Desemnare curator special Minori


 

DOSAR NR. ….

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA SECTORULUI 4 BUCUREŞTI – SECŢIA CIVILĂ

Î N C H E I E R E

şedinţa publică de la 26 Ianuarie 2012

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE: ….

GREFIER: ….

Pe rol se află soluţionarea cererii petentei …., având ca obiect autorizare act de dispoziţie pentru minorul ….şi desemnare curator special.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns petenta, prin avocat …., cu împuternicire avocaţială la dosarul cauzei (fila 2).

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează instanţei că petenta a depus la dosar, prin serviciul registratură, înscrisuri, după care:

Nefiind alte cereri de formulat, instanţa acordă cuvântul petentei, prin avocat, în susţinerea cauzei:

Având cuvântul, avocatul petentei …. personal solicită admiterea cererii şi autorizarea cumpărării de către minor a unui imobil în Bucureşti, cu instituirea dreptului de uzufruct viager pentru petentă, şi desemnarea numitului ….în calitate de curator special, în vederea reprezentării minorului la încheierea acestui act juridice. Arată că petenta va plăti ….Euro pentru dobândirea dreptului de uzufruct viager şi că imobilul în care aceasta locuieşte în prezent este al unei rude a soţului său.

Instanţa reţine cauza spre soluţionare.

I NS T A N Ţ A,

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele :

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub numărul de mai sus la data de 05.01.2012, petenta …. a solicitat ca, în completarea încheierii din data de 08.12.2011 pronunţată de Judecătoria sectorului 4 Bucureşti în dosarul nr. …., să se autorizeze cumpărarea de către minorul …., fiul său, nţscut la data de …., a unui imobil în Municipiul Bucureşti, cu instituirea dreptului de uzufruct viager asupra imobilului pentru petentă, şi, totodată, să se desemneze un curator special, în persoana numitului …., care să îl reprezinte pe minor la încheierea acestui act juridic.

În motivare, petenta a arătat că va cumpăra împreunţ cu minorul ….un imobil în Bucureşti, fiul său fiind încadrat în gradul de grav şi având probleme psihice, minorul urmând să aibă calitatea de nud proprietar, iar petenta pe aceea de uzufructuar, având în vedere faptul că minorul nu are întreaga sumă de bani necesară cumpărării imobilului găsit pentru achiziţionare, astfel că petenta va trebui să achite preţul în completare.

În drept, petenta a invocat dispoziţiile art. 43 alin. 1, art. 104, art. 105, art. 106 alin. 1, art. 1…. alin. 1, art. 145, art. 150, art. 178, art. 179 alin. 1 lit. a şi b, art. 180 alin. 1, art. 181, art. 182 şi art. 183 din .

În dovedire, petenta a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri şi a depus la dosar, în copie, cartea sa de identitate şi cartea de identitate a numitului …., certificat medical privind pe minorul …., certificatul de căsătorie al numiţilor …., certificatul de naştere al numitei …., certificatul de deces al numitului …., dispoziţia nr. …./17.03.2010 dată de Primarul Municipiului Cluj-Napoca, certificatul de naştere al minorului …., hotărâri şi certificate de încadrare a minorului ….în grad de handicap grav şi încheierea din data de 08.12.2011 pronunţată de Judecătoria sectorului 4 Bucureşti în dosarul nr. …..

Acăiunea este scutită de plata taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar conform art. 15 lit. h din Legea nr. 146/1997.

În cursul judecăţii, petenta a mai depus la dosar promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare autentificată sub nr. …./05.01.2012 de Biroul Notarial ….” din Bucureşti, în original, şi certificatul de moştenitor nr. …./12.04.2010 eliberat de Societatea Civilă Notarială ….” din Cluj-Napoca în dosarul succesoral nr. …./2010, certificatul de moştenitor suplimentar nr. …./19.07.2010 eliberat de Societatea Civilă Notarială ….” din Cluj-Napoca în dosarul succesoral nr. …./2010, contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. …./14.12.2011 de B.N.P. Asociaşi ….” din Cluj-Napoca şi extras de cont eliberat de Banca Comercială Românţ S.A., toate în copie.

La termenul de judecată de la 12.01.2012, s-a prezentat numitul …., care a arătat că primeşte însărcinarea de curator al minorului …..

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Minorul …., nţscut la data de …., a rezultat din relaţia de concubinaj a petentei …. cu numitul …., în acest sens fiind certificatul de naştere al acestuia, seria …., eliberat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca la data de 17.01.2011.

