Tutela se exercita numai în interesul minorului, fiind destinata a înlocui puterea parinteasca (art.114 C.fam.) si care este alaturi de masurile de protectie speciala si adoptie o forma a protectiei alternativa în vederea protejarii intereselor sale.
Tutela se exercita numai în interesul minorului, fiind destinata a înlocui puterea parinteasca (art.114 C.fam.) si care este alaturi de masurile de protectie speciala si adoptie o forma a protectiei alternativa în vederea protejarii intereselor sale.
Prin cererea înregistrata la Judecatoria Caracal, sub nr. 4190/207/2010, reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI OLT, a solicitat instantei ca în contradictoriu cu pârâtii J.G., J.M., J.M.L., si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova, cu sediul în Ploiesti, sa se dispuna instituirea masurii de protectie alternativa pentru, copilul J.M.L. la unchii materni J.G. si M. domiciliati în com. Filipestii de Padure jud. Prahova, pâna la împlinirea vârstei de l8 ani.
În motivarea cererii se arata ca numitul J.M.L., s-a nascut la data de ll.03.l993, în mun. Slatina, jud. Olt, din parintii Natural si J.V., si are domiciliul legal în com. Stoicanesti, jud. Olt, conform CI seria OT nr.335l04.
Din adeverinta medicala nr. l5/30.0l.20l0, eliberata de catre medicul de familie, rezulta ca minorul este clinic sanatos, iar din adeverinta nr. 546/26.0l.20l0, reiese ca în anul scolar 2009-20l0, a frecventat cursurile cls. a X-a la Colegiul National Agricol Carol I, din mun. Slatina, jud. Olt.
În prezent, se arata ca numitul Joita Marian-Laurentiu se afla la unchii materni J.G. si M, domiciliati în com. Filipestii de Padure, jud. Prahova.
Conform acordului scris doreste instituirea masurii de protectie alternativa – tutela – la unchii materni.
În drept, au fost invocate disp. art. 68 al. 2, art. 69 al. 3 si art. 131 din Lg. nr. 272/2004.
În dovedirea actiunii au fost depuse la dosarul cauzei urmatoarele înscrisuri: raportul privind ancheta psihosociala a copilului J.M.L., raport de evaluare privind profilul fam. J.G. si M., raport de ancheta sociala privind situatia copilului J.M.L., certificat de nastere, caracterizare, certificate de judiciar J.G., J.M., declaratii, adeverinta nr. 26/l0.04.2010, adeverinta nr. 2705/l2.04.2010, acte identitate, ancheta sociala.
Examinând actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
Minorul J.M.L., s-a nascut la data de 11.01.1993, în mun. Slatina, are domiciliul legal în com. Stoicanesti, jud. Olt, din parintii Natural si J.V., care a decedat la data de 18.01.2010, iar de la decesul mamei minorul a locuit cu pârâtii – care sunt unchii materni -, si este clinic sanatos.
Conform raportului privind ancheta sociala a minorului efectuata de DGASPC Olt reiese ca, minorul este bine îngrijit si înconjurat cu multa dragoste si afectiune de unchii lui, care se straduiesc sa nu-i lipseasca nimic, iar între minor si pârâti exista o relatie de afectiune reciproca.
Din raportul de evaluare al pârâtilor reiese faptul ca: acestia nu sunt în evidenta cu boli cronice, nu au antecedente penale, ca sunt persoane sociabile, întelegatoare, receptive la problemele altora si se ocupa în mod corespunzator de cresterea si educare persoanelor cu care locuiesc.
Din concluziile acestui raport se desprinde faptul ca pârâtii dau dovada de devotament în cresterea si educarea minorului, de un atasament puternic creat între ei, precum si faptul ca este în interesul lui sa ramâna în continuare în grija unchilor sai prin instituirea masurii de tutela.
Potrivit disp.art.40 al.1 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, “ tutela se instituie în cazul în care ambii parinti sunt decedati, necunoscuti, ……., copilul fiind lipsit de îngrijirea ambilor parinti “ (art.113 C.fam.), iar potrivit disp. art. 41 al. 1 din acelasi act normativ, pot fi tutore persoanele fizice sau sotul si sotia împreuna, care au domiciliul în România si nu se afla în vreunul din cazurile de incompatibilitate prevazuta de lege.
Pentru aceste considerente, având în vedere si disp. art.113 – 114 C.fam, evaluarile efectuate de Autoritatea Publica DGASPC Olt, propunerile acesteia, cererea pârâtilor si declaratia minorului – care este lipsit de ocrotire parinteasca, instanta urmeaza sa admita prezenta actiune, apreciind ca pentru satisfacerea interesului superior al minorului J.M.L. se impune instituirea masurii tutelei la unchii materni, J.G. si J.M., domiciliati în com. Filipesti de Padure, jud. Prahova. De asemenea, urmeaza a se tine seama si de situatia concreta în care se afla minorul, cât si de relatia de afectiune care exista între minor si pârâ?i, care sunt unchii materni.
La instituirea acestei tutele instanta a avut în vedere grija si devotamentul de care dau dovada pârâtii, precum si de atasamentul puternic creat între ei, fiind deci în interesul minorului sa ramâna în grija pârâtilor prin instituirea masurii de tutela.
Ca si ocrotirea parinteasca, ocrotirea prin tutela are în continutul sau cele doua laturi: personala si patrimoniala, fapt pentru care pârâtilor li se atrage atentia ca sunt obligati sa exercite drepturile parintesti si sa-si îndeplineasca obligatiile parintesti numai în interesul minorului cu privire la cresterea, îngrijirea, educarea, dezvoltarea si pregatirea profesionala a acestora, potrivit cu însusirile lui, în conformitate cu telurile statului spre a-l face folositor comunitatii ( art. 101 C. fam.), iar pâna la împlinirea vârstei de l8 ani de catre acesta sa-i încuviinteze prealabil actele juridice civile.
Postat 30.10.2010