Citarea greşită a părţilor. Consecinţe


Citarea greşită a părţilor. Consecinţe

Curtea de Apel Iaşi, decizia nr. 204 din 14 aprilie 2008

Curtea de Apel Iaşi, Secţia Comercială a dispus admiterea recursurilor formulate de C.I. şi A.N. contra sentinţei nr. 502/S/21.11.2007 a Tribunalului Iaşi, judecător sindic, pe care a casat-o şi, prin consecinţă, a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă.

S-a reţinut că cererea pentru deschiderea procedurii reorganizării judiciare şi falimentului iniţiată de A.F.P. a municipiului Iaşi a fost înregistrată la Tribunalul Iaşi, judecător sindic.

Printre alte măsuri dispuse, conform rezoluţiei judecătorului competent, este şi aceea privind citarea părţilor.

Judecătorul sindic nu a făcut investigaţii despre domiciliul pârâtului, C.I. despărţit de A. (fostă C.) N., luând în considerare adresa precizată  de aceasta – S.C. „R.” S.R.L. Iaşi, strada C., nr. 28 – în loc să solicite relaţii în acest sens, de la Poliţia Iaşi, Evidenţa Populaţiei.

Dacă ar fi procedat aşa, ar fi aflat că domiciliul  pârâtului  este în Iaşi, strada T. M., nr. 4, bloc X.1, apartament 3, de la  25 aprilie 2003.

Aşa fiind, pârâtului i s-a încălcat dreptul la apărare cu privire la cauzele care au condus la ajungerea societăţii în stare de insolvenţă.

Procedându-se conform relatărilor pârâtei A.N. şi, fiind citată  la S.C. „R.” S.R.L. atât S.C. „N.” cât şi C.I., pe citaţie apare  o semnătură indescifrabilă şi un număr de buletin care nu este acelaşi cu numărul din  xerocopia actului de identitate.

Pentru aceste motive, s-a dispus admiterea recursurilor, casarea sentinţei recurate şi  trimiterea cauzei spre rejudecare

Cu ocazia rejudecării pe lângă aspectele relevate, care garantează dreptul de apărare, vor fi avute în vedere şi motivele de recurs invocate şi de A.N., pentru ca, în final, să se poată trage o concluzie justă  cu privire la existenţa  sau inexistenţa  culpei celor doi pârâţi, dacă ea va fi demonstrată  de probe certe, dacă au fost încălcate sau nu prevederile art. 138 , precizând concret în ce costau încălcările dispoziţiilor legale citate şi dacă exista legătură de cauzalitate directă între culpă şi prejudiciu.