Cereri. Obligatia de a face Cereri


Cereri (Obligaţie de a face-putere de lucru judecat).

Data publicare portal: 09.12.2011

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele :

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 25.05.2010 sub nr.5521/311/2010, reclamanţii C. N. şi C. I. au solicitat instantei ca, prin hotarirea ce se va pronunta, in contradictoriu cu pârâtul P. N., sa dispuna rezolutiunea contractului de vinzare-cumparare autentificat sub nr. 1.292 din data de 10.04.2003, incheiat la Biroul Notarului Public Mihaela Vlad.

În motivare, s-a arătat ca prin contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere autentificat sub nr. 1.292 din data de 10.04.2003, reclamantii au vândut paratului P. N următoarele bunuri: un imobil situat in comuna T., sat S., jud. Olt, compus din suprafaţa de 1.160,39 m.p, teren curţi construcţii împreuna cu o casa cu trei camere si hol din paianta, acoperita cu tigla in suprafata construita la sol de 44,62 m.p, un alt corp de casa cu trei camere construita din paianta acoperita cu tigla in suprafaţa construita la sol de 24 m.p, un grajd din paianta cu doua incaperi acoperit cu tigla si un fanar din paianta cu o incapere, acoperit cu placi de azbociment, cu vecinii la N-A52, la E – C. I., la S- DS-60 , la V-S. A., obligaţia paratului fiind aceia de a îi ingriji si intretine cu toate cele necesare traiului pe toata durata vieţii la domiciliu din imobilul instrainat, pana la incetarea din viata, când îi va inmormanta potrivit obiceiurilor locale.

Intreţinerea va consta in asigurarea alimentelor zilnice, a medicamentelor in caz de nevoie si a căldurii pe timp friguros. Totodată reclamantii şi-au rezervat dreptul de a folosi imobilul din corpul de casa in suprafaţa de 24 m.p.

Cu toate ca paratul s-a angajat sa respecte clauzele de intretinere, după încheierea contractului de vanzare-cumparare, acesta i-a vizitat foarte rar, circa 2-3 ori pe an, motivând ca atât el cat si soţia sa au serviciu si nu au timp.

Mai mult decât atât, pe timp de iarna nu le-a asigurat material lemons fiind nevoiţi sa apeleze la vecini sau chiar alte persoane pentru a îi ajuta, atât material cat si cu mijloc de transport dupa ce a achiziţionat lemne de la depozit.

Paratul le-a promis ca îi va ajuta, dar de fiecare data când apela la el pentru a le cumpăra medicamente sau material lemons pentru sezonul de iarna acesta invoca faptul ca nu are timp cat si lipsa mijloacelor financiare.

De foarte multe ori au apelat la diferite persoane pentru a-i ajuta si s-au imprumutat si de bani pentru a procura alimente, medicamente si chiar material lemnos pentru sezonul de iarna.

In drept au fost invocate dispoziţiile art.1020 si 1021 din Codul Civil.

In sustinerea cererii au fost depuse la dosar următoarele înscrisuri: copia contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr 1292 din data de 10.04.2003 la Biroul Notarului Public Mihaela Vlad şi acte de stare civilă ale părtilor.

In dovedirea cererii s-au propus si s-au administrat proba cu inscrisurile aflate la dosarul cauzei si interogatoriul pârâtului, răspunsurile acestuia fiind consemnate şi atasate la dosar.

Analizand actele si lucrarile dosarului, prin prisma probatoriului administrat si raportat la dispozitiile legale incidente in cauza, instanta retine urmatoarele:

Prin contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere autentificat sub nr. 1292 din data de 10.04.2003, reclamantii au vândut paratului P. N, casatorit cu P. V, următoarele bunuri: un imobil situat in comuna T., sat S., jud. Olt, compus din suprafaţa de 1.160,39 m.p, teren curţi construcţii împreuna cu o casa cu trei camere si hol din paianta, acoperita cu tigla in suprafata construita la sol de 44,62 m.p, un alt corp de casa cu trei camere, construita din paianta, acoperita cu tigla, in suprafaţa construita la sol de 24 m.p, un grajd din paianta, acoperit cu tigla, cu doua incaperi si un fanar din paianta cu o incapere, acoperit cu placi de azbociment, cu vecinii la N – A 52, la E – C. I., la S – DS 60, la V – S. A.

Partile au convenit ca pretul vanzarii in cuantum de 40.000.000 ROL sa fie platit astfel: 20.000.000 ROL achitati de cumparator la data incheierii contractului iar pentru diferenta acesta si-a asumat obligaţia de a-i ingriji si intretine pe vanzatori cu toate cele necesare traiului pe toata durata vieţii la domiciliu din imobilul instrainat, pana la incetarea din viata, când îi va inmormanta potrivit obiceiurilor locale.

Prin acelasi contract reclamantii şi-au rezervat un drept de habitatie viagera asupra camerelor de locuit din corpul de casa in suprafaţa de 24 m.p. .

Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere este un contract nenumit, sinalagmatic, cu titlu oneros, aleatoriu, bilateral, consensual si translativ de proprietate, prin care o parte îşi asumă obligaţia de a plati o suma de bani si de a-i asigura întreţinere celeilalte părţi pe tot timpul vieţii, iar după moarte s-o înmormânteze, în schimbul înstrăinării unui bun.

Potrivit dispoziţiilor art. 1020–1021 C.civ., condiţia rezolutorie este subînţeleasă totdeauna în contractele sinalagmatice, când una din părţi nu-si îndeplineşte angajamentul luat.

Pentru a fi admisibilă rezoluţiunea, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: una din părţi să nu-şi fi executat obligaţiile ce-i revin; neexecutarea să-i fi fost imputabilă părţii care nu şi-a îndeplinit obligaţia; debitorul obligaţiei neexecutate să fi fost pus în întârziere în condiţiile prevăzute de lege.

In cauza instanta retine ca de la data perfectarii contractului intre parti, imobilul instrainat de reclamantii-vanzatori a intrat in patrimoniul de bunuri comune al paratului P. N si al sotiei acestuia P. V, desi aceasta din urma nu a participat efectiv la incheierea actului juridic.

Potrivit art. 1368 C.civ., actiunea vanzatorului pentru rezolutiunea vanzarii este reala si prin urmare, aceasta actiune urmarind bunul si nu persoana cumpărătorului, poate si trebuie intentata impotriva tuturor persoanelor ce ar putea invoca un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului instrainat.

Prin urmare, instanta constata ca in speta nu este suficient ca, pentru a obtine rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, vanzatorii sa cheme in judecata doar paratul, invocand neindeplinirea de catre acesta a obligatiei de a presta in natura intretinerea, cata vreme imobilul instrainat este bun comun al sotilor iar obligatia de intretinere, desi are caracter esentialmente personal, prin prisma relatiilor specifice raporturilor de casatorie, este posibil sa fi fost executata si de celalalt sot.