Fond Funciar. Rectificarea suprafetelor din cartile funciare prin inscrierea drepturilor de proprietate ale tuturor mostenitorilor proprietarilor tabulari.


Prin cererea inregistrata, precizata si completata, reclamantul a chemat in judecata pe parati, solicitand instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta sa se dispuna rectificarea suprafetelor din cartile funciare prin inscrierea drepturilor de proprietate ale tuturor mostenitorilor proprietarilor tabulari.

Instanta a retinut ca autorii reclamantilor au detinut in proprietate terenurile mentionate in cuprinsul inventarului intocmit. Ca urmare a cererilor de restituire formulate de reclamanti au fost eliberate titlurile de proprietate, pentru terenuri forestiere in suprafata de 7400 mp patrati situate pe raza localitatii Bretcu. In ce il priveste pe reclamant acesta a invederat ca doar o parte din terenurile care au apartinut defunctilor au fost retrocedate in temeiul Legilor 18 din 1991, 169 din 1997 si 1 din 2001, prin actiunea formulata acesta precizand ca doreste inscrierea in Cartea Funciara a mostenitorilor pentru cu privire la intreaga suprafata de teren care a apartinut defunctilor suprafata care sa cuprinda si terenurile care nu au format obiectul legilor speciale de restituire.

In drept, instanta retine ca, in conformitate cu dispozitiile art. 11 alin. 1, 2, 2 ind. 1 3 si 4 din Legea fondului funciar nr. 18 din 1991, suprafata adusa in cooperativa agricola de productie este cea care rezulta din: actele de proprietate, cartea funciara, cadastru, cererile de inscriere in cooperativa, registrul agricol de la data intrarii in cooperativa, evidentele cooperativei sau, in lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaratii de martori.

(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si in ceea ce priveste suprafetele preluate de cooperativele agricole de productie in baza unor legi speciale sau in orice mod de la membrii cooperatori.

(2^1) Terenurile preluate abuziv de cooperativele agricole de productie de la persoanele fizice, fara inscriere in cooperativele agricole de productie sau de catre stat, fara nici un titlu, revin de drept proprietarilor care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate, pe vechile amplasamente, daca acestea nu au fost atribuite legal altor persoane.

(3) Stabilirea dreptului de proprietate se face la cerere, pe baza situatiei terenurilor detinute de cooperativa agricola de productie la 1 ianuarie 1990, inscrisa in sistemul de evidenta a cadastrului funciar general sau a registrului agricol, corectata cu instrainarile legal efectuate de catre cooperativa pana la data intrarii in vigoare a legii.

(4) Cererea de stabilire a dreptului de proprietate se depune si se inregistreaza la primarie in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Prin urmare prin textul legal mai sus enuntat se instituie pentru proprietarii de terenuri preluate de catre stat in mod abuziv o procedura speciala prin care aceste terenuri le revin de drept cu conditia insa a formularii unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate. Or, in ce priveste pe reclamant si pe paratii din prezenta cauza, acestia au inteles ca pentru terenurile asupra carora nu li s-a eliberat titlu de proprietate, sa se adreseze direct instantei de judecata si nu Comisiei Locale de Aplicare a Legii Fondului Funciar Bretcu, cu o cerere nu pentru reconstituirea dreptului de proprietate asa cum prevede textul legal mai sus enuntat ci cu o cerere de inscriere in Cartea funciara a partilor in calitatea acestora de succesori in drepturi ai proprietarilor tabulari. Or prin procedura urmata de reclamant sunt eludate prevederile art. 11 alin. 2 ind. 1 din Legea Fondului Funciar nr. 18 din 1991, cererea urmand a fi respinsa avand in vedere ca persoanele indreptatite la reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor fondului funciar care nu au urmat procedura administrativ jurisdictionala reglementata delege nu pot pretinde direct instantei judecatoresti emiterea unei hotarari prin care practic se tinde chiar la reconstituirea dreptului de proprietate.