Pentru a constitui act apt pentru întabulare înscrisul ce consfinţeşte actul juridic (privit ca negotium) nu trebuie să conţină descrierea imobilelor înscrise în cartea funciară, ci imobilele care urmează să fie înscrise sau transcrise trebuie individuali


Pentru a constitui act apt pentru întabulare înscrisul ce consfinţeşte actul juridic (privit ca negotium) nu trebuie să conţină descrierea imobilelor înscrise în cartea funciară, ci imobilele care urmează să fie înscrise sau transcrise trebuie individualizate doar prin număr de carte funciară şi număr cadastral sau topografic, după caz.

Trib. Bistriţa-Năsăud, secţ. I civ., dec. nr. 34/A/11 mai 2011

Prin sentinţa civilă nr. 1724/2010, pronunţată de Judecătoria Beclean, s-a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de către intimatul de rând 2, bancar CR şi – pe cale de consecinţă – s-a respins acţiunea civilă formulată de către reclamanta SC M SRL Beclean împotriva acestuia, dată fiind lipsa calităţii procesuale pasive.

S-a respins, ca nefondată, excepţia inadmisibilităţii acţiunii precizate, invocată de către intimatul de rând 2, executorul bancar CRF.

S-a respins, ca neîntemeiată, acţiunea civilă precizată de către reclamanta SC „M” SRL Beclean, şi îndreptată împotriva intimatelor BT – Sucursala Bistriţa – şi SC „B” SRL Beclean..

A fost obligată reclamantă la plata sumei de 800 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, către intimatul bancar CR.

Împotriva sentinţei expuse, în termen, a declarat recurs reclamanta SC „Masocons” SRL, cale de atac înregistrată la tribunal apel întrucât sentinţa a fost pronunţată cu drept de apel, tribunalul reţinând în şedinţa publică din 4 mai 2011 că apelul este calea de atac şi nu recursul.

Examinând sentinţa atacată prin prisma criticilor formulate, tribunalul reţine că aceasta este legală şi temeinică, nefiind dat niciun motiv de desfiinţare sau schimbare.

Cum procesul civil este guvernat de principiul disponibilităţii şi cum reclamanta nu a investit instanţa cu o cerere prin care să solicite constatarea nevalabilităţii actului de adjudecare din data de 31.07.2009, instanţei îi revine obligaţia de a se pronunţa în limitele investirii, respectiv să cerceteze în ce măsură încheierea de întabulare nr. 3490/11.08.2009, dată de Biroul de carte funciară Beclean în dosarul nr. 3490/31.07.2009 este legală şi temeinică, soluţia asupra capătului de cerere având obiect rectificarea înscrierii în cartea funciară fiind consecinţa modului de soluţionare a cererii de constatare a nulităţii parţiale a încheierii de întabulare.

Prin urmare, chiar dacă actul în temeiul căruia, prin încheierea contestată, s-a dispus întabularea, îl constituie actul de adjudecare şi chiar dacă acesta ar fi nevalabil sub anumite aspecte, instanţa va verifica doar dacă încheierea de c.f. atacată reflectă conţinutul actului de adjudecare sub aspectul condiţiile impuse de Legea nr. 7/1996, pentru întabularea acestuia în c.f. sau registratorul a dispus transcrierea în c.f. în favoarea adjudecatarei şi a altor imobile decât cele ce sunt indicate în actul de adjudecare.

Condiţiile pe care un înscris trebuie să le îndeplinească pentru a se putea dispune înscrierea în cartea funciară a dreptului pe care-l consacră sunt prevăzute de art.48 alin.1 din Legea nr. 7/1996 respectiv înscrisul: a) este încheiat cu respectarea formelor prescrise de lege; b) identifică corect numele sau denumirea părţilor şi menţionează codul numeric personal, numărul de identificare fiscală, codul de înregistrare fiscală sau codul unic de înregistrare, după caz, atribuit acestora; c) individualizează imobilul printr-un număr de carte funciară şi un număr cadastral sau topografic, după caz; d) este însoţit de o legalizată, dacă actul nu este întocmit în limba română; e) este însoţit, după caz, de o copie a extrasului de carte funciară pentru autentificare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza întocmirii actului; f) este însoţit de dovada achitării tarifului de publicitate imobiliară, cu excepţia scutirilor legale.

Potrivit dispoziţiilor cuprinse în alin.2 al aceluiaşi articol încheierea prin care se dispune înscrierea în cartea funciară va cuprinde determinarea dreptului sau a faptului, indicarea numărului cadastral al imobilului şi al cărţii funciare, precum şi a părţii cărţii funciare în care urmează a se face înscrierea. De asemenea, se vor indica poziţiile ce au fost radiate şi numele celui în favoarea sau împotriva căruia s-au făcut înscrierile, indiferent de felul lor.

Cum, în cauză, obiectul litigiului îl constituie doar aspectul legat de descrierea imobilelor, doar această condiţie va fi analizată de tribunal.

Din conţinutul acestor dispoziţii legale reiese faptul că pentru a constitui act apt pentru întabulare înscrisul ce consfinţeşte actul juridic (privit ca negotium) nu trebuie să conţină descrierea imobilelor înscrise în cartea funciară, ci imobilele care urmează să fie înscrise sau transcrise trebuie individualizate doar prin număr de carte funciară şi număr cadastral sau topografic, după caz.

