Acţiune având ca obiect „anulare act”. Lipsă discernământ. Consecinţe Acţiuni (în): anulare, posesorie, regres, pauliană etc.


Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca prin actiunea civila înregistrata sub nr. 9188/281/2007, reclamantii au solicitat sa se constate nulitatea absoluta a contractelor de vânzare-cumparare mentionate, având în vedere faptul ca I.I. era foarte bolnav la acea data, boala care a condus la punerea sub interdictie, prin sentinta civila nr. 10039/2006.

Prin raportul medico-legal psihiatric din data de 23.07.2008 s-a constatat ca reclamantul I.I. prezinta diagnosticul “dementa mixta” si ca acesta a avut discernamântul abolit la data încheierii actelor.

Instanta a mai retinut ca vânzarea-cumparare este un act de dispozitie pentru vânzator, situatie în care partile trebuie sa aiba capacitatea de exercitiu deplina pentru ca actul sa fie valabil încheiat, iar din probatoriul administrat a rezultat, pe de o parte ca I.I nu îndeplinea primele doua conditii prevazute de art. 948 c.civ. cu privire la capacitatea de a contracta si cu privire la consimtamântul valabil exprimat, iar pe de alta parte, în ceea ce o priveste pe reclamanta I.V. , instanta a constatat ca aceasta nu si-a exprimat consimtamântul valabil, fiind aplicabile în cauza prevederile art. 953 c.civ.

În baza art. 274 c.pr.civ. instanta a obligat pârâtii la plata cheltuielilor de judecata catre reclamanti