Adopţie minor


Prin cererea înregistrată la Tribunalul Neamţ sub nr.  …. la data de  22.12.2015, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, reprezentată legal prin Director general–Cristina Păvăluţă, în calitate de reclamantă, în contradictoriu cu R.A., în calitate de pârâtă, a solicitat ca, prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună încuviinţarea adopţiei minorei C.I., născută la data de .., în localitatea Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, de către pârâta R.A., precum şi schimbarea prenumelui minorei din „I.”, în „I.-A.”.

În motivarea cererii, reclamanta a învederat faptul că minora C. I., născută la data de …., în localitatea Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, a rezultat dintr-o relaţie de concubinaj a numitei C.A., nefiind stabilită filiaţia faţă de tată.

Deoarece numita C.A.mai avea un copil în întreţinere la naşterea fiicei I. şi se confrunta cu substanţiale lipsuri materiale şi financiare, încât nu-şi mai permitea s-o crească şi pe aceasta, a solicitat o măsura de protecţie speciala pentru fiica sa. Acesta beneficiază de măsura plasamentului de mai bine de 2 ani la familia R.C. şi A.M., cu domiciliul în municipiul Piatra Neamţ, … judeţul Neamţ potrivit hotărârii C.P.C. Neamţ nr. 493/22.10.2013, unde se află şi în prezent.

Ca urmare a faptului că minora C. I. nu a putut fi reintegrată în familia sa, prin sentinţa civilă nr. 30/CC/28.08.2015, pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. …, sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă la data de 22.10.2015, s-a încuviinţat deschiderea procedurii adopţiei interne.

După rămânerea definitivă şi irevocabilă a sentinţei civile de deschidere a adopţiei interne, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului  şi Adopţie a comunicat Lista persoanelor înscrise pentru adopţie. Din această listă a fost selectată cu prioritate d-na R.A.M., ca fiind cea potrivită pentru a adopta pe copilul în cauză.

Pe durata cat copilul C.J. a fost dat în plasament la familia  R., acesta s-a ataşat foarte mult de pârâtă, aşa încât încuviinţarea adopţiei corespunde interesului superior al copilului.

Din Raportul final nr.84392/14.12.2015, referitor la evoluţia relaţiilor dintre copilul C.I. şi d-na R.A.M., rezultă că pârâta locuieşte în municipiul Piatra Neamţ, este căsătorită din anul 2002 cu numitul R.C. iar din căsătorie nu au rezultat copii. Familia R. are un imobil municipiul Piatra Neamţ, în suprafaţă de 56mp, cu toate dotările necesare unui trai decent, iar veniturile familiei sunt îndestulătoare pentru a creşte şi educa un copil.

Pârâta a depus la dosar cazierele judiciare, al ei şi al soţului, eliberate de către I.P.J. Neamţ, din care rezultă că aceştia nu au fost condamnaţi, nu li s-a interzis drepturile părinteşti şi nici dreptul de a fi tutori sau curatori şi din acest punct de vedere pârâta îndeplineşte condiţiile morale pentru a adopta pe copilul în cauză.

Ca urmare a faptului că minora C.I. se află în plasament la familia R., prin Hotărârea C.P.C. Neamţ nr. 493/22.10.2013 şi în prezent, reclamanta a apreciat că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege în vederea încuviinţării adopţiei interne întrucât soţii R. P.C. şi A.M. îl au pe copil în plasament de peste 2 ani. La cererea pârâtei de încuviinţare a adopţiei,a achiesat şi soţul acesteia, care declarat că o va sprijini material şi moral.

Soţul pârâtei lucrează în străinătate şi nu a putut face dovada că în ultimele 12 luni a locuit efectiv şi încontinuu pe teritoriul României. Din acest considerent pârâta adoptă singură copilul C.I..

Pârâta este atestată potrivit Atestatului nr.13 din 03.07.2015, atestat eliberat cu respectarea condiţiilor de fond prevăzute la art.7, alin. 1 – 3 din Legea nr.273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, cu modificările şi completările ulterioare, ocazie cu care s-a verificat dacă d-na R. întruneşte condiţiile materiale şi garanţiile morale pentru a adopta pe copilul pe care îl are în plasament.

Cu privire la schimbarea prenumelui copilului din „I.” în „I.- A.”, pârâta a motivat  în cererea sa că şi-a dorit ca fetiţa pe care o va adopta să poarte acest prenume.

