Încheiere pronunţa în procedura împărţeli judiciare în temeiul art. 6736 din Codul de procedură civilă Succesiuni, moşteniri


Prin acţiunea înregistrată sub nr. 1818/740/27.05.2009 reclamanţii A. M., A. G. şi T. I. au chemat în judecată pe pârâtul P. N. pentru ca să se declare deschisă succesiunea defunctei P. L., să se stabilească masa succesorală, calitatea de moştenitori a părţilor şi cotele lor succesorale.

În motivarea acţiunii precizată ulterior se arată că din masa succesorală a defunctei P.L. fac parte un apartament compus din 2 camere, bucătărie, 2 holuri, baie, cămară, situat în Alexandria, 5000 lei depozit CEC, un pat , şifonier, covor, canapea, 2 fotolii, masă, televizor, aragaz, 2 bufete, frigider, maşină de spălat automată.

În dovedirea acţiunii reclamanţii au depus în copie acte de stare civilă, certificat de deces al autoarei, certificat eliberat de Camera Notarilor Publici (fila 16 din dosar) şi au solicitat proba cu interogatoriu şi proba cu martorii C. E. M. şi C.L.C., probe încuviinţate şi administrate.

Pârâtul P.N. a formulat întâmpinare şi cerere reconvenţională prin care arată că defuncta P.L. a decedat la 16.11.2007 şi că în anul 2002 a fost încheiată căsătoria lor după o relaţie de concubinaj care a început în aprilie 1994 timp în care au gospodărit împreună şi au plătit 80% din ratele apartamentului dobândit de defunctă înainte de anul 1994,

Se mai arată de către pârât că bunurile mobile sunt bunuri comune şi că numai aragazul şi 2 bufete sunt bunuri proprii ale defunctei.

Pârâtul solicită să se introducă în masa succesorală apartamentul, să se constate dreptul său de creanţă constând în plata a 80% din rate, 1/2 din bunurile mobile dormitor,canapea şi 2 fotolii, televizor, frigider, maşină de spălat şi să se stabilească pasivul succesoral constând în 1/2 din creditul rămas de plată de 32.500 lei.

Pârâtul a depus în copie certificatul de căsătorie, contractul de vânzare – cumpărare 9291/9 august 1993, contractul de depozit din 23.10.2007, foaie de încasare în numerar din 23.10.2007, contractul de credit bancar nr. 3695/16.10.2007, grafic de rambursare.

Pârâtul P.N. şi-a precizat cererea reconvenţională în sensul că solicită să se constate că din masa succesorală face parte debitul de 4.270 lei rămas de plată şi a solicitat proba cu interogatoriu şi proba cu martorii I.T. şi P.A., probe încuviinţate şi administrate.

Instanţa a solicitat relaţii privind contractul de credit şi convenţia de depozit încheiate cu defuncta, relaţii comunicate cu adresa DJ R 2568/22.04.2010.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa constată şi reţine următoarele:

La data de 16 noiembrie 2007 a decedat defuncta P.L., cu ultimul domiciliu în municipiul Alexandria.

Potrivit art. 651 succesiunile se deschid prin moarte astfel că va fi declarată deschisă succesiunea defunctei P.L., cu ultimul domiciliu în municipiul Alexandria.

Masa succesorală rămasă de pe urma defunctei se va stabili în raport de bunurile care se regăsesc în patrimoniul defunctei la data deschiderii succesiunii şi de probele administrate în cauză.

Din contractul de vânzare – cumpărare (fila 45 din dosar) rezultă că înainte de căsătoria cu pârâtul P.N. – 2 martie 2002 – defuncta a dobândit cu plata în rate apartamentul, situat în Alexandria, compus din 2 camere pentru preţul de 62.665 lei.

Din acest preţ cumpărătoarea a plătit un avans de 6.270 lei rămânând de plată 56.395 lei. Această sumă s-a plătit în rate de către defunctă şi apoi în perioada în care s-a aflat în concubinaj cu soţul supravieţuitor şi în timpul căsătoriei cu acesta.

Având în vedere momentul la care s-a încheiat contractul, 9 august 1993, începutul relaţiei de concubinaj, 1994, şi încheierea căsătoriei, 2002, coroborate cu declaraţia martorilor din care rezultă că defuncta a plătit 5 – 6 rate şi avansul singură, apoi împreună cu soţul supravieţuitor, instanţa va stabili ponderea sumei plătite de pârât împreună cu defuncta ca reprezentând 60% din valoarea apartamentului.

