Este încălcat principiul contradictorialităţii, iar hotărârea astfel pronunţată este lovită de nulitate, atunci când instanţa, primind după închiderea dezbaterilor un set de acte, pe care nu le-a pus în discuţia părţilor, pronunţă hotărârea pe baza lor.
– Extras –
Prin sentinţa civilă nr. 27/25.02.2001, pronunţată de Tribunalul Galaţi, Secţia civilă, s-a respins ca nefondată acţiunea în revendicare a unui imobil expropriat prin Decretul nr. 753/1965.
Prin decizia civilă nr. 53/A/29.06.2001, pronunţată de Curtea de Apel Galaţi, Secţia civilă, apelul declarat de reclamante a fost respins ca nefondat.
Recursul formulat de reclamante este întemeiat.
Unul dintre principiile fundamentale care guvernează desfăşurarea procesului civil este principiul contradictorialităţii.
Contradictorialitatea constă în posibilitatea conferită de lege părţilor de a discuta şi combate orice element de fapt şi de drept al procesului civil. Acest principiu domină întreaga activitate de soluţionare a litigiului.
Exigenţa fundamentală a contradictorialităţii impune cerinţa ca nici o măsură să nu fie dispusă de instanţă înainte ca aceasta să fie pusă în discuţia părţilor.
Instanţa trebuie să asigure părţilor posibilitatea de a-şi susţine şi argumenta dovezile, de a invoca
(Secţia civilă, decizia nr. 1852 din 14 mai2002)
probe, de a cunoaşte dovezile solicitate de adversar, de a ridica şi cunoaşte excepţiile de procedură.
în realizarea acestui principiu, instanţa este obligată să încuviinţeze probele solicitate de părţi numai în şedinţă, după ce părţile se pronunţă asupra admisibilităţii ior. Nici o probă nu poate fi opusă celeilalte părţi dacă nu i s-a dat posibilitatea de a o discuta, astfel încât o hotărâre nu se poate întemeia pe un act depus după încheierea dezbaterilor fără a fi pus în discuţie.
Nerespectarea principiului contradictorialităţii atrage nulitatea hotărârii pronunţate.
Aşa fiind, prima instanţă a încălcat principiul contradictorialităţii şi a pronunţat o hotărâre lovită de nulitate, primind după închiderea dezbaterilor un set de acte pe care nu le-a pus în discuţia părţilor şi a pronunţat, pe baza lor, o hotărâre prin care a respins acţiunea reclamantelor ca nefondată.
Pentru aceleaşi considerente, este greşită şi decizia pronunţată în apel, prin care, respingându-se apelul, s-a confirmat hotărârea tribunalului, deşi a fost pronunţată cu încălcarea flagrantă a principiului contradictorialităţii.