Anulare contract de vânzare cumpărare şi declaraţii autentificate Acţiuni (în): anulare, posesorie, regres, pauliană etc.


R O M Â N I A

JUDECATORIA TÂRGU JIU

GORJ

SENTINTA CIVILA Nr. 2465

Sedinta publica de la 01 Aprilie 2010

Completul compus din:

PRESEDINTE: OTILIA CEZARINA POPESCU

GREFIER: MARIA IZDRUGA

Pe rol fiind solutionarea cererii formulate de petentul Parchetul de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu, în contradictoriu cu intimatii …., ….. si ……, cu privire la anularea contractului de vânzare-cumparare autentificat sub nr. 5545/2.10.2003 si a declaratiilor autentificate sub nr. 2319 si 2320/14.09.2005.

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns intimata…., prin XX, lipsa fiind celelalte parti, intimatii ….. si ….. fiind reprezentati de avocat YY.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, reprezentanta intimatei ….. a depus la dosar decizia nr. 2611/18.12.2009 si s.c. nr. 1180/28.01.2009, dupa care , instanta a pus în discutie exceptia lipsei calitatii procesuale active a Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu, acordând cuvântul în acest sens.

Avocat YY, a solicitat admiterea exceptiei si respingerea cererii, invocând in acest sens decizia nr. 15/21.11.2005 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie.

Consilier juridic XX, a solicitat respingerea exceptiei, declarând in fata instantei ca îsi însuseste cererea formulata de Parchetul de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu.

JUDECATA

Prin cererea adresata Judcatoriei Tg-Jiu si înregistrata sub nr. 2875/318/2010, Parchetul de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu a sesizat instanta de judecata cu privire la anularea contractului de vânzare-cumparare autentificat sub nr. 5545/2.10.2003 si a declaratiilor autentificate sub nr. 2320 si respectiv 2319 din data de 14.09.2005.

S-a aratat ca prin Ordonanta nr. 3172/P/2009 s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a învinuitilor ….. si ….., cercetati pentru savârsirea infractiunilor prevazute de art. 215 alin 1,2 si 3 Cp, 292 alin. 1 Cp si 291 Cp, retinându-se ca faptele savârsite nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

Sesizarea instantei s-a facut in temeiul art. 249 alin. c Cpp, raportat la art. 245 lit. c ind. 1 Cpp.

S-a solicitat a fi introdusi in cauza, ca si parti interesate, …., …. si …., fiind înaintate la dosar ordonanta din data de 19.02.2010, declaratia autentificata sub nr. 2320/2005, declaratia intimatei …. din 31.08.2009, materialul de urmarire penala, contractul nr. 196/14.11.2005.

Instanta constata ca obiectul actiunii îl constituie anularea unui contract de vânzare-cumparare si a unor declaratii false, astfel ca dreptul la actiune pentru desfiintarea totala sau partiala a acestora apartine procurorului numai in conditiile art. 45 alin 1 Cpc, atunci când este necesar pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale minorilor, ale persoanelor puse sub interdictie si ale disparutilor, precum si în alte cazuri expres prevazute de lege, acesta având calitatea procesuala activa numai in limitele stabilite prin textul de lege.

În celelalte cazuri, având in vedere principiul disponibilitatii, ca principiu general al desfasurarii procesului civil, actiunea pentru desfiintarea totala sau partiala a unui înscris falsificat apartine partilor ( Decizia 15/2005 pronuntata de Înalta Curte de Casatie si Justitie).

În sensul celor dispuse prin Decizia nr. 15/2005, instanta a dispus introducerea in cauza a ……, în calitate de titular al dreptului de a solicita desfiintarea totala sau partiala a înscrisurilor falsificate, pentru a se verifica daca aceasta îsi însuseste actiunea formulata de Parchet, si a persoanelor fata de care s-au efectuat cercetarile.

Consilierul juridic, prezent în sedinta publica din data de 1.04.2010, a declarat ca îsi însuseste actiunea formulata de Parchetul de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu.

Instanta constata ca reclamanta este o persoana juridica, care îsi exercita drepturile si îsi îndeplineste obligatiile prin organele sale ( art. 35 Decret 31/1954 ).

Actul încheiat de organele persoanei juridice este actul persoanei juridice însasi, numai daca a fost încheiat ” în limitele puterii ce le-au fost conferite”

Astfel, actele juridice pot fi încheiate personal de catre persoanele fizice care au calitatea de organe de conducere, sau pot da mandat altor persoane pentru ca acestea, în numele si pe seama persoanei juridice, sa încheie acte juridice civile.

În speta de fata, dreptul ….. de a-si însusi actiunea formulata de Parchet poate fi exercitat numai de organele de conducere ale acesteia, fiind vorba de exercitarea unui act de dispozitie.

Consilierul juridic are calitatea de salariat în cadrul persoanei juridice si o reprezinta în fata instantei în baza unui mandat cunoscut în practica sub denumirea de “delegatie”.

Consilierul juridic nu reprezinta de drept persoana juridica si, ca orice alt salariat, trebuie sa fie împuternicit in acest sens.

Consilierul juridic, YY a fost împuternicita sa reprezinte …… la Judecatoria Tg-Jiu, mandatul limitându-se la formularea si sustinerea de aparari necesare si pentru a pune concluzii scrise.

Pentru exercitarea unui drept de dispozitie, persoana juridica avea posibilitatea juridica sa mandateze consilierul juridic in acest sens, sau sa formuleze personal cerere scrisa, prin care sa precizeze ca îsi însuseste sesizarea parchetului de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu.

Sustinerea verbala a consilierului juridic din sedinta publica din data de 1.04.2010, cu privire la însusirea actiunii, nu are valoarea juridica atât timp cât acesta nu a fost mandatat sa exercite acest drept de dispozitie.

În consecinta, instanta retine ca sesizarea formulata de Parchetul de pe lânga Judecatoria Tg-.Jiu nu a fost însusita legal de catre titularul dreptului, astfel ca exceptia lipsei calitatii procesuale active va fi admisa.

Se retine si faptul ca în sedinta publica din data de 18.03.2010 a fost invocata exceptia pusa în discutie, iar consilierul juridic, prezent la a doua strigare, a primit termen pentru a raspunde la exceptia invocata, titularul dreptului având posibilitatea sa-si însuseasca legal sesizarea.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite exceptia invocata de intimatii …… si …… si, în consecinta:

Respinge cererea formulata de Parchetul de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu, în contradictoriu cu intimatii ….. si …., ambii cu domiciliul in …, str….., nr. …, jud. Gorj si …….., cu sediul in Craiova, …nr…., jud. Dolj, acesta fiind lipsit de calitate procesuala activa.

Cu apel în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica de la 01 aprilie 2010, la Judecatoria Tg-Jiu.

Presedinte,

OTILIA CEZARINA POPESCU

Grefier,

MARIA IZDRUGA

Red. OP/D.C.

6 ex/03 Mai 2010

1