INFRACTIUNI DE TÂLHĂRIE. INCULPATE MINORE.
RESPINGEREA PROPUNERII DE ARESTARE PREVENTIVĂ.
Prin încheierea pronunţată de Tribunalul Bacău a fost admisă propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău şi s-a luat măsura arestării preventive a inculpatelor minore S.C.V. şi S.R. pe timp de câte 15 zile pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie prev.de art.211 alin.1,2 lit.c cu 41 alin.2,99 şi 33 lit.a C.p.
În fapt s-a reţinut că cele două inculpate minore în zilele de 3 mai, 5 şi respectiv 14 iunie 2005 prin ameninţare şi violenţă au deposedat pe părţile vătămate P.M., T.D. şi H.A., N.M. şi C.L. de bunuri în valoare de 17.820.000 lei.
Instanţa de control judiciar a admis recursurile celor două inculpate, a casat încheierea instanţei de fond şi rejudecând cauza a respins propunerea de arestare preventivă a parchetului şi a dispus punerea în libertate de îndată a inculpatelor, dacă nu sunt arestare în altă cauză.
S-a reţinut că cele două inculpate sunt minore, în vârstă de 14 şi respectiv 15 ani, că provin dintr-o familie dezorganizată, tatăl fiind decedat iar mama trăind în concubinaj şi neglijându-şi copii.
Conform prev.art.160/h C.p.p. minorul între 14 şi 16 ani nu poate fi arestat decât dacă pedeapsa prev.de lege pentru fapta de care este învinuit este detenţiune pe viaţă sau închisoare de 10 ani sau mai mare şi o altă măsură preventivă nu este suficientă.
Detenţiunea preventivă trebuie să aibă caracter excepţional, starea de libertate fiind starea normală conform art.5 pct.1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi art.23 alin.1 din Constituţia României.
În raport de aceste prevederi s-a apreciat că arestarea preventivă a inculpatelor minore nu a fi de natură să contribuie la reeducarea acestora.
Încheierea nr.93 din 17 iunie 2005.