Prin urmare, chiar dacă în actul a cărui întabulare se solicită nu sunt descrise deloc imobilele sau descrierea este incompletă sau nu corespunde descrierii din cartea funciară acest aspect nu constituie un impediment pentru întabulare, cât timp în înscris se indică numărul de carte funciară în care figurează înscrise imobilele şi numărul cadastral sau topografic al imobilelor , după caz.

Registratorul de carte funciară este obligat să verifice dacă, în înscrisul a cărui întabulare se solicită, imobilele sunt individualizate cu număr de carte funciară şi cu număr cadastral sau topografic şi dacă această individualizare este indicată şi proprietarii coincid cu cei indicaţi în act, dispune întabularea, prin încheiere. Sub aspectul îndeplinirii condiţiilor pentru a se dispune întabularea, nu are nicio relevanţă dacă, în conţinutul actului, sunt sau nu sunt descrise imobilele sau atunci când au fost descrise, descrierea ar fi incompletă sau nu ar corespunde cu cea din cartea funciară.

Că este aşa reiese şi din dispoziţiile alineatului 2 al art. 48 din Legea nr. 7/1996 în care se prevede că încheierea prin care se dispune întabularea trebuie să cuprindă obligatoriu: determinarea dreptului sau faptului ce s-a înscris şi indicarea numărului cadastral al imobilului şi al cărţii funciare, precum şi a părţii cărţii funciare în care urmează a se face înscrierea, fără să se prevadă şi condiţia ca imobilele să fie descrise.

În speţă, în cuprinsul actului de adjudecare nr. 136/31.07.2009, emis în dosarul execuţional nr.903/2009 de executorul bancar CR, a cărui întabulare s-a solicitat, fiind depus la biroul de carte funciară Beclean imobilele au fost individualizate cu număr de carte funciară, c.f. nr.3184 Beclean, sub A+1 şi cu număr cadastral, nr.702, ce aparţin proprietarului SC „M” SRL.

Aşa fiind, în mod legal, prin încheierea nr.3490/ 11.08.2009, dată în dosarul de carte funciară nr. 3490/31.07.2009 al Biroului de şi publicitate imobiliară Beclean s-a dispus întabularea.

Aşa cum anterior s-a arătat, în speţă, sub aspectul condiţiilor de înscriere în cartea funciară, actul de adjudecare îndeplineşte toate condiţiile, neavând nicio relevanţă faptul că, în conţinutul acestuia, executorul judecătoresc a descris incomplet imobilele ce urmează a fi transcrise în favoare adjudecatarului.

Prin urmare, în prezenta cauză, nu prezintă relevanţă nici calificarea actului înregistrat sub nr. 137/31.07.2010, prin care se precizează actul de adjudecare nr.136/31.07.2009, emis de executorul judecătoresc la aceeaşi dată, 31.07.2010.

Tribunalul reţine că atâta timp cât, prin acest act cu nr.137/31.07.2010, se precizează actul de adjudecare nr.136/31.07.2010, acesta face corp comun cu actul pe care-l precizează şi nu se impunea ca, în cuprinsul încheierii de întabulare contestată, să se facă referire în mod distinct şi la actul administrativ nr.137/31.07.2010. De altfel acest act, nu cuprinde nicio prevedere care să aibă relevanţă sub aspectul întabulării în cartea funciară, aşa cum acestea sunt reglementate dispoziţiile art.48 alin.1 din Legea nr.7/1996.

Pe de altă parte, în cauză, nu este vorba de o îndreptare a vreunei erori care s-ar fi strecurat în cuprinsul încheierii de carte funciară nr. 3490/11.08.2010, aşa acum susţine apelanta-reclamantă, această încheiere fiind emisă la data 11 august 2010, avându-se în vedere toate actele depuse de executorul judecătoresc anexate cererii de întabulare printre care figurează şi actul ce reprezintă precizarea actului de adjudecare înregistrat sub nr.137/2010.

Încheierea de carte funciară contestată, cuprinde toate cerinţele prevăzute de art.48 alin.2 din Legea nr.7/1996 şi odată cu înscrierea dreptului de proprietate asupra imobilelor cu nr. cadastral 702, din c.f nr.25079 Beclean , potrivit art. 518 alin.3 C.pr. civilă, în baza actului de adjudecare, s-a dispus şi radierea ipotecilor, sarcinilor şi notărilor şi s-a înscris privilegiul creditorului urmăritor asupra imobilului până la achitarea în întregime a preţului (care nu a fost achitat integral la data emiterii actului de adjudecare.

Aşa fiind, tribunalul reţine că încheierea de carte funciară contestată este legală şi temeinică nefiind dat niciun motiv de anulare parţială a acesteia.

Cât timp valabilitatea actului de adjudecare nu a fost contestată în prezentul dosar, nemulţumirile reclamantei vizând imobilele care au făcut obiectul vânzării silite, vor putea fi rezolvate, eventual, într-un alt cadru procesual în care se va stabili dacă întregi imobilele individualizate cu nr. cadastral 702, au făcut obiectul vânzării silite.