Ordonanta de plata Plăţi


INSTANTA

Asupra exceptiei de necompetenta teritoriala a Judecatoriei B invocata din oficiu, de instanta.

In cauza de fata creditoarea S.C. X SA B a solicitat emiterea unei ordonante de plata impotriva debitoarei X pentru urmatoarele sume: suma de 2.719,58 lei, reprezentand contravaloarea daunei achitate de creditoare in baza politei emise de debitoare, in calitate de agent de asigurare; dobanda legala aferenta debitului principal; prima de asigurare; penalitati de intarziere aferente primei de si cheltuieli de judecata.

In motivarea in fapt, creditoarea a aratat ca intre parti s-au desfasurat relatii comerciale in baza contractului seria PF nr.004382 din 09.01.2008, prin care debitoarea s-a obligat sa intermedieze incheierea contractelor de asigurare in numele creditoarei. In baza acestui contract, debitoarea a emis polita de asigurare seria DV000067948 din 01.05.2008, pe care nu a depus-o la creditoare nici pana in present, desi termenul de depunere era de 72 de ore de la incheierea ei.

Observand dispozitiile art. 5 din C. pr. civ. privind competenta teritoriala, care este data de domiciliul paratului, cu precizarea ca in speta Judecatoria B nu este nici instanta in circumscriptia careia s-a nascut obligatia sau urmeaza sa se faca plata, Judecatoria B nu este competenta sa judece prezenta cauza, intrucat ultimul domiciliu al debitoarei este in com. F, jud. V, la acest domiciliu fiind indeplinita procedura de citare.

Desi Directia pentru evidenta persoanelor si administrarea bazelor de date B a comunicat instantei ca debitoarea are domiciliul in com. I, jud. V, la aceasta adresa procedura de citare a fost viciata, cu motivarea agentului postal ca destinatara este necunoscuta in localitate. Din inscrisul depus la dosar de mama debitoarei rezulta ca aceasta este plecata in strainatate, dar, intrucat ultimul domiciliu cunoscut este in com. F, in baza prevederilor legale mentionate, instanta va admite exceptia de necompetenta teritoriala si in temeiul art.158 din C. pr.civ. va declina competenta de solutionare a prezentei cauze in favoarea Judecatoriei M.

1