Minori şi familie-modificare măsură plasament Cereri


Sentinta civila Nr.757

Prin cererea înregistrata pe rolul acestei instante si înregistrata sub nr…….. reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Tulcea a solicitat modificarea masurii de plasament pentru minora …….

S-a mai solicitat ca drepturile si obligatiile parintesti sa fie exercitate si respectiv îndeplinite de catre Presedintele Consiliului Judetean Tulcea.

În motivare, reclamanta a aratat ca minora, provine dintr-o relatie de concubinaj, cu paternitatea recunoscuta, iar în urma neîntelegerilor, cei doi s-au despartit, minora ramânând în grija mamei, care în anul 2006, aceasta se îmbolnaveste, minora ajungând în grija tatalui.

S-a mai aratat ca, la plecarea tatalui din tara, minora a fost încredintata concubinei lui dovedindu-se ca aceasta nu-si poate asuma cresterea si educarea minorei, motiv pentru care a fost internata în regim de urgenta la …….., ulterior, fiindu-i stabilit plasamentul la Centrul de Plasament …….

Reclamanta a mai învederat ca, în anul 2008, matusa minorei, ……., a luat-o în vacanta la domiciliu, în orasul …….., pentru ca, în anul 2009 sa solicite plasamentul minorei.

S-a mai aratat ca o perioada, relatia nepoata-unchi a decurs foarte bine, însa, minora a fugit de acasa fiind gasita în gara, cu intentia de a veni la Tulcea.

Cum minora a declarat ca vrea sa revina la Tulcea, iar matusa nemaidorind sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile viitoare ale minorei, prin S.C. nr. 763/28.05.2010 a Tribunalului Prahova, minorei i s-a instituit plasamentul la Centrul de Plasament ……

De asemenea, s-a mai aratat ca, minora e ambitioasa si constiincioasa, cu o buna frecventa scolara si rezultate foarte bune la învatatura, fiind printre fetele care a primit si a acceptat propunerea de a merge la centrul ……, în lipsa locurilor disponibile la Centrul de Plasament ……..

S-a mai aratat ca, tatal nu mentine legatura cu fiica lui, singura persoana care se intereseaza si mentine legatura telefonic este matusa care a avut-o în plasament.

În drept, reclamanta si-a întemeiat cererea pe dispozitiile art.58 alin.1 lit.c, art. 61 alin. 2 lit. b si art.68 din Legea nr.272/2004.

În dovedire reclamanta a depus la dosar o serie de înscrisuri reprezentând: raport referitor la ancheta psihosociala a copilului, plan individualizat de protectie, ancheta sociala a DGASPC Tulcea, rapoarte dupa discutii, caracterizare, fisa de consiliere, dispozitia nr. 13/04.01.2011, S.C. nr. 763/28.05.2011 a Tribunalului Prahova si copia certificatului de nastere a minorei.

Examinând actele si lucrarile dosarului instanta retine ca, minora ……., nascuta la data de ….. în localitatea ……, provine dintr-o relatie de concubinaj, cu paternitatea recunoscuta, iar în urma neîntelegerilor, cei doi s-au despartit, minora ramânând în grija mamei care, în anul 2006 aceasta se îmbolnaveste, minora ajungând în grija tatalui.

S-a mai retinut ca, la plecarea tatalui din tara, minora a fost încredintata concubinei lui dovedindu-se ca aceasta nu-si poate asuma cresterea si educarea minorei, motiv pentru care a fost internata în regim de urgenta la ……, ulterior, fiindu-i stabilit plasamentul la Centrul de Plasament …….

Instanta a mai retinut ca, în anul 2008, matusa minorei, ……., a luat-o în vacanta la domiciliu, în orasul ……., pentru ca, în anul 2009 sa solicite plasamentul minorei, având în vedere faptul ca, o perioada, relatia nepoata-unchi a decurs foarte bine, însa, minora a fugit de acasa fiind gasita în gara, cu intentia de a veni la Tulcea.

Cum minora a declarat ca vrea sa revina la Tulcea, iar matusa nemaidorind sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile viitoare ale minorei, prin S.C. nr. 763/28.05.2010 a Tribunalului Prahova, minorei i s-a instituit plasamentul la Centrul de Plasament ……..

De asemenea, a mai retinut ca, minora este ambitioasa si constiincioasa, cu o buna frecventa scolara si rezultate foarte bune la învatatura, fiind printre fetele care a primit si a acceptat propunerea de a merge la centrul ………., în lipsa locurilor disponibile la Centrul de Plasament …….

S-a mai retinut ca, tatal nu mentine legatura cu fiica lui, singura persoana care se intereseaza si mentine legatura telefonic este matusa care a avut-o în plasament.

Potrivit art.68 alin. 2 din Legea nr.272/2004, în cazul în care împrejurarile prevazute la alin.1 s-au modificat, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului este obligata sa sesizeze de îndata comisia pentru protectia copilului sau, dupa caz, instanta judecatoreasca, în vederea modificarii sau, dupa caz, a încetarii masurii.

Vazând si dispozitiile art.58 alin.1 lit.c din Legea nr.272/2004, potrivit carora plasamentul copilului constituie o norma de protectie speciala, având caracter temporar, care poate fi dispusa, în conditiile prezentei legi la un serviciu de tip rezidential, prevazut la art.110 alin.2 si licentiat în conditiile legii, urmeaza ca instanta sa admita cererea si sa dispuna modificarea masurii de plasament pentru minora ……., nascuta la data de ……., în localitatea ……., de la Centrul de Plasament …….. la ………

Totodata, în temeiul art.62 alin.2 din Legea nr.272/2004 instanta va dispune ca drepturile si obligatiile parintesti sa fie exercitate de catre Presedintele Consiliului Judetean Tulcea.