Arestare preventiva. Durata rezonabila în care se judeca o cauza penala cu inculpati în stare de arest preventiv.


Arestare preventiva. Durata rezonabila în care se judeca o cauza penala cu inculpati în stare de arest preventiv.

Conventia Europeana a Drepturilor Omului si libertatilor fundamentale prevede în art. 5 pct. 3 dreptul celui arestat, detinut de a fi judecat într-un termen rezonabil. Instanta, cu ocazia mentinerii si prelungirii masurii arestarii preventive este obligata sa tina seama de aceasta prevedere.

CEDO – art. 5

Curtea de Apel a casat încheierea Tribunalului Timis nr. 6163/P din 29 septembrie 2004, prin care s-a dispus prelungirea arestarii preventive fata de inculpati, si rejudecând, a dispus revocarea masurii, cu punerea în libertate de îndata.

Curtea a retinut ca, împotriva inculpatilor a fost luata masura arestarii preventive la data de 12 iulie 2002, cauza parcurgînd mai multe cicluri de judecata , în urma casarii de catre instanta superioara. Aceste casari nu au fost imputabile inculpatilor, iar pe de alta parte, cauza se gaseste în momentul de fata tot în faza judecatii în fond.

Asa fiind, durata arestarii preventive este excesiva si contrara dreptului înscris în art. 5 pct. 3 al Conventiei, care prevede dreptul celui arestat de a fi judecat într-un termen rezonabil.

Desigur, sintagma „termen rezonabil” nu este detaliata, dar Curtea a apreciat ca in acest caz acest termen a fost depasit prin reluarea judecatii în fond, astfel ca, dupa mai bine de 2 ani, se impune revocarea masurii arestarii preventive.