SENTINŢĂ CIVILĂ Nr. 6171/2014
Şedinţa publică de la 04 Noiembrie 2014
La data de, reclamanta C. V.a chemat în judecată pârâtul SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ CRAIOVA solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să dispună încadrarea în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, de asistent medical generalist, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute începând cu data pronunţării sentinţei de către Tribunalul Dolj, cu plata cheltuielilor de judecată.
A susţinut că, este angajata unităţii pârâte în baza contractului individual de muncă nr. …în funcţia de asistent medical în cadrul Laboratorului Radiologie – Imagistică Medicală.
A mai arătat că este absolventă de studii sanitare postliceale, în specialitatea de profil clinic asistent medical generalist aşa cum dovedeşte cu Diploma nr. 124/1996 eliberată de Grupul Şcolar “Charles Laugier” Craiova(fila-7). Ulterior a absolvit studii superioare de asistent medical generalist conform Diplomei de licenţă nr. … eliberată de Universitatea ” Lucian Blaga” din Sibiu(fila-9).
Pârâtul a refuzat solicitarea sa de a o încadra corespunzător prevederilor legale şi a solicitat în baza înscrisurilor anexate ca instanţa să dispună obligarea pârâtei să o încadreze conform studiilor absolvite.
A mai arătat că pârâtul nu a respectat nici prevederile stabilite de Lg. nr. 95/2006 şi nici art. 8 din Codul Muncii.
A depus la dosar contract de muncă, carte de identitate, diplomele de studii, răspunsul pârâtului către reclamantă nr. 39154/13.12.2012.
La data de 23.06.2014, pârâtul Spitalul Clinic de Urgenţă nr. 1 Craiova a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată formulată de reclamantă pentru următoarele considerente :
A arătat că reclamanta este angajata spitalului în funcţia de asistent medical principal în cadrul laboratorului de Radiologie – Imagistică Medicală.
Cu cererea nr. 32023/ 25.09.2013 reclamanta a solicitat promovarea în funcţia de asistent medical principal cu studii superioare conform diplomei de licenţă. Urmare solicitării acesteia, în temeiul legislaţiei în vigoare spitalul a solicitat Ordonatorului Principal de Credite Ministerul Sănătăţii Publice cu adresa nr. 335610/24.10.2013 aprobarea pentru transformarea statului de funcţii în vederea promovării reclamantei în funcţia solicitată, aceasta regăsindu-se la poziţia nr. 49 din tabel şi la poziţia nr. 1686 în statul de funcţii al unităţii părăte.Ministerul Sănătăţii cu adresa nr. EN 11334/65182/15.11.2013 înregistrată la sediul pârâtului sub nr. 41660 /06.12.2013, nu a aprobat promovarea reclamantei întrucât aceasta este încadrată în specialitatea imagistică medicală şi a absolvit studii superioare cu diploma de licenţă în specializarea medicină generală, altă specializare decât cea pe care sunt încadraţi şi specializaţi. Reclamanta poate ocupa un post vacant de asistent medical cu studii superioare specializarea medicină generală doar prin concurs.
La data de 04..07.2014, reclamanta a depus la dosar răspuns la întâmpinare, prin care a solicitat respingerea motivelor pârâtului invocate în apărarea sa, deoarece prin întâmpinare a invocat două categorii de motive străine de obiectul cauzei.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarele:
Reclamanta este salariata pârâtului în funcţia de asistent medical principal în cadrul Laboratorului Radiologie – Imagistică Medicală cu contractul individual de muncă nr. 6851/12.12.1996 pe durată nedeterminată.
Ca urmare a absolvirii studiilor superioare la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, specialitate – asistenţă medicală generală promoţia septembrie 2013, conform diplomei de licenţă nr. … , reclamanta a solicitat pârâtului cu cererea înregistrată sub nr. 32023/25.09.2013, să fie încadrată pe o funcţie corespunzătoare studiilor absolvite.
Prin adresa nr. 335610/24.10.2013 Spitalul Clinic de Judeţean de Urgenţă a solicitat Ministerului Sănătăţii Publice care este Ordonator principal de credite, aprobarea pentru transformarea statului de funcţii în vederea promovării reclamantei în funcţia de asistent medical principal licenţiat cu studii superioare, aceasta regăsindu-se la poziţia nr. 36 din tabel şi poziţia nr. 1751 în statul de funcţii.
Prin adresa nr. 2837/21.01.2014, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă i-a răspuns că nu poate fi promovată întrucât Ministerul Sănătăţii prin adresa nr. 41660/.2013 a comunicat faptul că promovarea personalului se efectuează în conformitate cu prevederile legale în vigoare iar întrucât reclamanta a absolvit studii superioare “în altă specialitate decât cea pe care este încadrată nu poate promova “.
