Omor deosebit de grav. Lovituri cauzatoare de moarte. Criterii de diferenţiere. Circumstanţa atenuantă a provocării prevăzută de art. 73 lit. b) C.pen. Condiţii în care poate fi reţinută. Condiţii în care poate fi reţinută agravanta specială prevăzut…


Omor deosebit de grav. Lovituri cauzatoare de moarte. Criterii de diferenţiere. Circumstanţa atenuantă a provocării prevăzută de art. 73 lit. b) C.pen. Condiţii în care poate fi reţinută. Condiţii în care poate fi reţinută agravanta specială prevăzută de art. 176 lit. a) C.pen. – omorul săvârşit prin cruzimi

Deosebirea dintre infracţiunea de omor calificat sau deosebit de grav şi cea de lovituri cauzatoare de moarte constă în latura subiectivă. În cazul primei infracţiuni, inculpatul acţionează cu intenţia de a ucide; în cazul celei din urmă, el acţionează cu intenţia de a lovi victima, iar decesul se produce din culpă.

Pentru reţinerea provocării drept circumstanţă atenuantă se cere îndeplinirea cumulativă a trei condiţii, şi anume: infracţiunea să fi fost comisă sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii; această stare sufletească să fi fost determinată de o provocare din partea victimei, iar provocarea să se fi produs prin violenţă ori printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau printr-o altă acţiune ilicită gravă.

Lovirea în mod repetat şi concomitent, cu mare intensitate şi în patru reprize a corpului victimei, chiar şi după ce acesta era căzut la pământ, folosind pari, o furcă şi picioarele, producându-i suferinţe grele şi prelungite, precum şi ferocitatea cu care inculpaţii au acţionat, inspirând oroare şi groază celor care au luat cunoştinţă de împrejurările în care a murit victima, sunt elemente constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 176 alin. 1 lit.a) C.pen.

Decizia penală nr. 117 din 14 iunie 2011