Necompetenta teritoriala în cazul judecarii cauzelor având ca obiect „somatie de plata” poate fi invocata de instanta din oficiu în baza art. 2 alin. 3 din O.G. 2/2001, care impune judecatorului sa verifice din oficiu competenta si sa procedeze în consecinta, nedistingând dupa felul acesteia.
Necompetenta teritoriala în cazul judecarii cauzelor având ca obiect „somatie de plata” poate fi invocata de instanta din oficiu în baza art. 2 alin. 3 din O.G. 2/2001, care impune judecatorului sa verifice din oficiu competenta si sa procedeze în consecinta, nedistingând dupa felul acesteia.
Prin urmare, instanta apreciaza ca în cazul procedurii privind somatia de plata instanta poate invoca din oficiu exceptia de necompetenta, indiferent daca aceasta este sau nu de ordine publica.
Prin urmare, instanta apreciaza ca în cazul procedurii privind somatia de plata instanta poate invoca din oficiu exceptia de necompetenta, indiferent daca aceasta este sau nu de ordine publica.
Deliberând asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele :
Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Bals la data de 17.03.2010 sub nr. de dosar 750/184/2010, creditoarea S.C. CEZ VÂNZARE S.A , prin mandatar SC E SRL a chemat în judecata debitoarea FERMA D S.R.L, solicitând instantei ca în baza art. 6 alin. 2 din O.G. 5/2001 sa emita o ordonanta de plata prin care sa oblige debitoarea la achitarea sumei de 13963,53 lei din care 8251,41 lei reprezinta consum energie iar 5712 lei reprezinta penalitati de întârziere. Creditoarea a solicitat de asemenea obligarea debitoarei la plata cheltuielilor de judecata reprezentând taxa de timbru si timbru judiciar.
În motivarea cererii, creditoarea a aratat ca suma reprezinta datoria certa, lichida si exigibila a debitoarei si ca în baza raporturilor contractuale avute cu debitoare a furnizat acesteia energie electrica, aceasta având obligatia sa achite contravaloarea serviciilor prestate în baza facturilor emise, în termen de 10 zile de la emiterea facturilor.
Creditoarea a mai aratat ca a încercat rezolvarea pe cale amiabila a litigiului precum si stingerea litigiului prin procedura concilierii directe.
În drept, cererea a fost întemeiata pe dispozitiile O.G. 5/2001, dispozitiile art. 969 si art. 1073 din Codul civil si dispozitiile art. 43 si 46 din Codul comercial.
În baza art. 242 alin. 2 din Codul de procedura civila s-a solicitat judecarea cauzei în lipsa.
În conformitate cu dispozitiile art. 112 din Codul de procedura civila, la cerere au fost atasate în copie urmatoarele înscrisuri: procura din data de 29.05.2009 (fila nr. 9), un extras privind debitoarea din serviciul Recom Online (fila nr. 10) si facturi fiscale însotite de calculul penalitatilor anterioare din perioada 2010 – 2007 (filele nr. 11-100).
Cererea a fost legal timbrata cu 39 lei taxa de timbru si 0,3 lei timbru judiciar în conformitate cu dispozitiile art. 3 lit. o1 din Legea 146/1997 si dispozitiile art. 3 alin. 1 din O.G. 32/1995.
Debitoarea, desi a fost legal citat, nu s-a prezentat în fata instantei si nu a formulat întâmpinare.
Analizând actele si lucrarile dosarului, prin prisma exceptiei de necompetenta teritoriala, exceptie de procedura, invocata din oficiu de instanta în conformitate cu prevederile art. 129 alin. 5 din Codul de procedura civila si art. 2 alin. 3 din O.G. 5/2001 privind procedura somatiei de plata si care va fi analizata cu prioritate în baza art. 137 din Codul de procedura civila, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Debitoarea FERMA D S.R.L. are sediul în comuna C, judetul Olt.
În conditiile spetei, instanta apreciaza ca devin incidente dispozitiile art. 2 alin. 3 din O.G. 5/2001, art. 7 alin. 1 si art. 158 din Codul de procedura civila.
În baza art. 2 alin. 3 din O.G. 2/2001, în cadrul procedurii privind somatia de plata „judecatorul verifica din oficiu competenta instantei, procedând potrivit legii”.
În conformitate cu dispozitiile art. 7 alin. 1 din Codul de procedura civila „cererea împotriva unei persoane juridice de drept privat se face la instanta sediului ei principal”.
De asemenea art. 158 alin. 1 din Codul de procedura civila arata ca daca „în fata instantei se pune în discutie competenta acesteia, ea este obligata sa stabileasca instanta competenta …” iar art. 158 alin. 3 prevede ca „daca instanta se declara necompetenta, împotriva hotarârii se poate declara recurs în termen de 5 zile de la pronuntare. Dosarul va fi înaintat instantei competente (…) de îndata ce hotarârea de declinare a competentei a devenit irevocabila”.
Analizând situatia de fapt expusa, prin raportare la dispozitiile legale incidente în speta, instanta apreciaza exceptia de necompetenta teritoriala a Judecatoriei Bals ca fiind întemeiata pentru urmatoarele argumente:
Fata de aceste împrejurari, având în vedere ca sediul debitoarei se afla în raza de competenta a Judecatoriei Caracal, instanta urmeaza sa admita exceptia de necompetenta teritoriala a Judecatoriei Bals, iar în temeiul art. 158 alin. 1 din Codul de procedura civila urmeaza sa decline competenta de solutionare a prezentei cauze, în favoarea Judecatoriei Caracal.
Data publicarii pe portal: 05.05.2010