Distrugerea (art. 217 C.p.), art.321 al.1 cp.


Distrugerea (art. 217 C.p.), art.321 al.1 CP.

Sentinta penala nr. 375

18.12. 2008

Prin rechizitoriul înregistrat la aceasta instanta sub nr. xxxx/321/2008, Parchetul de pe lânga Judecatoria Tg. Neamt, a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata în stare de libertate a inculpatilor M.M., M.C., U.I. si B.I., cu datele de stare civila din dispozitiv, pentru savârsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal, în privinta inculpatului minor U.I., constând în aceea ca în noaptea de 19.07.2008, întorcându-se de la discoteca spre domiciliul din jud. Neamt si fiind sub influenta bauturilor alcoolice, acestia au provocat scandal public, respectiv au tipat, au rupt scânduri de la niste garduri si doua podete pe care le-au abandonat în apropierea carosabilului.

Prezenti în instanta,inculpatii B.I., M.C. si U.I. au recunoscut si regretat faptele comise, învederând instantei ca au procedat astfel întrucât erau sub influenta bauturilor alcoolice.

Inculpatul M.M., legal citat, nu s-a prezentat în instanta, fiind plecat la munca în strainatate, asa cum a sustinut mama sa.

Au fost audiati martorii I.V., C.M., C.C. si S.M., declaratiile acestora fiind consemnate la dosarul cauzei.

Examinând probele administrate în cauza, instanta retine ca în noaptea de 19.07.2008, întorcându-se de la discoteca si fiind sub influenta bauturilor alcoolice, inculpatii au tipat, au aruncat cu pietre în curtea unor cetateni din zona, martori în cauza, de asemenea au rupt scânduri din gardul martorului C.M. si niste podete pe care le-au abandonat în afara carosabilului. Aceasta situatie de fapt rezulta din declaratiile martorilor audiati în cauza si din cuprinsul declaratiilor inculpatilor prezenti la judecata.

Sub aspectul vinovatiei si al laturii obiective, faptele întrunesc elementele constitutive ale infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, prev. de art. 321 alin. 1 Cod penal.

Sub aspectul pericolului social, faptele însa nu prezinta pericolul social al unei infractiuni.

Astfel, inculpatii, care sunt toti la o vârsta tânara, unul din ei chiar minor, se întorceau în seara respectiva de la discoteca, fiind sub influenta bauturilor alcoolice, astfel ca pe fondul consumului de alcool au tipat, urlat s.a.m.d. Martorii audiati în cauza au declarat ca inculpatii „cântau”, „se jucau” în noaptea respectiva, dar ca ulterior s-au împacat cu ei, inculpatii reparând stricaciunile provocate.

Toti inculpatii sunt la prima abatere de la legea penala, iar din cuprinsul caracterizarilor întocmite de Primaria comunei referitoare la inculpatii majori, rezulta ca acestia sunt cunoscuti ca având un comportament civilizat atât în familie, cât si în societate.

De asemenea, din cuprinsul referatului de evaluare privind pe inculpatul minor U.I. rezulta ca acesta provine dintr-o familie organizata, nu este predispus la fapte antisociale, situatia conjuncturala a dus ca factor favorizant la comiterea faptei (actiune în grup, consumul de alcool al tuturor coinculpatilor, care a condus la un slab autocontrol si starea de euforie).

Toti inculpatii prezenti au recunoscut si regretat sincer faptele comise.

Martorii audiati în cauza, desi deranjati la momentul respectiv de comportamentul inculpatilor, nu au parut indignati de acest comportament, dimpotriva au declarat ca i-au iertat pe inculpati, care de altfel în comunitate sunt cunoscuti ca persoane linistite.

Inculpatii constientizeaza urmarile faptelor lor si din atitudinea lor sincera se poate concluziona ca regreta profund cele întâmplate.

Potrivit dispozitiilor art. 181 alin. 1 Cod penal, nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita în mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

Pe cale de consecinta, pentru motivele expuse, în baza art. 181 Cod penal, art. 10 alin. 1 lit. b1, art. 11 pct. 2 lit. a Cod procedura penala, instanta va dispune achitarea inculpatilor majori, pentru savârsirea infractiunii prevazute de art. 321 alin. 1 Cod penal, urmând a aplica acestora sanctiunea amenzii administrative.

În ceea ce-l priveste pe inculpatul minor U.I., fata de probele administrate în cauza, persoana lui si concluziile referatului de evaluare întocmit de Serviciul de Probatiune, instanta va aplica acestuia masura libertatii supravegheate prevazuta de art. 103 Cod penal, urmând ca minorul sa fie lasat în libertate pe timp de un an, sub supravegherea deosebita a parintilor, împreuna cu care locuieste.

În baza art. 192 alin. 1 pct. 1 lit. d Cod procedura penala, inculpatii majori vor fi obligati la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.