Conform certificatului de deces seria ….eliberat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca la data de 04.03.2010, numitul …., tatăl minorului, a decedat la data de 03.03.2010.

Potrivit certificatului de moştenitor nr. …./12.04.2010 eliberat de Societatea Civilă Notarială ….” din Cluj-Napoca în dosarul succesoral nr. …./2010, astfel cum a fost completat prin certificatul de moştenitor suplimentar nr. …./19.07.2010 eliberat de Societatea Civilă Notarială ….” din Cluj-Napoca în acelaşi dosar, de pe urma defunctului …. a rămas ca unic moştenitor minorul …., în calitate de fiu, care a moştenit întreaga masă succesorală lăsată de către defunct, compusă din: cota de 3/16 din dreptul de proprietate asupra apartamentului nr. … situat în Municipiul Cluj-Napoca, …., judeţul Cluj; dreptul de proprietate asupra apartamentului nr. … situat în Municipiul Cluj-Napoca, ….judeţul Cluj; dreptul de proprietate asupra autoturismului marca …., cu număr de înmatriculare …., an de fabricaţie 2004.

Conform certificatului de căsătorie seria ….eliberat de Primăria sectorului 4 Bucureşti, la data de 16.09.2011, numita …., mama minorului, s-a căsătorit cu numitul …., luând numele de familie al acestuia.

Prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. …./14.12.2011 de B.N.P. Asociaşi ….” din Cluj-Napoca, minorul …., reprezentat de mama sa …. şi având autorizarea Autorităţii Tutelare din cadrul Primăriei sectorului 4 Bucureşti (dispoziţia nr. …./18.08.2011), a vândut numitului ….apartamentul nr. … situat în Municipiul Cluj-Napoca, ….judeţul Cluj, compus din două camere şi dependinţe, în suprafaţă utilă de 50,80 mp, pentru preţul de … Euro.

Potrivit extrasului de cont eliberat de Banca Comercială Românţ S.A. la data de 12.01.2012, din preţul anterior menţionat s-a depus la această bancă în contul minorului ….numai suma de …. Euro.

Prin încheierea din data de 08.12.2011 pronunţată de Judecătoria sectorului 4 Bucureşti în dosarul nr. …., irevocabilă la data de 27.12.2011, a fost autorizată petenta …. să ridice de la bancă sumele de bani rezultate din vânzarea imobilului mai sus menţionat, proprietatea minorului …., în vederea achitării taxelor şi achiziţionţrii unui alt imobil pentru minor. Totodată, s-a încuviinţat ca minorul ….să fie reprezentat de mama sa, …. la cumpărarea şi utilarea pentru minor a unui imobil în Bucureşti, cu preţul obăinut din vânzarea imobilului situat în Municipiul Cluj-Napoca, ….nr. …., judeţul Cluj.

Potrivit extrasului de cont eliberat de Banca Comercială Românţ S.A. la data de 12.01.2012, contul minorului ….a fost închis la data de 30.12.2011, când s-a ridicat suma de …. Euro.

La data de 05.01.2012, petenta …. a sesizat din nou Judecătoria sectorului 4 Bucureşti, în calitate de instanţă de tutelă, cu acăiunea de faţă, prin care a solicitat să se autorizeze cumpărarea de către minorul …., a unui imobil în Municipiul Bucureşti, cu instituirea dreptului de uzufruct viager asupra imobilului pentru petentă, motivat de faptul că minorul nu ar avea suma de bani necesară plăţii întregului preţ stabilit pentru cumpărarea apartamentului din Bucureşti, pe care l-a găsit pentru acesta.

Instanţa consideră cererea ca neîntemeiată pentru motivele ce se vor arăta în continuare.

Fiind nţscut la data de …., minorul ….este, conform art. 43 alin. 1 lit. a din Noul Cod civil, lipsit de capacitate de exerciţiu.

Potrivit art. 43 alin. 2 teza I din Noul Cod civil, „Pentru cei care nu au capacitate de exerciţiu, actele juridice se încheie, în numele acestora, de reprezentanţii lor legali, în condiţiile prevăzute de lege.”

Conform art. 502 alin. 1 raportat la art. 143 şi la art. 1…. alin. 2 din Noul Cod civil, pentru actele de dispoziţie făcute în numele minorului fără capacitate de exerciţiu, cum este şi contractul de vânzare-cumpărare, reprezentantul legal are nevoie şi de autorizarea prealabilă a instanţei de tutelă.

