Dispozitivul hotărârii trebuie să cuprindă în termeni imperativi şi lipsiţi de orice echivoc soluţia adoptată fie ea de admitere sau de respingere a acţiunii.
Art.129 alin.5 Cod procedură civilă prevede cerinţa imperativă ca instanţa să se pronunţe asupra tuturor cererilor formulate de părţi. Minuta (dispozitivul) se semnează sub sancţiunea nulităţii de către judecători conform art.258 din Codul de procedură civilă.
Prin sentinţa civilă nr.1724/15 martie 2005 pronunţată în dosarul nr.6150/2002 Judecătoria Brăila a respins ca nefondate contestaţiile conexe împotriva deciziilor de imputare emise de A.G.V.P.S. Brăila şi a dispus că D.S. răspunde în subsidiar faţă de sumele imputate contestatorilor S.D. şi P.O.
Contestatorii au declarat recurs, iar motivele au fost depuse cu depăşirea termenului prevăzut de lege.
Potrivit art.306 alin.2 Cod procedură civilă, motivele de ordine publică pot fi invocate şi din oficiu de instanţa de recurs care este însă obligată să le pună în discuţia părţilor.
În speţa supusă analizării legalităţii Tribunalul Brăila a constatat că există un motiv de nulitate care nu poate fi înlăturat decât prin casarea hotărârii.
Prin decizia civilă nr.203/14 septembrie 2005 Tribunalul Brăila a admis ca fondate recursurile, a casat sentinţa Judecătoriei Brăila nr.1724/15 martie 2005 şi a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalului Brăila – secţia conflicte de muncă.
Hotărârea pronunţată conţine dispoziţii contradictorii ce nu se pot pune în executare.
Dispozitivul hotărârii nu concordă cu considerentele şi nu se poate stabili modul în care a fost soluţionat litigiul .
Minuta (dispozitivul) hotărârii conţine dispoziţii contradictorii în sensul că instanţa a respins contestaţiile împotriva deciziilor de imputaţie însă a dispus modificarea unei decizii de imputare, ceea ce vine în contradicţie cu prima dispoziţie din dispozitiv.
Art.261 Cod procedură civilă prevede că dispozitivul unei hotărâri judecătoreşti trebuie să aibă un conţinut cât mai complet şi să fie în concordanţă cu celelalte părţi componente, să rezolve în mod concret cererile părţilor astfel încât pe baza lui să se poată executa hotărârea.
Neconcordanţa dintre minută şi dispozitivul hotărârii sau conţinutul acestora atrage nulitatea hotărârii.