Dosar nr……
Decizia Nr. 430/2012
Şedinţa publică de la 01 Martie 2012
Completul compus din:
PREŞEDINTE Judecător
Judecător
Grefier
Pe rol fiind judecarea recursului civil declarat de recurenta intimată Comisia Locală de Fond Funciar Văgiuleşti prin primar P C, în calitate de preşedinte al comisiei locale, împotriva sentinţei civile nr. … pronunţată de Judecătoria Motru în dosarul nr. …, în contradictoriu cu intimata reclamantă G V şi cu intimaţii Primarul Comunei Văgiuleşti – P Constantin şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj.
La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit recurenta intimată Comisia Locală de Fond Funciar Văgiuleşti prin primar P C, reprezentată de C E , intimata reclamantă G V, reprezentată de procurator Grecu Tudor şi intimatele Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj şi Ocolul Silvic Motru.
Procedura de citare legal îndeplinită.
S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă , după care constatând recursul în stare de judecată , s-a acordat cuvântul.
Consilier juridic C E pentru recurentă a solicitat admiterea recursului conform motivelor scrise de recurs, modificarea sentinţei în sensul respingerii acţiunii ca rămasă fără obiect, arătând că intimata reclamantă a fost pusă în posesie , aşa cum rezultă din procesul verbal de punere în posesie depus la dosarul cauzei.
TRIBUNALUL
Asupra recursului de faţă.
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Motru sub nr. …, reclamanta G V a chemat în judecată intimatele Comisia Locală de Fond Funciar Văgiuleşti, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj, Ocolul Silvic Motru şi pârâtul Primarul comunei Văgiuleşti solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să fie obligate intimatele şi pârâtul la plata de daune de 50 lei pe zi de întârziere începând cu data introducerii acţiunii ce face obiectul prezentei cauzei şi până la eliberarea titlului de proprietate.
A arătat reclamanta în motivare că prin sentinţa civilă .. din .. stată în dosarul … a fost anulată parţial HCJ Gorj 4492 din 26.01.2007 şi s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea reclamantei pentru suprafaţa de teren de 1,47 ha., teren forestier, fiind obligate totodată comisia locală să întocmească şi să înainteze către comisia judeţeană documentaţia necesară.
Că, se refuză întocmirea documentaţiei şi emiterea titlului de proprietate.
În drept cererea nu a fost motivată.
Legal citată intimata comisia locală a formulat întâmpinare , prin care a solicitat respingerea cererii, arătând că a făcut nenumărate încercări de a identifica terenul şi de a-l transpune în planul parcelar dar acest lucru nu a fost posibil pentru că nu s-a indicat tarlaua şi parcela în cuprinsul raportului de expertiză întocmit în dosarul 425/263/2008.
Prin sentinţa civilă nr… pronunţată de Judecătoria Motru în dosarul nr. … a fost admisă în parte acţiunea civilă în fond funciar formulată de reclamanta G V cu domiciliul în com. Văgiuleşti, sat Covrigi, judeţul Gorj în contradictoriu cu intimatele Comisia Locală de Fond Funciar Văgiuleşti, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj, Ocolul Silvic Motru şi pârâtul Primarul comunei Văgiuleşti.
A fost obligată intimata Comisia Locală de Fond Funciar Văgiuleşti la daune cominatorii de 10 lei pe zi de întârziere de la rămânerea irevocabilă a prezentei sentinţe şi până la executarea întocmai a sentinţei civile … din …, stată în dosarul ….
A fost obligat Primarul comunei Văgiuleşti la daune cominatorii de 10 lei pe zi de întârziere de la rămânerea irevocabilă a prezentei sentinţe şi până la executarea întocmai a sentinţei civile … din …., stată în dosarul ……
S-a respins cererea faţă de intimatele Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj, Ocolul Silvic Motru.
Pentru a pronunţa această sentinţă, s-a reţinut că prin sentinţa civilă … din …, stată în dosarul … a fost admisă acţiunea reclamantei din prezenta cauză, s-a dispus anularea parţială a HCJ Gorj 4492/26.01.2007 în privinţa reclamantei şi s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de teren de 1,47 ha. teren cu vegetaţie forestieră, precum şi obligarea comisiei locale să întocmească şi să înainteze documentaţia pentru terenul de 1,47 ha. Sentinţa civilă … din … a intrat în puterea de lucru judecat prin nerecurare şi aşa cum rezultă din probele administrate, înscrisurile depuse la dosar şi întâmpinarea comisiei locale rezultă că sentinţa civilă menţionată anterior nu a fost pusă în executare.
Daunele cominatorii constau în condamnarea debitorului la plata către debitor a unei anumite sume de bani pentru fiecare zi, săptămână sau lună de întârziere până la executarea obligaţiei şi îşi au temeiul în dubla funcţiune – iurisdicţio et imperium – pe care o are judecătorul, cu consecinţa prerogativei sale de a ordona şi măsurile necesare ducerii la îndeplinire a celor dispuse printr-o hotărâre.
