Constatare nulitate absolută parţială a titlului de proprietate emis în baza Legilor fondului funciar Fondul funciar


Potrivit disp.art.11 alin (3) din Legea 18/1991, stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere iar, conform disp. alin.(4) al aceluiasi articol, cererea de stabilire a dreptului de proprietate se depune si se înregistreaza la primarie, în termen de 30 de zile de la data intrarii în vigoare a legii.

Prin sentinta civila nr.1163/07 octombrie 2010, Judecatoria Turnu Magurele a respins, ca nefondata, actiunea civila pentru constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate ( fond funciar) formulata de reclamantii S.I. si S Gh în contradictoriu cu pârâtele Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Teleorman, Comisia locala pentru stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor a comunei Putineiu si T.C.

Pentru a hotarî astfel, instanta a retinut ca, potrivit disp.art.III alin.1 din Legea nr.169 pentru modificarea si completarea legii nr.18/1991, reglementeaza institutia nulitatii absolute a actelor emise cu încalcarea legilor fondului funciar însa, în speta, cazul de nulitate invocat de reclamanti nu se regaseste în acte la care face referire actul normativ.

Asa cum a rezultat din documentatia comunicata de comisia judeteana, autoarea reclamantilor, în calitate de mostenitoare a autorului sau, dupa aparitia Legii 18/1991, a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate doar pentru suprafata de 0,10 de teren curti- constructii. Din aceiasi documentatie mai reiese ca , la data când aceasta a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, autoarea reclamantilor nu a depus, odata cu cererea, la comisia locala si testamentul întocmit la data de 07 august 1939 si de care se face vorbire în cererea reclamantilor.

Prin urmare, autoarea reclamantilor nu a beneficiat, din culpa sa, de dispozitiile Legii 18/1991, care prevede o procedura speciala de reconstituire a dreptului de proprietate, astfel ca nu se poate retine ca titlul de proprietate emis pe numele autoarei reclamantilor, prin care i s-a reconstituit acesteia dreptul de proprietate pentru suprafata de 3200 mp, în loc de 3552,25 mp teren intravilan curti – constructii, a fost emis cu încalcarea legilor fondului funciar.