Renuntarea la recurs. Retragerea recursului. Diferentieri.


Renuntarea la recurs. Retragerea recursului. Diferentieri.

Partile din proces pot dispune asupra dreptului de a declara recurs.

Astfel, în conformitate cu dispozitiile art. 3854 alin.2 C.pr.pen. comb. cu art. 368 alin. 1 C.pr.pen., pâna la expirarea termenului de declarare pot renunta la recurs, iar în conformitate cu disp. art. 3854 alin.2 C.pr.pen. comb. cu art. 368 alin. 1 C.pr.pen. pâna la închiderea dezbaterilor pot  retrage aceasta cale de atac.

Prin încheierea nr. 89 din 26.11.2008, pronuntata de Judecatoria Tg.Jiu în dosarul nr. 15627/318/2008 s-a dispus arestarea preventiva a inculpatului C.D. pe o perioada de 29 zile.

Împotriva hotarârii inculpatul a declarat recurs în termenul legal de 24 ore de la pronuntare, iar prin încheierea de sedinta nr. 181 din 28.11.2008, pronuntata de Tribunalul Gorj în dosarul nr. 15291/95/2008 s-a luat act ca inculpatul a renuntat la calea de atac a recursului.

Pâna la expirarea intervalului de 24 ore inculpatul a declarat din nou recurs împotriva aceleiasi hotarâri iar prin încheierea de sedinta nr. 183 din data de 28.11.2008 Tribunalul Gorj a admis recursul si a redus perioada arestarii preventive la un numar de 7 zile.

S-a pus problema daca instanta de control judiciar a procedat corect în prima faza luând act de renuntare la calea de atac si daca dupa retragerea acesteia inculpatul mai avea posibilitatea sa atace hotarârea judecatoreasca.

Referitor la prima problema consideram ca în mod gresit s-a luat act de renuntarea la recurs atâta timp cât exista un recurs declarat.

Spre deosebire retragerea recursului, renuntarea la recurs presupune ca partile sa nu fi declarat scris sau oral – si consemnat într-un proces-verbal – recurs împotriva unei hotarâri judecatoresti.

Odata declarata calea de atac nu se mai poate vorbi de o renuntare, ci doar de retragerea acesteia.

Legat de prima problema s-a pus în discutie si daca mai poate fi promovat un recurs împotriva unei hotarâri judecatoresti dupa ce în prealabil a fost folosita aceasta cale de atac si a fost retrasa în temeiul legal de declarare, dar pâna la expirarea acestuia.

Apreciem ca raspunsul este afirmativ, având în vedere ca potrivit disp. art. 416 pct.4 lit.b hotarârile primei instante ramân definitive la data expirarii termenului de recurs când recursul a fost retras înauntrul termenului.

Asadar, în intervalul de timp existent între momentul retragerii recursului si al expirarii termenului de declarare al acestuia partile pot promova din nou calea de atac mentionata.

În cazul renuntarii la recurs nu exista un recurs declarat, astfel ca nu se poate vorbi de promovarea din nou a caii de atac.

PRESEDINTE SECTIE PENALA,

judecator Gheorghe Gârcu