Că, daunele cominatorii reprezintă o sancţiune pecuniară ce se aplică de instanţele de judecată în vederea asigurării executării unei obligaţii de a face sau de a nu face determinată prin hotărâre judecătorească, sumă de bani care este independentă de echivalentul unui eventual prejudiciu. Raţiunea acordării unor astfel de daune o constituie exercitarea efectului lor de constrângere asupra debitorului care persistă în neexecutarea obligaţiei, prin silirea lui la plata către creditor a unor sume calculate în raport de durata întârzierii îndeplinirii obligaţiei de a face sau de a nu face.
Instanţa a reţinut că, potrivit dispoziţiilor art. 5 din HG 890/2005, comisia locală are atribuţii de întocmirea documentaţiei şi de înaintarea acestei documentaţii către comisia judeţeană.
Au fost înlăturate apărările intimatei comisia locală care susţine că a fost în imposibilitate de a pune în executare sentinţa civilă întrucât, pe de o parte intimata nu a făcut dovezi în sensul susţinerilor sale şi, pe de altă parte nu poate invoca neexecutarea obligaţiei atâta timp cât a fost parte în cauza ce a făcut obiectul dosarului …. şi nu a atacat sentinţa civilă ….
Instanţa a apreciat că cererea reclamantei este întemeiată în parte urmând să fie admisă în parte şi să fie obligată intimata comisia locală la daune cominatorii de 10 lei pe zi de întârziere de la rămânerea irevocabilă a prezentei sentinţe şi până la executarea întocmai a sentinţei civile … din …, stată în dosarul …..
În ceea ce priveşte intimatele Comisia Judeţeană Gorj şi Ocolul Silvic Motru, instanţa a reţinut că aceste intimate au atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate doar după ce comisia locală întocmeşte documentaţia, aşa încât nu se poate reţine în sarcina acestora o neexecutare a obligaţiei de a face.
Împotriva sentinţei a declarat recurs recurenta intimată Comisia Locală de Fond Funciar Văgiuleşti, prin preşedinte P C, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, în sensul că şi-a îndeplinit obligaţia de a întocmi documentaţia aferentă însă dispozitivul sentinţei civile ….. obligă în conformitate cu raportul de expertiză , iar proiectul planului parcelar nu se poate întocmi conform acestui raport, întrucât nu este specificat amplasamentul cadastral şi nici amplasamentul silvic .
Totodată , s-a susţinut că raportul de expertiză nu corespunde legilor fondului funciar şi regulamentelor şi ordinelor interioare ale ANCPI şi OCPI şi consideră că în mod greşit a fost obligată la daune cominatorii .
În susţinerea motivelor de recurs s-a depus la dosar xerocopie după procesul verbal de punere în posesie din 23.01.2012, după schiţa privind terenul din litigiu, după planul parcelar, după procesul verbal de punere în posesie 145/6.03.2009 .
Tribunalul analizând motivele de recurs invocate de recurenta intimată, constată că recursul este fondat, cu următoarea motivare ;
Prin cererea formulată , reclamanta a solicitat obligarea intimatelor şi pârâtului la plata de daune de 50 lei/zi de întârziere începând cu data introducerii acţiunii şi până la eliberarea titlului de proprietate .
Este adevărat că prin sentinţa civilă … a fost admisă acţiunea reclamantei şi s-a dispus anularea parţială a HCJ 4492/26.01.2007 în privinţa reclamantei şi s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de teren cu vegetaţie forestieră de 1,47 ha, fiind obligată comisia locală să întocmească şi să înainteze documentaţia pentru acest teren.
Daunele cominatorii reprezintă o sancţiune pecuniară ce se aplică de instanţele de judecată în vederea asigurării executării unei obligaţii de a face sau de a nu face , determinată prin hotărâre judecătorească , sumă de bani care este independentă de echivalentul unui eventual prejudiciu .
Din procesul verbal de punere în posesie încheiat la data de 23.01.2012 rezultă că intimata G V a fost pusă în posesie pe suprafaţa de 1,4700 ha teren şi deci şi-a îndeplinit obligaţia în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiei în vederea eliberării titlului de proprietate .
În considerarea celor expuse, tribunalul urmează a admite recursul şi a modifica sentinţa în sensul că respinge acţiunea ca rămasă fără obiect, în raport de dispoziţiile art. 312 raportat la art. 304 pct. 9 c.pr.civ.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE
Admite recursul declarat de recurenta intimată Comisia Locală de Fond Funciar Văgiuleşti împotriva sentinţei civile nr. … pronunţată de Judecătoria Motru în dosarul nr. … în contradictoriu cu intimata reclamantă G V şi cu intimaţii Primarul Comunei Văgiuleşti – P C şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Gorj.
Modifică sentinţa în sensul că respinge acţiunea ca rămasă fără obiect.
Irevocabilă.
Pronunţată în şedinţa publică de la 01 Martie 2012 la Tribunalul Gorj .