În drept, reclamanta şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 47 şi următoarele raportat la art. 42, alin. 1, lit. c din Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, republicată.

În dovedire, reclamanta a depus la dosar: certificat de naştere al copilului legalizat; certificatul medical privind starea de sănătate al copilului, în original; atestatul persoanei adoptatoare, conform cu originalul; hotărârea C.P.C. Neamţ nr.493/22.10.2013; sentinţa civilă nr. 30/CC/28.08.2015; lista persoanelor înscrise pentru adopţie; Fişa de potrivire teoretică; certificatul  de naştere al persoanei adoptatoare, în copie legalizată; certificat de căsătorie al persoanei adoptatoare, în copie legalizată; cazierele judiciare al persoanei adoptatoare şi al soţului, în original; certificatele medicale ale familiei adoptatoare, în original; raport final referitor la relaţia dintre copil şi pârâtă, copie C.I.; cerere pârâtă; declaraţii; alte rapoarte; dispoziţia nr. 13 din 03.07.2015; atestat; adeverinţe; acord soţ.

Analizând cererea reclamantei Direcţia Generală de Asistenţă şi Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, în raport de înscrisurile anexate, tribunalul reţine următoarele împrejurări de fapt şi de drept:

Minora C.I., născută la data de 1 septembrie 2013 în municipiul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ provine dintr-o familie monoparentală, filiaţia faţă de tată nu a fost stabilită şi nici nu s-a înaintat acţiune pentru stabilirea paternităţii. Este al doilea născut la numitei C.A.P.. La scurt timp după naştere a fost abandonată în Secţia Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Având în vedere dezinteresul manifestat de către mamă, lipsa posibilităţilor financiare şi a unui spaţiu locativ, precum şi situaţia familiei extinse care nu putea oferi sprijin în creşterea copilului, s-a propus pentru acesta instituirea măsurii de plasament familial.

În baza Hotărârii nr.493/22.10.2013 a fost instituit plasamentul familial al copilului la familia R.C. ŞI A.M. cu domiciliul în municipiul Piatra Neamţ, …judeţul Neamţ.

În perioada spitalizării şi după instituirea plasamentului la persoana substitut, copilul nu a fost vizitat niciodată de către membrii familiei naturale sau extinse.

Ca urmare a reevaluării cazului, managerul de caz, a propus ca obiectiv final în Planul individualizat de protecţie, deschiderea procedurii adopţiei interne pentru C.I., având în vedere că membrii familiei naturale şi lărgite nu au manifestat interes pentru creşterea şi îngrijirea copilului şi dreptul său de a avea o familie.

Prin sentinţa civilă nr. 30/CC/28.08.2015, pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. …, sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă la data de 22.10.2015, s-a încuviinţat deschiderea procedurii adopţiei interne pentru copilul C.I..

În conformitate cu prevederile art.37 din Legea 273/2004 privind procedura adopţiei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului  şi Adopţie a emis lista A/18486/CA/GD/26.11.2015 a familiilor/persoanelor care răspund în cea mai mare măsură nevoilor copilului C.I..

Prima poziţie din lista transmisă de către A.N.P.D.C.A., este ocupată de doamna R.A.M. întrucât aceasta se ocupă de creşterea şi educarea fetiţei de la vârsta de aproximativ 2 ani existând deja o relaţie de ataşament între copil şi mama substitut. Întrucât doamna R.A.M.  deţinea atestat de persoană aptă să adopte şi pentru că îndeplinea şi condiţia de viaţă de familie de peste 6 luni cu copilul C.I., în urma procesului de potrivire teoretică, s-a considerat că aceasta este cea mai potrivită pentru a deveni părinte adoptator pentru fetiţa din plasament. Având în vedere aceste considerente, nu a fost necesară parcurgerea procesului de potrivire practică anterior încuviinţării adopţiei.

Din istoricul familiei R. rezultă că doamna A.M. a copilărit în mediul urban. Absolventă de studii medii, aceasta nu a profesat niciodată în domeniul în care s-a pregătit, electromecanic, lucrând în diferite domenii în România, după care în anul 2003 a lucrat în Spania. În anul 2013 revine în ţară şi decide să se ocupe de creşterea, îngrijirea şi educarea copilului C.I., pentru care s-a dispus plasamentul familial. Momentan nu doreşte să se implice profesional, fiind susţinută financiar de către soţ, dorind să acorde cât mai mult timp copilului pentru care exersează rolul de părinte substitut.