În atare situaţie se va include în masa succesorală apartamentul descris anterior şi se va constata că pârâtul P.N. are un drept de creanţă constând în 1/2 din 60% din valoarea apartamentului reprezentând contribuţie la plata ratelor împreună cu defuncta.

În masa succesorală nu se vor include bunurile mobile indicate în acţiune deoarece pentru ca soţul supravieţuitor să nu fie privat de unele bunuri pe care le-a folosit împreună cu soţul decedat modificându-i-se fără temeinică motivare condiţiile sale de viaţă, Legea 319/1944 îi recunoaşte în afară de partea sa succesorală din celelalte bunuri care i se cuvin în concurs cu diferite clase de moştenitori legali – un drept special de moştenire asupra mobilelor aparţinând gospodăriei casnice.

Bunurile mobile enumerate în acţiune au fost folosite de soţi şi sunt bunuri aparţinând gospodăriei casnice.

Legea înţelegând prin art. 5 să prezume că defuncta a voit să lase soţului supravieţuitor peste partea sa succesorală şi mobilierul şi bunurile gospodăriei casnice, cota de 1/2 din bunurile mobile nu se va introduce în masa succesorală.

Este adevărat că soţul supravieţuitor nu a solicitat dreptul special instituit prin art. 5 din Legea 319/1944 însă atâta timp cât a optat pentru acceptarea succesiunii iar opţiunea este indivizibilă, dreptul recunoscut de lege ca drept special asupra bunurilor mobile aparţinând gospodăriei casnice îşi produce efecte aşa încât aceste bunuri nu se vor cuprinde în masa succesorală.

Cum însă soţul supravieţuitor nu a solicitat să i se atribuie aceste bunuri ca efect al Legii nr. 319/1944, instanţa nu se va pronunţa în acest sens, deoarece potrivit art. 129 Cod procedură civilă se pronunţă numai asupra a ceea ce i s-a cerut.

În masa succesorală se va introduce însă cota de 1/2 din depozitul constituit conform convenţiei nr. 1 din 23.10.2007 în valoare de 5000 (cinci mii de lei), cealaltă cotă de 1/2 din acest depozit reprezentând contribuţia proprie a soţului supravieţuitor conform art. 30 din Codul familiei, la economisirea sumei.

Masa succesorală fiind constituită şi din pasiv instanţa va reţine ca făcând parte din pasivul succesoral cota de 1/2 din 4270 lei reprezentând rate restante aferente contractului încheiat la 16.10.2007 (situaţia fila 57 din dosar) cealaltă cotă de 1/2 din acest credit reprezintă partea soţului supravieţuitor din datoriile comune conform art. 32 lit. c din Codul familiei.

Acest pasiv succesoral se suportă de fiecare moştenitor potrivit cotei lor succesorale.

Sunt moştenitori cu vocaţie succesorală reclamanta A.M., mamă, care culege cota de 2/12 din masa succesorală, reclamanţii A.G. şi T.I., fraţi, care culeg cota de 3/12 fiecare din masa succesorală şi pârâtul – reclamant P.N. care în calitate de soţ supravieţuitor culege cota de 4/12 din masa succesorală.

La stabilirea cotelor succesorale instanţa are în vedere prevederile art. 1 lit. b din Legea 319/1944 şi art. 673 Cod civil.

Pârâtul P.N. a invocat excepţia neacceptării în termen a moştenirii de către reclamanţi potrivit art. 700 Cod civil.

Acest text de lege prevede că succesiunea se acceptă în termen de 6 luni de la data deschiderii ei.

Acceptarea moştenirii se face fie tacit fie expres.

Întrucât pârâtul a recunoscut la interogatoriul luat din oficiu de instanţă că a fost chemat la în 6 luni de la decesul defunctei pentru partaj succesoral, această acţiune a reclamanţilor reprezentă un act neechivoc de acceptare a succesiunii în sensul prevederilor art. 689 Cod civil situaţie în care excepţia neacceptării în termen a moştenirii se va respinge ca nefondată.

Urmează să se dispună efectuarea unei expertize pentru evaluarea şi lotizarea apartamentului în cotele stabilite, scop în care se va numi expert B.M. care va face propuneri de atribuire şi va stabili în raport de valoarea apartamentului cuantumului dreptului de creanţă al pârâtului P.N. şi va stabili şi partea din pasivul succesoral care revine moştenitorilor potrivit cotei lor succesorale.

S-a stabilit termenul de judecată următor.