Obligaţia legală de achitare a taxei de timbru. acte de procedură trimise prin poştă instanţelor judecătoreşti Taxă de timbru


Prin Sentinţa civilă nr.49 din 12 ianuarie 2010 Judecătoria Târnăveni a respins acţiunea reclamantei B.M., împotriva pârâţilor Primăria B., Poliţia B. şi C.I., reclamanta neavând legitimare procesuală activă.

Prin Decizia civilă nr.181 din 24.06.2010 Tribunalul Mureş a anulat, ca netimbrat, apelul declarat de reclamanta B.M., împotriva Sentinţei civile nr.49/12.01.2010 a Judecătoriei Târnăveni.

Împotriva acestei decizii a declarat recurs reclamanta invocând faptul că şi-a îndeplinit obligaţia de a achita taxa de timbru stabilită de instanţa de recurs şi a depus la 18.08.2010 la oficiul poştal Băgaciu dovada plăţii efectuate.

Examinând recursul declarat se constată că este fondat urmând a se admite avându-se în vedere următoarele considerente.

La 18 mai 2010 recurentei, în baza art.13 coroborat cu art.11 teza II din Legea nr.146/1997 republicata i s-a stabilit taxa de timbru aferentă cererii de apel. Corespunde adevărului că la termenul de judecată din 24.06.2010 la dosarul cauzei nu era depusă taxa de timbru stabilită şi, ca urmare, s-a procedat la anularea ca netimbrat a apelului declarat, în baza art.20 alin.3 din Legea nr.146/1997

Instanţa de recurs constată însă că la dosarul de apel, după pronunţarea hotărârii atacate s-a depus dovada expedierii prin poştă la data de 23.06.2010 a taxei de timbru.

In aceasta situaţie se apreciază că recurenta şi-a îndeplinit obligaţia de plată a taxei de timbru la data 08.06.2010 conform chitanţei aflată la fila 18 dosar apel, deci înainte de termenul de judecată din 24.06.2010.

La data de 23.06.2010, deci înaintea termenului de judecata recurenta a depus la oficiul poştal dovada achitării taxei de timbru.

Art.104 C.pr.civ. prevede că ,,actele de procedură trimise prin poştă instanţelor judecătoreşti se socotesc îndeplinite în termen dacă au fost predate recomandat la oficiul poştal înainte de împlinirea lui”.

De altfel, art.104 C.pr.civ. priveşte actele de procedură avute în vedere de art.103 C.pr.civ., care trebuie îndeplinite în termenul impus de lege şi a căror nerespectare este sancţionată cu decăderea, dar apreciindu-se că în practica juridică s-a apreciat îndeobşte că îndeplinirea de către o parte improcesuată a unei obligaţii înainte de împlinirea unui termen prin folosirea serviciului poştal, data poştei se ia în considerare la calcularea termenului.

De altfel, deci termenele se socotesc pe zile întregi, totuşi ziua în care se împlineşte termenul partea trebuie să depună actul la registratura instanţei până la închiderea programului sau dacă actul este trimis prin poştă până la închiderea oficiului poştal, pentru ca în condiţiile art.104 C.pr.civ., actele trimise prin poştă instanţelor judecătoreşti se socotesc îndeplinite în termen dacă au fost predate la oficiul poştal înainte de împlinirea termenului.

Aşa fiind, se va proceda la casarea hotărâri atacate şi se va dispune trimiterea cauzei spre rejudecare considerându-se că recurenta şi-a îndeplinit obligaţia legală de achitare a taxei de timbru.