Ideea adopţiei a apărut după ce soţii R. au făcut toate demersurile medicale pentru a avea propriul copil şi au conştientizat că este puţin probabil să devină părinţi biologici. Deşi ambii soţi şi-ar fi dorit să adopte, soţul nu se poate asocia la adopţie, întrucât nu îndeplineşte condiţia de locuire efectivă pe teritoriul României, acesta lucrând în Spania.

Doamna R.A.M.  a fost atestată ca persoană aptă să adopte conform atestatului nr.13/03.07.2015 emis în baza dispoziţiei Directorului General al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

În raportul final s-a reţinut că doamna R. dispune de abilităţi parentale precum: răbdare, deschidere, comportament ludic, disponibilitate afectivă, fiind un părinte tolerant şi deschis, care pune nevoile copilului pe primul plan.

Se bucură de respect în comunitate, reţeaua de sprijin fiind constituită din membri ai familiei lărgite şi prieteni care asigură suport afectiv, emoţional şi moral. Ca părinte va fi ludică, tolerantă, blândă dar consideră că şi fermitatea este importantă în relaţia părinte-copil. Nu este înscrisă în cazierul judiciar cu antecedente penale, dispune de venituri lunare care asigură satisfacerea trebuinţelor materiale, sociale, educaţionale, de petrecere a timpului liber pentru cei doi membri ai cuplului conjugal şi pentru copilul pe care doreşte să îl adopte.

Doamna R.A.M. locuieşte în mediul urban, într-un apartament proprietate personală. Locuinţa, cu o suprafaţă de 56 mp este compusă din dormitor, living, bucătărie, baie, hol şi balcon. Apartamentul dispune de apă curentă, este racordat la sistemul de canalizare al oraşului, fiind încălzit cu centrală termică proprie, pe bază de gaz metan. Doamna R. locuieşte într-o zonă sigură şi liniştită a oraşului, accesul către zona centrală a oraşului este facil, aceasta putându-se deplasa cu autoturismul propriu sau cu mijloacele de transport în comun.

De asemenea, familia R. a început construcţia unei case (parter şi mansardă), pe un teren care-1 deţine în mediul rural, cu o suprafaţă de 1000 mp, unde intenţionează să locuiască cu copilul pe care doresc să-l adopte.

Întrucât I. se află în îngrijirea doamnei R.A.M. de peste doi ani, fetiţa se simte în siguranţă în prezenţa persoanei adoptatoare care îi oferă stabilitate, alinare, încredere. Doamna R.A.M. manifestă empatie, tact în relaţia cu copilul, foloseşte metode educative adecvate, comunicând permanent fiind disponibilă şi adaptabilă la nevoile acestuia. În perioada plasamentului, copilul a evoluat corespunzător vârstei cronologice în plan somatic şi cognitiv-emoţional, a fost bine îngrijit şi atent supravegheat oferindu-i-se acestuia un mediu familial suportiv şi securizant.

În consecinţă, pentru motivele reţinute, instanţa constată că este întemeiată cererea de încuviinţare adopţie formulată de reclamantă şi, în temeiul art. 48 şi urm. din Legea nr. 273/2004, va încuviinţa adopţia minorei C.I., născută la data de …, în localitatea Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, CNP: .., fiica lui natural şi C.A.P., de către persoana adoptatoare R.A.M., născută la data de … cu domiciliul  în municipiul Piatra Neamţ, … judeţul Neamţ.

În tem. art. 473 alin. 1 şi alin. 3 din Codul Civil, va dispune, ca după rămânerea definitivă a hotărârii de adopţie, minora să poarte numele adoptatorilor acela de acela de „R”, precum şi cererea de schimbare a prenumelui minorei din  „I.”, în „I.- A.”, urmând ca pe viitor aceasta să poarte numele de R. I.-A.”.

În tem. art. 473 alin. 5 din Codul Civil, va dispune, de asemenea, ca după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, Serviciul de stare civilă din cadrul Primăriei  municipiului Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, să întocmească un nou act de naştere al copilului în care adoptatorii vor fi trecuţi ca fiind părinţi fireşti.