Sesizată cu o cerere de restabilire a situaţiei anterioare executării, în sensul obligării pârâtului la plata sumei de … lei achitată în baza sentinţei civile nr…. a Tribunalului Iaşi definitivă şi ce a fost ulterior desfiinţată prin decizia civilă nr. … a Curţii de Apel Iaşi, instanta a reţinut că, în fapt, prin sentinţa civilă nr. … a Tribunalului Iaşi, a fost admisă în parte acţiunea formulată de pârâtul-reclamant împreună cu alţii, în contradictoriu cu T I, M J şi MF prin AGFP Iaşi, aceştia din urmă fiind obligaţi la plata către DIC a sporului de risc şi solicitare neuropsihică în procent de 50% din indemnizaţia de bază brută lunară pentru perioada …, sumă actualizată cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective.
Conform statului de plată depus la fila nr. 4 din dosar, pârâtul – reclamant a primit în luna … suma de … în baza Sentinţei Civile nr. … a Tribunalului Iaşi.
Prin decizia civilă nr. … a Curţii de Apel Iaşi, Sentinţa Civilă nr. … a Tribunalului Iaşi a fost modificată în parte, în sensul că a fost admisă excepţia prescrierii dreptului la acţiune cu consecinţa respingerii cererii formulate de către DIC în contradictoriu cu pârâţii T I, MJ şi MFP.
În drept, conform art. 404 ind.1 C.proc.civ.: „(1)În toate cazurile în care se desfiinţează titlul executoriu sau însăşi executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării prin restabilirea situaţiei anterioare acesteia. (2) Bunurile asupra cărora s-a făcut executarea se vor restitui celui îndreptăţit. (3) În cazul în care executarea silită s-a făcut prin vânzarea unor bunuri mobile, întoarcerea executării se va face prin restituirea de către creditor a sumei rezultate din vânzare, actualizată în funcţie de rata inflaţiei, cu excepţia situaţiei când îşi găseşte aplicare art.449.
Conform art. 404 ind.2 C.proc.civ.: „(1)În cazul în care instanţa judecătorească a desfiinţat titlul executoriu sau actele de executare, la cererea celui interesat va dispune prin aceeaşi hotărâre şi asupra restabilirii situaţiei anterioare executării. (2) Dacă instanţa care a desfiinţat hotărârea executată a dispus rejudecarea în fond a procesului şi nu a luat măsura restabilirii situaţiei anterioare executării, această măsură se va putea dispune de instanţa care rejudecă fondul. (3) Dacă nu s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare executării în condiţiile alin. 1 şi 2, cel îndreptăţit o va putea cere instanţei judecătoreşti competente potrivit legii.
Dat fiind faptul că titlul executoriu a fost desfiinţat, instanţa a admis cererea şi a obligat pârâtul la plata către reclamantă a sumei de … primită în baza titlului desfiinţat.
In ce priveste cererea reconventioanla avand ca obiect compensaţia judecătoreasca a sumei solicitate de reclamant cu sumele pe car reclamantul le are de platit paratului in baza unor hotărâri judecătoreşti irevocabile care constituie titluri executorii, instanţa reţine:
Compensaţia este un mijloc de stingere a două obligaţii reciproce de aceeaşi natură, existente între două persoane care au concomitent calitatea de creditor şi debitor una faţă de cealaltă, până la concurenţa valorii celei mai mici dintre ele, iar dacă acestea sunt egale, în întregime prin compensaţie se pot stinge orice fel de obligaţii, indiferent dacă au un izvor contractual sau extracontractual.
Printre condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a interveni compensaţia, este necesar ca cele două creanţe să fie certe, lichide şi exigibile.
Dat fiind faptul că suma datorata de reclamant pârâtului nu îndeplineşte condiţia mai sus menţionată, plata acestora fiind amânată şi eşalonată până în anul 2014, instanţa a respins cererea reconvenţională.