O.u.g. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice


O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul, pentru comiterea infraeţiunii prevăzute de art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 modificată prin Legea 49/2006.

în cursul cercetării judecătoreşti, a fost audiat inculpatul şi s-au depus acte în circumstanţiere pentru acesta.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa refine următoarea situaţie de fapt.

Inculpatul, se găsea cu familia, la un grătar. Cu această ocazie, inculpatul a consumat bâuturi alcoolice (3 sticle de bere cu alcooî). întrucât, la stingerea grătarului, fiului inculpatului, i-a intrat în ochi cenuşă de la grătar, ca urmare a acestei situaţii, acesta nu a mai putut conduce autoturismul inculpatului.

Inculpatul, deşi a consumat anterior băuturi alcoolice, a luat hotărârea de a conduce pe drumurile publice autoturismul marca Dacia 1304.

Astfel, inculpatul, a fost depistat in trafic la volanul autoturismului mai sus menţionat, de către organele de politic

Intrucât inculpatul emana o halenă alcoolică, organele de poliţie au solicitat inculpatului să fie testat cu aparatul alcooltest. Ca urmare a testării acestuia, a ieşit la ora 17,52, o alcoolemie de 0,65 mg/1 alcool pur in aerul expirat.

Având în vedere valoarea mare a alcoolului pur în aerul expirat, organele de poliţie au solicitat inculpatului să meargă la Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru a i se recolta probe biologice de sânge.

In urma analizării sângelui inculpatului, conform buletinului de analiză toxicologică – alcoolemie, a rezultat că inculpatul a prezentat la ora 18,10, o alcoolemie de 1,55 g %o alcool în sânge iar la a doua probă de sânge recoltată, la ora 19,10, o valoare de 1,35 g %o alcool în sânge.

Fapta inculpatului este dovedită cu următoarele mijloace de probă:

-proces verbal de constatare a infracţiunii;

-declaraţiile inculpatului;

-declaratiile martorului;

-buletin de examinare clinică;

-fişă aparat alcooltest;

-buletin de analiză toxicologică – alcoolemie;

-bon alcooltest.

Având în vedere situaţia de fapt reţinută, în drept, fapta inculpatului de a fi condus pe drumurile publice, un autovehicul, cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, de 0,8 g %o alcool în sânge şi care a avut reprezentarea şi a acceptat faptul că acţiunea sa a prezentat un pericol public pentru siguranţa circulaţiei rutiere pe drumurile publice, pe care, chiar dacă nu 1-a urmărit,

 

întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/02, modificată prin Legea 49/2006.

Astfel, instanţa, va dispune condamnarea inculpatului pentru comiterea acestei infracţiuni.

Nu se poate pune problema achitării inculpatului pentru faptul că, fapta sa nu ar fi un pericol social cerut în mod expres de art. 18 Cod penal.

Valoarea alcoolemiei inculpatului, la prima analiză a sângelui, avea o valoare de 1,55 g %o alcool pur în sânge, o valoare aproape dublă faţă de limita prevăzută de lege, cea de 0,8 g %o alcool în sânge.

Trebuie observat faptul că, la analiza sângelui, valoarea alcoolului din sânge era în scădere de la 1,55 g %o la 1,35 g %o. Aceasta atestă că, în momentul în care inculpatul era la volan, valoarea pe care o avea alcoolemia sa, era mult mai ridicată decât 1,55 g %o, deci era un pericol pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.

Inculpatul, totodată, a condus o bună perioadă de timp, deci nu a fost numai o simplă deplasare de scurtă durată.

Conform buletinului de examinare clinică a inculpatului, rezultă că vorbirea sa era uşor dizartrică, era uşor agitat, atenţie dispersată.

Aceste aspecte arată clar faptul că, inculpatul, fiind la conducerea autoturismului său, nu mai avea abilităţile necesare conducerii pe drumurile publice a acestuia, punând în pericol siguranţa circulaţiei rutiere, deci fiind îndeplinite în totalitate dispoziţiile art. 18 Cod penal şi nu pe cele ale art. 18 indice 1 Cod penal, privind lipsa de pericol social al infracţiunii comise.

Instanţa, la individualizarea judiciară a pedepsei, conform art. 72 Cod penal, va avea in vedere pericolul social concret al faptei comise, determinat atât de modul de producere cât şi de importanţa valorilor sociale încălcate. Vor fi, de asemenea, avute in vedere datele personale ale inculpatului, respectiv faptul că este infractor primar, fiind la primul contact cu legea penală, a recunoscut şi regretat fapta comisă, a avut şi are un bun comportament în societate, familie şi la serviciu.

Având în vedere aceste aspecte, instanţa, apreciază că o pedeapsă de 9 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002, modificată prin Legea 49/2006 este de natură să asigure realizarea scopurilor prevăzute de art. 52 Cod penal.

Faţă de infracţiune, se va face aplicarea art. 74 lit. a, c Cod penal şi art. 76 alin. 1 lit. d Cod penal.

In baza art. 71 alin. 2 Cod penal, inculpatului îi va fi aplicată o pedeapsă accesorie privind interzicerea, pe durata executării pedepsei, a drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a Il-a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice) şi lit. b Cod penal.

Apreciind în contextul celor arătate mai sus, că scopul pedepsei poate fi atins şi fară privarea de libertate a inculpatului, urmează a fi suspendată