CONTESTATIA ÎN ANULARE ART.318 ALIN.1 COD PROCEDURA CIVILA
Decizia nr.171 din 04 februarie 2009
Judecator Stanulescu Ion
Prin contestatia în anulare înregistrata la Tribunalul Gorj la data de 15.10.2008, contestatorul U. D. a solicitat anularea deciziei nr. 1337 din 10.10.2008, pronuntata de Tribunalul Gorj în dosarul nr. 2261/267/2007 întrucât dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale .
În motivare, contestatorul a aratat ca a formulat plângere împotriva procesului verbal de contraventie seria PCA nr. 1958530 din 15.09.2007 iar prin sentinta civila nr. 488 din 11.03.2008 Judecatoria Novaci a admis în parte plângerea si a modificat sanctiunea aplicata din amenda în cuantum de 234 lei în avertisment.
Împotriva acestei sentinte a declarat recurs I.P.J. Gorj, care a fost admis si s-a modificat sentinta în sensul respingerii plângerii.
Apreciaza contestatorul ca dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale, în cauza fiind incidente dispozitiile art.318 al. 1 Cod procedura civila.
Contestatia a fost întemeiata pe dispozitiile art. 317-321 Cod procedura civila, iar pentru termenul de judecata din data de 04.02.2009 contestatorul a aratat ca hotarârea instantei de recurs este rezultatul unei greseli materiale, conform art. 318 Cod procedura civila, constând în aceea ca în mod gresit s-a retinut ca între declaratiile martorilor propusi de contravenient si aspectele consemnate în plângerea contraventionala exista contradictie; s-a mai invocat faptul ca la instanta de fond cauza a fost judecata fara citarea societatilor de asigurare si a unitatii de politie din care facea parte agentul constatator, împrejurari în raport în care instanta de recurs ar fi trebuit sa caseze sentinta si sa fi trimis cauza spre rejudecare la aceeasi instanta de fond.
Contestatia în anulare este nefondata.
Astfel, reglementând institutia contestatiei în anulare ca si cale extraordinara de atac ce tinde la anularea unor hotarâri judecatoresti irevocabile, Codul de procedura civila prevede în mod expres si limitativ cazurile în care aceasta procedura poate fi urmata si anume : când procedura de citare cu contestatorul a fost viciata la momentul judecarii recursului, când decizia instantei de recurs a fost data cu încalcarea dispozitiilor referitoare la competenta, când decizia instantei de recurs este rezultatul unei greseli materiale ori când, respingând recursul sau admitându-l numai în parte, instanta de recurs a omis sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.
Ori, împrejurarea invocata de contestator constând în gresita interpretare a probatoriului administrat în cauza nu constituie o greseala materiala în sensul în care aceasta este prevazuta de textul art. 318 teza 1 Cod procedura civila, ci reprezinta critica unei greseli de judecata.
Nici critica referitoare la omisiunea cercetarii motivului de casare privitor la necitarea societatilor de asigurare si organului de politie din care facea parte agentul constatator nu poate duce la admiterea contestatiei în anulare, întrucât dispozitiile art. 318 teza II-a Cod procedura civila impune si conditia ca recursul sa fi fost respins sau admis în parte, ori în prezenta cauza recursul a fost admis în totalitate.