La apelul nominal făcut în şedinţa publică se constată lipsa părţilor.
Procedura este legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de către grefier care: învederează că dezbaterea în fond a cauzei a avut loc în şedinţa publică din data de februarie 2011, susţinerile în fond fiind consemnate în încheierea civilă din acea zi, ce face parte integrantă din prezenta hotărâre judecătorească, iar completul de judecată, în aceeaşi compunere a hotărât următoarele:
În temeiul art. 150 Cod procedură civilă, instanţa reţine cauza spre soluţionare.
INSTANŢA
Deliberând constată:
Asupra acţiunii civile de faţă:
Prin cererea formulată şi înregistrată la această instanţă sub numărul de mai sus r. …/2009 din data de 2009, reclamantul L.I., domiciliat în comuna X, judeţul Harghita a solicitat în contradictoriu cu pârâta B.M., domiciliată în municipiul Topliţa, judeţul Harghita, ca prin hotărârea ce se va pronunţa, pârâta să fie obligată să încheie în formă autentică contractul de vânzare-cumpărare având ca obiect cota sa parte de 1/2 din imobilul în suprafaţă de 6081 mp, înscris în CF … Lăzarea partea a II a Borsec, număr topografic …, iar în caz de refuz al acesteia hotărârea pronunţată să substituie actului autentic pentru ca respectiva cotă-parte din imobil să fie întabulată pe numele său, precum şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.
În motivarea cererii, reclamantul arată că la data de noiembrie 1956 mama sa, L.M., a cumpărat de la vânzătorul D.P. suprafaţa de 0,72 ha teren fâneaţă situat „pe podiş Capul Xlui unde megieş – răsărit cu şcoala biserica miazăzi cu şoseaua Borsec la apus cu M.G. cu L.M.”.
Preţul de 15500 lei s-a achitat în faţa martorilor B.Y. şi L.A. şi s-a încheiat înscrisul sub semnătură privată intitulat Convenţie. De la acea data mama sa a intrat în folosinţa terenului. Pe timpul cât trăia mama sa a cedat o fâşie din terenul de mai sus bisericii cu care se învecina pentru extinderea cimitirului. În anul 2008 s-a mai cedat o porţiune cu lăţimea de 6 m tot pentru extinderea cimitirului, dar nu s-a îngrădit decât parţial. Mai arată că este singurul moştenitor după mama sa, iar în sa inclus şi terenul cumpărat de la D.P..
La rândul ei pârâta a moştenit pe D.P. prin Certificatul de moştenitor nr. …/1992 şi cum în cartea funciară nu a operat vânzarea din anul 1956, a fost înscrisă pe pârâtă şi cota de ½ parte din nr. top. …/1 şi …, deşi faptic reclamantul împreună cu mama sa au folosit imobilul de peste 54 ani.
În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 21, 22 din Legea 7/1996 şi 1088 Cod civil.
În probaţiune, reclamantul a anexat cererii de chemare în judecată: extras CF, înscrisul sub semnătură privată încheiat între părţi, certificat de moştenitor nr. … din 1985 şi certificat de la Registrul agricol.
Pârâta a declarat în şedinţa publică din data de 2010 că este de acord cu acţiunea reclamantului.
În cauză au fost administrate şi s-au încuviinţat probe cu înscrisuri.
Analizând acţiunea civilă de faţă, prin prisma motivelor invocate, a probelor administrate şi a apărărilor formulate, instanţa reţine următoarele:
La data de 1956 mama reclamantului, L.M., a cumpărat de la vânzătorul D.P. suprafaţa de 0,72 ha teren fâneaţă situat „pe podiş Capul Xlui unde megieş- răsărit cu şcoala biserica miazăzi cu şoseaua Borsec la apus cu M.G. cu L.M.”, la preţul de 15500 lei care s-a achitat în faţa martorilor B.Y. şi L.A. şi s-a încheiat înscrisul sub semnătură privată intitulat Convenţie, aflat la fila 5. reclamantul este moştenitorul legal al defunctei L.M. conform Certificatului de moştenitor nr. … din 1985.
La rândul ei pârâta a moştenit pe D.P. prin Certificatul de moştenitor nr. … şi cum în cartea funciară nr. … Lăzarea partea a II a nr. top. A rămas în cotă de ½ parte înscris pe pârâtă cu titlul de moştenire după D.P..
Art. 5 alin. 2 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei prevede posibilitatea sesizării instanţei de către partea ca şi-a executat propria obligaţie, pentru a se pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract, în situaţia în care, după încheierea unui cu privire la un teren cu sau fără construcţii, cealaltă parte refuză să încheie contractul.
Potrivit art. 20 din Legea 7/1996 – „ (1)Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciară pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis în mod valabil…. (3) Hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă sau, în cazurile prevăzute de lege, actul autorităţii administrative va înlocui acordul de voinţă cerut în vederea înscrierii drepturilor reale, dacă sunt opozabile titularilor”.
Contractul încheiat sub forma înscrisului sub semnătură privată întruneşte condiţiile de fond de valabilitate, respectiv stabilirea preţului, identificarea bunului şi acordul părţilor exprimat prin semnăturile de pe înscris. Având în vedere efectuarea prestaţiilor reciproce de plată a preţului şi de predare a posesiei, precum şi neîndeplinirea obligaţiei de întabulare a imobilului în cartea funciară de către promitenţii – vânzători, instanţa apreciază ca întemeiată cererea formulat de reclamant, motiv pentru care o va admite şi va obliga pârâta să încheie reclamantului act autentic de înstrăinare cu privire la imobilul identificat la Lotul nr. 1 cu număr topografic nou …/a în suprafaţă de 6081 mp din raportul de expertiză topografică efectuat în cauză de domnul expert Imre Alexandru, în caz contrar, prezenta hotărâre urmând a ţine loc de act autentic de înstrăinare.
Având în vedere aceste dispoziţii legale, precum şi poziţia procesuală exprimată de către pârâtă, instanţa în temeiul art. 1073, 1077 Cod civil, îl va obliga pe pârâtă să încheie reclamantului contract autentic de vânzare-cumpărare, astfel încât dreptul real dobândit de reclamant, opozabil inter partes să devină opozabil era omnes, în caz contrar hotărârea pronunţată va ţine loc de act autentic de înstrăinare.
În cauză s-a dispus efectuarea şi a unei expertize din care rezultă că suprafaţa de 6081 mp este în folosinţa efectivă a reclamantului, diferenţa este întabulată pe numele Bisericii Ortodoxe, şi că suprafaţa de 6081 mp este înscrisă în CF … Lăzarea partea a II a Borsec, număr topografic …/a intravilan la Capul Xlui.
Fără cheltuieli de judecată deoarece pârâta a recunoscut pretenţiile reclamantului.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Admite acţiunea civilă formulată de reclamantul L.I., domiciliat în comuna X, judeţul Harghita în contradictoriu cu pârâta B.M., domiciliată în municipiul Topliţa, judeţul Harghita şi, în consecinţă:
Obligă pârâta să încheie reclamantului act autentic de înstrăinare în ceea ce priveşte cota sa parte de 1/2 din imobilul în suprafaţă de 6081 mp, înscris în CF … Lăzarea partea a II a Borsec, număr topografic …/a, cuprins în Lotul nr. 1 din raportul de expertiză topografică efectuat în cauză de domnul expert Imre Alexandru, expertiză ce face parte integrantă din prezenta hotărâre judecătorească, în caz contrar prezenta hotărâre va ţine loc de act autentic de înstrăinare în vederea întabulării.
Fără cheltuieli de judecată.