Dosar nr. 3225/338/2008
SENTINTA CIVILA NR.1470
Sedinta publica din data de 25.11.2009
Constata ca prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub nr de mai sus reclamantii C.S si C.A au solicitat in contradictoriu cu parata M.V sa le fie incredintata spre crestere si educare minora Rauta Denisa nascuta la data de 31.01.2000.
In motivarea cererii reclamantii au aratat ca minora au calitatea de bunici materni, ca minora se afla in ingrijirea lor de mica, ei au dus-o la gradinita si acum la scoala fiind in clasa a treia. Reclamantii au mai aratat ca in urma divortului minora a fost incredintata prin sentinta mamei, dar in realitate minora a locuit cu ei, mama parata avand un alt domiciliu si avand un concubin.S-a mai aratat ca detin conditii corespunzatoare pentru cresterea minorei de care sunt foarte atasati.
In probatiune s-a administrat proba cu inscrisuri si testimoniala.
Parata nu a formulat intampinare si nu s-a prezentat la citarile instantei desi s-au acordat mai multe termene de judecata.
Din actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Prin sentinta de divort pronuntata la data de 12.11.2002 minora a fost incredintata spre crestere si educare mamei. In realitate asa cum rezulta din declaratiile martorilor audiati minora s-a aflat permanent in grija bunicilor materni. Aceasta concluzie este intarita de ancheta sociala efectuata si de refuzul paratei de a se prezenta la interogatoriu. Potrivit art 42 C.fam „ Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire”. Instanta apreciaza ca atata vreme cat c.fam. reglementeaza posibilitatea incredintarii copilului in aceasta modalitate ci ocazia analizarii cererii de divort, atunci nimic nu impiedica ca in situatia reincredintarii sa se aiba in vedere posibilitatea dispunerii in favoarea altor persoane decat parintii. In consecinta, pe fond se apreciaza ca solicitarea bunicilor materni este intemeiata avand in vedere ca acestia au dovedit o dragoste si atasament real fata de minora pe care au ingrijit-o permanent mai multi ani. Este interesul minorei ca situatia sa familiala sa se bucure de certitudine cu privire la toate masurile ce trebuie a fi luate de persoanele in grija carora se afla pentru asigurarea cresterii si dezvoltarii sale corespunzatoare.
In privinta analizarii conditiilor de admisibilitate a cererii de ordonanta presedintiala, urgenta, caracterul temporar al masurii si neprejudecarea fondulsui, exista doar in aparenta probleme cu privire la indeplinirea lor. Este adevarat ca nu exista pe rolul instantei un proces de fond care sa statueze cu privire la reincredintarea minorei si sa stabileasca in acest fel caracterul temporar al masurii, dar instanta constata ca nimic nu impiedica orice persoana interesata sa promoveze o astfel de actiune, hotararea pronuntata astfel determinand incetarea efectelor ordonantei presedintiale. Apoi, in ce priveste urgenta, aceasta conditie se apreciaza prin prisma faptul ca masura vizeaza un minor aflat in clasa a treia, cu privire la care este necesar ca persoane indrituite sa ia masuri imediate ce vizeaza buna sa crestere.In acest sens se constata ca mama are doar tangential legatura cu minora, relatiile dintre ele desfasurandu-se sub forma vizitelor la domiciliul mamei. Conditia neprejudecarii fondului rezulta din analiza celei dintai conditii, orice proces viitor ce ar avea ca obiect reincredintarea minorei va statua definitiv cu privire la aceasta.
Fata de toate aceste motive instanta va admite cererea, retinand nu in ultimul rand ca, fiind ascultata de instanta, minora si-a manifestat dorinta dea fi reincredintata bunicilor de care este atasata real.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Admite cererea de ordonanta presedintiala formulata de reclamantii C.S si C.A ambii cu domiciliul in X, jud.B, in contradictoriu cu parata M.V cu domiciliul in X, jud.B , si, in consecinta:
Dispune incredintarea spre si educare a minorei R. S. D. catre reclamanti.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu recurs in termen de 5 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica din 25.11.2009.
1