Tip: CIVILĂ
NR./Dată: 608/21.09.2010
Autor: Judecătoria Moldova Nouă
Judecător: ANCA DRULĂ
Domenii asociate: constatare nulitate act-
Instanţa a respins acţiunea reclamanţilor, apreciind, în ce priveşte petitul referitor la nulitatea absolută a celor două testamente, că aceasta, potrivit legii, poate fi ridicată în cazul în care legatul nu îndeplineşte condiţiile de validitate, de fond şi de formă prevăzute de lege. Reclamanţii au invocat împrejurarea că semnătura de pe ambele testamente nu aparţine testatorului.
Instanţa reţine însă că cele două legate sunt autentificate de către notarul public, potrivit prevederilor Legii 36/1995, după verificarea şi citirea actului întocmit, aşa cum rezultă din încheierile de autentificare, împrejurare de natură a înlătura orice susţinere contrară cu privire la identitatea şi voinţa testatorului.
Reclamanţii nu au formulat plângere penală cu privire la falsul invocat, iar prin probele administrate în cauză nu au făcut dovada că semnăturile de pe cele două testamente nu aparţin testatorului. Or, potrivit dispoziţiilor prev. de art. 1169 C.civ., partea care face o propunere înaintea judecăţii trebuie să o dovedească.
În privinţa revocării judecătoreşti a celor două legate, instanţa reţine că, potrivit art. 930 coroborat cu art. 830 Cod civil, cauzele legale de revocare judecătorească a acestora sunt: neîndeplinirea sarcinilor şi ingratitudinea legatarului.
Reclamanţii au invocat ca temei al revocării neîndeplinirea de către pârâtă atât a sarcinilor privind întreţinerea defunctului P. I., cât şi pe cele privind asigurarea unei camere de locuit sau despăgubirea cu suma de 6.000 lei a numitului T. I., însă din declaraţiile martorilor a rezultat o situaţie contrară, iar voinţa defunctului cu privire la persoana beneficiarei şi la bunurile incluse în testament, este neîndoielnică, de vreme ce acesta a încheiat cele două testamente în favoarea pârâtei, iar anterior încheiase, tot în beneficiul ei, un contract de întreţinere.
În ce priveşte sarcina stipulată în favoarea lui T.I., , instanţa apreciază că, deşi nu i-a fost achitată integral suma prevăzută în testament, această neexecutare parţială nu este suficient de gravă pentru a justifica revocarea celor două testamente.
??
??
??
??
1