Legea nr. 50/1991 republicată. Persoană obligată la demolarea construcţiei edificate fără autorizaţie de construire.


Legea nr. 50/1991 republicată. Persoană obligată la demolarea construcţiei edificate fără autorizaţie de construire.

Legea nr. 50/1991 republicată – art. 3, 28, 32

Obligaţia de demolare a unei construcţii edificate fără autorizaţie operează propter rem, astfel că actualul proprietar al imobilului este ţinut să aducă la îndeplinire această obligaţie stabilită în sarcina fostului proprietar al imobilului.

Curtea de Apel Timişoara, secţia civilă, decizia  nr. 4322 din 22 decembrie 2005

Prin decizia civilă nr. 1588 din 5 aprilie 2005, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara în dosar nr. 5578/2004 a fost respins apelul declarat de pârâţii C.E. şi C.D. împotriva sentinţei civile nr. 5425 din 4 iunie 2004, pronunţată de Judecătoria Timişoara în dosar nr. 5578/2004 în contradictoriu cu reclamanţii P.M.T. şi C.L.M.T.

Curtea a apreciat că prima instanţă a făcut corecta aplicare a dispoziţiilor legale la starea de fapt reţinută, după cum urmează:

Prin sentinţa apelată, judecătoria a admis acţiunea reclamanţilor şi a obligat pârâţii la demolarea construcţiei nelegal executate şi aducerea la starea iniţială a imobilului proprietatea acestora din urmă, în caz contrar fiind autorizaţi reclamanţii să efectueze lucrările pe cheltuiala pârâţilor.

Pentru a dispune astfel, prima instanţă a avut în vedere în esenţă că, printr-o decizie civilă anterioară, numitul C.L. a fost obligat la demolarea construcţiei sus-menţionate; ulterior, acesta a înstrăinat imobilul către pârâţii din prezenta cauză.

Pentru a respinge apelul declarat de pârâţi, Curtea de Apel a reţinut că imobilul în litigiu a fost construit ilegal de antecesorul în drepturi al pârâţilor, acesta fiind irevocabil obligat la demolarea construcţiei. Această obligaţie este una reală (propter rem), incumbând titularului dreptului real asupra unui bun determinat.

Împotriva deciziei au declarat recurs pârâţii care au criticat-o pentru nelegalitate, solicitând modificarea ei în sensul respingerii acţiunii.

În motivare au invocat că prin contractul de vânzare-cumpărare încheiat de C.I. au dobândit doar terenul, construcţia nefiind evidenţiată în cartea funciară. Nefiind proprietari, nu pot înfăptui acte de dispoziţie asupra imobilului, neavând calitate procesuală pasivă.

Recursul a fost respins, iar hotărârea dată în apel menţinută ca legală.

Instanţa de recurs a reţinut că obligaţia stabilită irevocabil în sarcina antecesorului în drepturi al pârâţilor are natura unei veritabile sarcini reale ce incumbă titularului dreptului de proprietate.

Pârâţii au dobândit dreptul de proprietate asupra terenului devenind, astfel, debitorii obligaţiei de demolare a construcţiei accesorie a dreptului dobândit.

Obligaţia fiind una „propter rem”, este irelevant cine deţine calitatea de proprietar al imobilului la un moment dat, astfel că pârâţii şi-au asumat riscul dobândirii imobilului cu tot cu această obligaţie.