Cuprins pe materii: Abandonul de familie art.378 alin.1 lit.c Cod penal
La data 29.04.2015, persoana vătămată D M a solicitat să se efectueze cercetări faţă de inculpata T ZD, fosta soţie, pentru faptul că nu a plătit cu rea credinţă pensia de întreţinere la care a fost obligată prin hotărâre judecătorească pentru minorul D J A, o perioadă mai mare de trei luni. Inculpata TZD lucrează ca femeie de serviciu la SC C B Tecuci, obţine venituri şi recunoaşte că nu a plătit pensia de întreţinere pentru minorul DJA.
Instanţa a reţinut că această situaţie de fapt a rezultat din coroborarea întregului probatoriu administrat în faza de urmărire penală, din care a rezultat că fapta inculpatei a fost stabilită, astfel încât aceasta permite aplicarea unei pedepse, respectiv, plângerea şi declaraţia persoanei vătămate, copia hotărârii judecătoreşti, declaraţiile inculpatei.
Având în vedere situaţia de fapt reţinută, în drept, fapta inculpatei TZ D care, cu rea credinţă, nu a plătit pensia de întreţinere stabilită prin hotărâre judecătorească pentru un copil minor o perioadă mai mare de trei luni, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abandon de familie, prevăzută de art.378 al.1 lit.c Cp.
Pe parcursul cercetării judecătoreşti inculpata a achitat din sumele restante, însă persoana vătămată D M nu şi-a retras plângerea prealabilă formulată împotriva acesteia.
Potrivit art.378 al.(5) Cp, dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.
Faţă de cele expuse mai sus, instanţa urmează să aplice inculpatei pedeapsa amenzii penale şi să stabilească, conform art. 61 alin.2 din NCP, cuantumul unei zile-amendă la suma de 10,00 lei, ţinând seama de situaţia materială a condamnatului.
Potrivit art.61 al.4 lit.c NCP, limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:
a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;
b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;
c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.
Având în vedere că, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.378 al.1lit.c NCP se prevede o pedeapsă mai mare de 2 ani, instanţa urmează să stabilească pentru inculpată un număr de 135 zile-amendă, astfel că inculpata T Z D urmează să fie condamnată la pedeapsa de 1350 lei amendă penală iar, în baza art. 83 alin. (1), (3) C. pen., va amâna aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
În baza art. 85 alin. (1) C.p., pe durata termenului de supraveghere, urmează că inculpata să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Gl, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 404 alin. (3) C.p.p., urmează a atrage atenţia inculpatei asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.
În baza art. 274 alin. 1 NCPP, urmează să oblige inculpata la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, iar, în baza art. 276 alin. 1 C.pr.pen., urmează să oblige inculpata să plătească persoanei vătămate DM suma de 500 lei reprezentând cheltuieli judiciare efectuate de aceasta.