Conform art. 1961, alin. 1 şi 2 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii,
1)Asistenţii medicali absolvenţi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de profil clinic care au dobândit gradul de principal şi, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist ori moaşă se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării.
(2)Se consideră specializări de profil clinic potrivit prevederilor alin. (1) următoarele: asistent medical generalist, asistent medical obstetrică-ginecologie, asistent medical de pediatrie, asistent medical de ocrotire.
Reclamantei îi sunt aplicabile prevederile art. 196 indice 1 alin. 1 din legea 95/2006 deoarece:
– este asistent medical, absolvent de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de profil clinic (în această categorie intrând specializarea asistent medical generalist, conform art. 196 indice 1 alin. 2 din legea 95/2006), aşa cum rezultă din copia diplomei nr. … eliberată de Grupul Şcolar “Charles Laugier”.
– a dobândit gradul de principal aşa cum rezultă din adeverinţa seria A nr. 01447 /30.01.2003 care atestă obţinerea gradului principal în sesiunea noiembrie 2003 specialitatea laborator radiologie
– a absolvit studii superioare de asistent medical generalist aşa cum rezultă din diploma de licenţă nr. nr. … emisă de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.
În raport de dispoziţiile art. 196 indice 1 alin 1 din legea 95/2006 care sunt clare şi imperative, obligatorii, dispoziţii care nu cuprind alte condiţii, refuzul pârâtului de a proceda la încadrarea în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării, este nejustificat.
Susţinerea pârâtului că reclamanta nu se poate încadra în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării deoarece este încadrată in specialitatea radiologie si a absolvit studii superioare cu diplomă de licenţă in specializarea medicină generală, altă specializare decât cea pe care este încadrată si salarizată, nu poate fi reţinută de instanţă, deoarece adaugă la lege condiţii ce nu au fost avute în vedere de legiuitor.
Instanţa constată că pârâtul trebuie să facă distincţie între dispoziţiile art. 196 indice 1 alin. 1 şi dispoziţiile art. 196 indice 1 alin. 4 din legea 95/2006 care reglementează o altă situaţie, care nu i se aplică reclamantei.
Astfel art. 196 indice 1 alin. 4 din legea 95/2006 se referă la “Asistenţii medicali încadraţi în sistemul public în baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată de specialitate, care au absolvit studii superioare în profilul acestora şi, ulterior, obţin gradul de principal în profilul studiilor superioare absolvite, beneficiază de încadrarea în funcţia de asistent medical principal corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradaţiei avute la data promovării”.
Aşadar acest text se referă la:
– asistenţii medicali încadraţi în sistemul public în baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată de specialitate;
– au absolvit studii superioare în profilul acestora;
– şi, ulterior, obţin gradul de principal în profilul studiilor superioare absolvite.
Aceştia beneficiază de încadrarea în funcţia de asistent medical principal corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradaţiei avute la data promovării.
Situaţia reclamantei nu se încadrează în ipoteza prevăzută la alin. 4 ,text care impune condiţia absolvirii studiilor superioare într-un profil similar celui pe care salariatul este încadrat. Prin urmare , încadrarea reclamantei nu este condiţionată de absolvirea studiilor superioare în profilul pe care este încadrată.
De asemenea nu sunt incidente în cauză nici prevederile art. 41 alin. 2 din HG 286/2011 privind promovarea persoanelor încadrate cu contract de muncă aşa cum susţine pârâtul în întâmpinare, deoarece reclamanta nu a solicit o astfel de promovare.
Cererea reclamantei are ca temei de drept o dispoziţie legală cu caracter special care se aplică cu prioritate, respectiv art. 196 indice 1 alin. 1 din legea 95/2006, ale cărei condiţii le îndeplineşte.
In consecinţa, instanţa va admite cererea, va obliga pârâtul să încadreze reclamanta în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, de asistent medical generalist, cu menţinerea gradului principal şi a gradaţiei avute la data promovării, începând cu data pronunţării prezentei sentinţe, respectiv 04.11.2014, dată de la care hotărârea Tribunalului este executorie de drept, pârâtul având obligaţia să o execute.
Fiind în culpă procesuală, în temeiul art. 453 din noul C.p.c. instanţa va obliga pârâtul să plătească reclamantei suma de 500 de lei reprezentând cheltuieli de judecată – onorariul avocatului, cu chitanţă depusă la dosar.
Opinia asistenţilor judiciari este conform cu hotărârea şi considerentele prezentate.