Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului TC pentru săvârşirea infracţiunii „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge” prev şi ped de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, reţinându-se în sarcina sa că în ziua de 20.04.2009, a condus autoturismul Opel, cu număr de înmatriculare …pe drumul judeţean 244 din judeţul Iaşi, având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,65 g%0.
Inculpatul a recunoscut comiterea faptei astfel cum a fost reţinută, motivând că a condus după ce a consumat băuturi alcoolice pentru că l-a anunţat tatăl său că îi este foarte rău şi are nevoie de prezenţa sa. Inculpatul a precizat că este din Braşov, era venit împreună cu soţia şi fiica de 20 de ani, în localitatea Chişcăreni, la tatăl său care este foarte bolnav şi fusese nu demult supus unei intervenţii chirurgicale. În acea seară s-a deplasat cu maşina la nişte rude din satul Bulbucani, aflat la 5 km distanţă, unde intenţiona să rămână peste noapte şi de aceea şi-a permis să consume 700 ml de vin.
Inculpatul a depus acte medicale privind starea precară de sănătate a tatălui său, caracterizare de la fostul loc de muncă, copie de pe cartea de muncă din care rezultă că ocupaţia inculpatului, de 20 de ani (din 1983), este aceea de şofer profesionist, copia unui contract de credit în valoare de 11 506 lei, plătibil până în 2019 , adeverinţă din care rezultă că fiica sa este studentă la facultatea de drept, copia adeverinţei de venit a soţiei inculpatului.
La cererea inculpatului a fost audiat martorul TG, ce a relatat că inculpatul este o persoană cu o conduită corectă în societate, ce desfăşoară o muncă de răspundere, lucrând într-o întreprindere de fabricare a explozibilului.
Faţă de traseul scurt parcurs de inculpat, pe drumuri rurale, la o oră târzie la care acestea nu sunt circulate, datele personale ale inculpatului, instanţa urmează a constata că în cauză sunt aplicabile disp. art. 181 Cod Penal.
Potrivit art. 181 Cod penal, nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă prin atingerea minimă adusă uneia din valorile apărate de lege şi prin conţinutul ei concret, fiind lipsită în mod vădit de importanţă, nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.
La stabilirea în concret a gradului de pericol social se ţine seama de modul şi mijloacele de săvârşire a faptei, de scopul urmărit, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce, precum şi de persoana şi conduita făptuitorului.
Este incontestabil că, din punct de vedere strict formal, fapta de a conduce un autovehicul pe drumurile publice, având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita prevăzută de lege, prezintă un pericol social, însă determinarea pericolului social se face în concret, cu referire directă la împrejurările ce au ocazionat ori pe fondul cărora s-a comis fapta, la modul concret de manifestare a autorului şi la persoana acestuia.
În speţă, inculpatul a condus autovehiculul pe un drum judeţean la o oră târzie (00,25) la care acesta era lipsit de trafic de maşini sau pietoni, s-a deplasat cu autoturismul, întrucât fusese apelat de tatăl său, căruia i se făcuse rău, operat fiind în urmă cu jumătate de an de cardiopatie ischemică, reflexele sale erau neafectate, aşa cum rezultă din buletinul de examinare clinică, iar fapta nu a creat evenimente rutiere.
Totodată, din probele administrate rezultă că inculpatul nu are antecedente penale, are un loc de muncă stabil, fiind mecanic –conducător auto, din caracterizarea de serviciu depusă la dosar rezultând că în activitatea desfăşurată avea o bună purtare, un comportament exemplar, dând dovezi de foarte bune abilităţi şi cunoştinţe în domeniul său de activitate, respectând în totalitate regulile şi programul de la locul de muncă. Este apreciat de colegi şi de superiori, nu a fost niciodată sancţionat administrativ sau disciplinar şi nu a avut abateri de altă natură. Şi caracterizările eliberate de unităţile la care a mai lucrat inculpatul ca şofer demonstrează conduita morală, civică ireproşabilă acestuia.
Inculpatul îşi întreţine fiica la facultate, tatăl, care este foarte bolnav şi are în sarcină acoperirea unui credit considerabil la Raffeisen Bank.
Luând în considerare toate aceste elemente, instanţa constată că fapta inculpatului, deşi prevăzută de legea penală, nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, astfel că se va dispune achitarea inculpatului TC pentru infracţiunea „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge” prev şi ped de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, în temeiul disp. art. 11 pct. 2 litera a) raportat la art. 10 litera b ¹) Cod Procedură Penală , art. 18 ¹ Cod Penal.
În temeiul disp. art. 91 Cod Penal se va aplica inculpatului 1 000 lei amendă administrativă.
Deşi în doctrină şi practică s-a dezvoltat ideea incompatibilităţii aplicării dispoziţiilor art. 181 Cod Penal infracţiunilor de pericol, soluţia instanţei de achitare pe acest temei nu apare izolată, ea regăsindu-se în decizia penală 37/20.01.2004 a Curţii de Apel Constanţa (BJ 2004, pagina 47), sentinţa penală 9/6 .01.2009 a Judecătoriei Bârlad şi chiar în practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală (decizia 1455/2009 – http://www.scj.ro/SP%20rezumate%202009/SP%201455%202009.htm ).