Nulitatea absoluta a propunerii de arestare preventiva a inculpatului.
Exceptiile prevazute de art.1491 alin.1 C.pr.pen., în sensul ca s-a formulat propunerea de arestare preventiva împotriva inculpatului, înainte de ascultarea acestuia în prezenta aparatorului si de art.144 pct.4 C.pr.pen., în sensul ca a fost înregistrata cauza la instanta dupa 10 ore din momentul retinerii inculpatului.
Prin propunerea formulata de Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie Serviciul Teritorial Craiova, Biroul Teritorial Tg-Jiu, cu privire la inculpatul DVF, pentru care s-a pus în miscare actiunea penala privind infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilata infractiunii de coruptie, prevazuta de art.132 din Legea nr.78/2000 rap. la art.248 Cod penal combinat cu art.2481 Cod penal prin ordonanta din 17.11.2008 în cauza dosarului nr.10/P/2008, s-a solicitat instantei arestarea preventiva a inculpatului pe o perioada de 29 zile.
Aparatorul inculpatului, înainte de a intra în fondul cauzei a invocat exceptiile prevazute de art.1491 alin.1 C.pr.pen., în sensul ca s-a formulat propunerea de arestare preventiva împotriva inculpatului, înainte de ascultarea acestuia, în prezenta aparatorului si de art.144 pct.4 C.pr.pen., în sensul ca a fost înregistrata cauza la Judecatoria Tg-Jiu dupa 10 ore din momentul retinerii inculpatului.
Exceptiile invocate de aparatorul inculpatului au fost puse de catre instanta în discutia partilor.
Instanta fata de exceptiile puse în discutia partilor retine ca: dispozitiile art. 1491 alin.1 C.pr.pen. prevad ca „(1) Procurorul, din oficiu sau la sesizarea organului de cercetare penala, daca sunt întrunite conditiile prevazute în art. 143 si exista vreunul dintre cazurile prevazute în art. 148, când considera ca în interesul urmaririi penale este necesara arestarea inculpatului, numai dupa ascultarea acestuia în prezenta aparatorului, întocmeste propunerea motivata de luare a masurii arestarii preventive a inculpatului” si dispozitiile art.144 pct.4 C.pr.pen. prevad ca „ (4) Când masura retinerii este luata de procuror, daca acesta considera ca este necesar a se lua masura arestarii preventive, procedeaza, în termen de 10 ore de la luarea masurii retinerii, potrivit art. 146 „ iar dispozitiile art.146 alin. 1 C.pr.pen. prevad ca: „(1) Daca sunt întrunite conditiile prevazute în art. 143 si exista vreunul dintre cazurile prevazute în art. 148, procurorul, din oficiu sau la sesizarea organului de cercetare penala, când considera ca arestarea învinuitului este necesara în interesul urmaririi penale, numai dupa ascultarea acestuia în prezenta aparatorului, întocmeste propunerea motivata de luare a masurii arestarii preventive a învinuitului”.
Ca urmare a acestei retineri, se considera de catre instanta ca procurorul poate face propunerea de arestare preventiva în baza careia sa investeasca instantele ” numai dupa ascultarea acestuia în prezenta aparatorului”, ascultare care imperativ trebuie sa se faca cu privire la masura arestari preventive si nu cu privire la fondul cauzei pentru care s-a pus în miscare actiunea penala.
Procurorul ce investeste instantele competente fara a face dovada ca a ascultat inculpatul cu referire la masura arestarii preventive, chiar daca a ascultat inculpatul cu privire la temeiurile juridice ale fondului cauzei, se considera ca acesta nu a respectat dispozitiile imperative ce atrag nulitatea absoluta a propunerii de arestare preventiva.
În cauza de fata, inculpatul a fost ascultat la punerea în miscare a actiunii penale cu privire la fondul cauzei si faptul ca acesta a declarat ca nu mai doreste sa mai declare nimic în calitatea noua de inculpat, nu poate fi considerata o prezumtie ca pe temeiurile masurii arestarii preventive ar fi avut aceeasi pozitie de a numai declara nimic.
Actiunea penala are ca obiect tragerea la raspundere penala a persoanelor care au savârsit infractiuni si se pune în miscare prin actul de inculpare prevazut de lege, având temeiurile juridice ale fondului cauzei, iar masura arestarii preventive are si alte temeiuri juridice pe lânga cele ale fondului cauzei.
Încheierea nr.84 din 19.11.2008 a Judecatoriei Tg-Jiu