Neaplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale în mod distinct pentru fiecare faptă contravenţională reţinută în sarcina petentului. Motiv de nulitate absolută şi virtuală a procesului verbal contravenţional Contravenţii. Închisoare contravenţională


În motivare petentul a aratat ca în mod gresit a fost sanctionat cu amenda contraventionala în cuantum de 500 lei pentru savârsirea faptelor de a refuza sa dea date pentru stabilirea identitatii sale si de a parasi discoteca G din comuna Baba-Ana, la cererea proprietarului.

Analizând actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

Prin procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria/nr. petentul E.N.A. a fost sanctionat cu amenda contraventionala în cuantum de 500 lei pentru savârsirea faptelor prevazute de art. 2 pct. 20 si 2 pct. 33 din Legea 61/1991 R, retinându-se în cuprinsul acestuia ca la data de 10.01.2009 petentul a refuzat sa paraseasca discoteca G la cererea justificata a proprietarului si a refuzat sa dea date pentru stabilirea identitatii sale.

Faptele retinute în procesul verbal sunt prevazute de art. 2 pct. 20 si 2 pct. 33 din Legea 61/1991 R si sanctionate de art. 3 alin 1 lit. a din acelasi act normativ, petentului aplicându-i-se o singura amenda contraventionala în cuantum de 500 lei.

Analizând legalitatea procesului verbal de contraventie instanta retine ca potrivit art. 10 alin. 1 din OG 2/2001 daca aceeasi persoana a savârsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie, iar în alin. 2 se prevede ca atunci când contraventiile au fost constatate prin acelasi proces verbal, sanctiunile contraventionale se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava.

Interpretând per a contrario textul art. 10 alin. 1 din OG 2/2001 rezulta ca, daca se savârsesc mai multe contraventii, trebuie sa se aplice pentru fiecare contraventie câte o amenda contraventionala.

Instanta retine din procesul verbal de contraventie ca, petentului i-a fost aplicata o singura sanctiune contraventionala fara sa fie individualizate fiecare dintre sanctiunile aplicate pentru fiecare din contraventiile savârsite, în contradictie cu dispozitiile imperative prevazute de art. 10 din OG 2/2001. Instanta prin modul global de aplicare a sanctiunii nu este în masura sa verifice daca sanctiunea a fost corect individualizata pentru fiecare contraventie retinuta în sarcina petentului si deci daca au fost respectate dispozitiile legale, agentul constatator neputând face astfel o apreciere globala asupra celor doua sanctiuni contraventionale aplicate.

Acest mod de aplicare a sanctiunii amenzii contraventionale este de natura a-l prejudicia pe contestator având în vedere ca exista si posibilitatea rasturnarii prezumtiei existente pentru una din contraventiile savârsite.

De asemenea instanta retine ca dispozitiile prevazute în art. 10 din OG 2/2001 sunt imperative, nerespectarea acestora fiind motiv de nulitate absoluta virtuala a procesului verbal de contraventie, încalcându-se principiul legalitatii întocmirii procesului verbal. Procesul verbal nu a fost semnat de catre petent, fiind întocmit în lipsa, în conformitate cu dispozitiile art. 19 din OG 2/2001.

Astfel instanta retine ca petentul a reusit sa rastoarne prezumtia de legalitate si temeinicie de care se bucura procesul verbal de contraventie, nemaifiind necesar a mai analiza si celelalte sustineri ale petentului.

Pentru aceste motive instanta urmeaza sa admita plângerea formulata de catre petent, sa anuleze procesul verbal de contraventie seria/nr. încheiat de catre intimata si sa exonereze petentul de plata amenzii contraventionale.