectele.

Conform  dispozitiilor  art. 63 al.2 Cod procedura penala  probele  nu au  valoare dinainte  stabilita. Aprecierea fiecarei  probe se face de organul  de urmarire  penala sau de instanta  de judecata  în urma examinarii  tuturor probelor, în scopul  aflarii  adevarului.

Aprecierea  trunchiata, izolata,  a unei/unor probe  fara a le corobora cu restul  probelor administrate în cauza nu poate servi scopului  procesului penal,  astfel cum este  el consfintit de art. 1  Cod procedura penala.

Petitionarul V.V. se prevaleaza  în exclusivitate  de concluziile  expertului T.  care retine  culpa concurenta  a lui M.Al. la producerea  accidentului din data de 12.07.2008.

În mod corect, însa,  procurorul a retinut ca  opinia separata a expertului  auto G. R. este expresia  adevarului întrucât acesta  si nu concluziile celuilalt expert se coroboreaza cu fapte si împrejurari ce rezulta din ansamblul  probelor  administrate  în dosarul  nr.1822/P/2008.

Solutia  scoaterii de sub urmarire penala a lui M.A. pentru infractiunea  prevazuta de  art. 184 al.2, 4 Cod penal este, asadar,  legala si temeinica.

Fata de considerentele ce preced si în baza art. 2781 al.8 lit. a Cod procedura penala plângerea  va fi respinsa  ca nefondata, iar solutia atacata  va fi mentinuta.

Fiind în culpa procesuala va fi obligat petitionarul  V.V. ca în baza  art. 192 al.2 Cod procedura penala sa achite  cheltuielile  judiciare  avansate de stat în prezenta  cauza.

Pentru aceleasi  motive si în baza  art. 193 al.6 Cod procedura penala petentul  va fi obligat  sa plateasca  învinuitului  M.A. cheltuieli de judecata în suma de 700 lei, reprezentând  onorariu  avocat.

Chitanta  datata 06.01.2009 care atesta  plata  de catre  învinuit  a onorariului  în suma de  600 lei nu are nicio legatura  cu prezenta cauza în care  instanta  a fost sesizata la data de  14.04.2009  si prin  urmare se va  respinge cererea  lui M.A. pentru  obligarea  petentului  la plata  cheltuielilor sus-mentionate.

Pentru aceste motive,

În numele legii

HOTARSTE

În  baza art.2781 al.8 lit. a Cod procedura penala respinge, ca nefondata, plângerea formulata de V.V. domiciliat  în … împotriva dispozitiei  de netrimitere  în judecata cuprinsa  în rechizitoriul  nr.1822/P/2008 din data  de 02.02.2009 al Parchetului  de pe lânga Judecatoria Onesti prin care  s-a dispus scoaterea  de sub urmarire penala a  învinuitului  M. A. cercetat  pentru infractiunea  prevazuta  de art. 184 al.2, 4 Cod penal.

Mentine solutia  atacata.

În baza  art.192 al.2 Cod procedura penala obliga  petitionarul  V.V. la 100 lei cheltuieli judiciare  catre stat.

În baza  art. 193 al.6 Cod procedura  penala obliga  petentul  sa achite  învinuitului  M.A. cheltuieli  judiciare  în suma de 700 lei, reprezentând  onorariu avocat.

Respinge  cererea  învinuitului  M.A. privind  obligarea  petentului  la plata  cheltuielilor  judiciare în suma de 600 lei cu titlu de onorariu  aparator,  cheltuielile  ce nu au  fost ocazionate de prezentul  dosar.

Cu drept de recurs  în termen  de 10 zile de la comunicare.

Pronuntata  în sedinta publica, astazi 01.06.2009.

PRESEDINTE GREFIER

SIMINA PURICE ENACHE GABRIEL

Red.S.P.18.06.2009

Tehnor.M.L.22.06.2009

Exemp.4