Potrivit art. 266 (2) Cod procedură civilă, hotărârea se va comunica părţilor, în copie, în cazul când aceasta este necesar pentru curgerea unui termen de exercitare a unei căi ordinare de atac.
Dovada comunicării hotărârii trebuie să rezulte din actul întocmit de agentul procedural, respectiv din procesul-verbal, potrivit art. 100 Cod procedură civilă.
în anumite situaţii, expres prevăzute de lege, se aplică principiul echipolenţei, în sensul că un alt act de procedură înlocuieşte comunicarea hotărârii (art. 284 alin. 2; art. 284 alin. 3; art. 102 alin. 2 din Codul de procedură civilă).
Referatul întocmit de arhivarul judecătoriei nu poate înlocui actul procedural întocmit potrivit dispoziţiilor art. 100 Cod procedură civilă.
(Secţia a III a civilă, decizia nr. 533/4.04.1994)
Prin sentinţa civilă nr. 6.300/8.06.1993, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a admis, în parte, acţiunea reclamanţilor G.P. şi I.L. împotriva pârâtei G. N., a constatat deschisă succesiunea defunctului G.C., a constatat calitatea de moştenitori a părţilor din proces, cu o cotă de 1/3 fiecare, a constatat masa succesorală formată din imobil, situat în Bucureşti, sectorul 1, a dispus ieşirea din indiviziune, a atribuit reclamanţilor imobilul, cu obligarea acestora la sultă în favoarea pârâtei.
Prin decizia civilă nr. 199/1.09.1993, T.M.B. – secţia a IV-a civilă a respins apelul formulat de pârâta G.N., ca tardiv formulat.
S-a reţinut că, din referatul întocmit la 19.08.1993 de arhivarul-regis-trator al judecătoriei, rezultă că dovezile de comunicare ale sentinţei civile către toate părţile din proces au existat la dosar, motiv pentru care, la 12.08.1993, a constatat că s-a împlinit termenul de 15 zile de apel, s-a procedat la legalizarea şi învestirea cu formulă a sentinţei.
împotriva deciziei tribunalului a formulat recurs pârâta G.N., care a criticat decizia pentru nelegalitate, întrucât a apreciat tardiv apelul formulat.
Recursul este fondat.
Potrivit art. 86 Cod procedură civilă, comunicarea citaţiilor şi a tuturor actelor de procedură se va face din oficiu prin poştă, prin corpul executorilor judecătoreşti sau prin orice angajat al instanţei. înmânarea actelor de procedură se face în conformitate cu prevederile art. 90 şi următoarele Cod procedură civilă.
Dovada îndeplinirii comunicării actului de procedură o constituie procesul-verbal întocmit potrivit art. 100 Cod procedură civilă.
Referatul întocmit de un funcţionar al instanţei nu poate suplini cerinţele legale menţionate.
în lipsa dovezii care să ateste că apelantei i s-a comunicat hotărârea, cererea de apel trebuia considerată în termen. în consecinţă, recursul va fi admis.