În cazul în care între reprezentantul legal al minorului şi minor există contrarietate de interese la încheierea unui anumit act juridic, acest act se încheie în numele minorului de un curator special desemnat de instanţa de tutelă în condiţiile art. 502 alin. 1 raportat la art. 150 alin. 1 din Noul Cod civil.

Conform art. 145 alin. 1 din Noul Cod civil, instanţa de tutelă acordă autorizarea numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor.

Aceste condiţii nu sunt îndeplinite în cauză, câtă vreme prin actul juridic pe care petenta …. doreşte să îl încheie în numele său, minorul ….ar dobândi mai puţine drepturi decât avea anterior, respectiv ar trece de la calitatea de proprietar exclusiv pe care a deţinut-o cu privire la imobilul situat în Municipiul Cluj-Napoca, ….nr. …, judeţul Cluj, moştenit de la tatăl său, la aceea de nud proprietar al unui imobil în Bucureşti, pierzând astfel două din cele trei atribute ale dreptului de proprietate, şi anume posesia imobilului şi dreptul de a-i culege fructele, în favoarea petentei, care le-ar dobândi în calitate de uzufructuar, şi pe toată durata vieţii acesteia. Faptul că uzufructuarul ar fi, conform actului juridic propus de petentă, mama minorului ….nu schimbă cu nimic concluzia evidentă că acest act nu corespunde interesului minorului, mai ales că, petenta fiind căsătorită, datorită prezumăiei calităţii de bun comun ce există cu privire la bunurile obăinute de oricare dintre soşi în timpul căsătoriei, ar dobândi drepturi cu privire la imobilul proprietatea minorului şi soţul acesteia, deci o persoanţ străinţ de minor.

Nu există nici un motiv care să pledeze în favoarea modificării situaţiei juridice a bunurilor imobile ale minorului. Faptul că minorul este încadrat în gradul de handicap grav nu justifică dobândirea de către mama sa a dreptului de uzufruct viager asupra imobilului acestuia, îngrijirea copilului minor bolnav de către părinţii sşi făcându-se în virtutea dreptului şi obligaţiei acestora de a-şi creşte copilul, conform art. ….7 din Noul Cod civil, şi nu în schimbul obăinerii unor avantaje de orice natură. De altfel, conform art. 500 din Noul Cod civil, părintele nu are nici un drept asupra bunurilor copilului şi nici copilul asupra bunurilor părintelui, în afară de dreptul la moştenire şi la întreţinere.

Instanţa nu poate reţine susţinerea petentei …. în sensul că minorul ….nu ar dispune de bani suficienţi pentru cumpărarea apartamentului din Bucureşti pe care l-a găsit pentru acesta, câtă vreme, chiar dacă s-a depus la bancă numai suma de ….Euro, minorul a obăinut cu scurt timp în urmă suma de ….Euro din vânzarea apartamentului din Cluj-Napoca, în timp ce preţul apartamentului nr. … din Bucureşti, str. …., sector 4, compus din două camere şi dependinţe, cu o suprafaţă utilă de 32,57 mp din acte şi de 34,08 mp din măsurătorile cadastrale, pe care petenta intenţionează să îl cumpere în numele minorului, este, conform promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare autentificată sub nr. …./05.01.2012 de Biroul Notarial ….” din Bucureşti, depusă de aceasta la dosar, de numai … Euro. Prin urmare, minorul are fonduri suficiente atât pentru plata preţului imobilului din Bucureşti, cât şi pentru plata taxelor notariale aferente, precum şi a celor de întabulare a dreptului de proprietate în cartea funciară. Pe lângă aceasta, instanţa constată că şi în ipoteza în care susăinerile petentei ar fi fost reale, încheierea actului juridic prezentat de aceasta tot nu ar fi fost justificată, câtă vreme minorul deţine în proprietate şi un autoturism, moştenit de la tatăl său, care în caz de nevoie ar putea fi valorificat, nefiind un bun util minorului, în vârstă de numai … ani.

Faţă de toate cele de mai sus, instanţa va respinge cererea petentei …. ca neîntemeiată. În baza art. 274 C.pr.civ., instanţa va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

DISPUNE:

Respinge cererea petentei …., cu domiciliul în Bucureşti, …., sector 4 şi cu domiciliul ales la Cabinet de Avocat „….”, din Bucureşti, …, sector 3, având ca obiect autorizare act de dispoziţie pentru intimatul minor …., cu domiciliul în Bucureşti, …, sector 4, ca neîntemeiată.

Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la pronunţare pentru petentă şi de la comunicare pentru intimat.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 26 Ianuarie 2012.

PREŞEDINTE, GREFIER,