Potrivit dispoziţiilor art. 6739 Cod procedură civilă la formarea şi atribuirea loturilor, instanţa va ţine seama după caz, şi de acordul părţilor, mărimea cotei-părţi ce se cuvine fiecăreia ori masa bunurilor de împărţit, natura bunurilor, domiciliul şi ocupaţia părţilor, faptul că unii dintre coproprietari, înainte de a se cere împărţeala, au făcut construcţii, îmbunătăţiri cu acordul coproprietarilor sau altele asemenea.( Decizia nr. 988 din 14 decembrie 2010 a Curţii de Apel Ploieşti – Secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie).
Prin decizia civilă nr. 988 din 14 decembrie 2010 pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti, a admis recursul declarat de reclamanţii OP, OC, OL (moştenitori ai defunctului O Ghe -decedat pe parcursul procesului), împotriva deciziei civile nr. 462 din 22 septembrie 2010 pronunţată de Tribunalul Prahova, în contradictoriu cu pârâţii O P, O M prin curator special S N, OV , a modificat în parte decizia civilă nr. 462 din 22 septembrie 2010 pronunţată de Tribunalul Prahova, în sensul că lotul 2 stabilit de instanţa de apel s-a atribuit recurenţilor ,a menţinut restul dispoziţiilor deciziei şi a obligat intimaţii la 500 lei cheltuieli de judecată către recurenta OP.
Curtea, a constatat că recursul este fondat şi a fost admis în următoarele limite:
Susţinerea invocată de recurenţi vizând încălcarea principiilor
oralităţii şi contradictorialităţii de către instanţa de apel, care a dispus partajul conform unei variante de lotizare nesolicitată de niciuna dintre părţi şi nepusă în discuţia acestora, a fost respinsă.
La alegerea variantei, tribunalul a avut în vedere respectarea, pe cât posibil, a criteriilor înscrise în art. 6739 Cod pr.civilă, aşa încât casa de locuit să fie atribuită pârâtei O M, în vreme ce anexa grajd revine în lotul comun al reclamantului decedat, respectiv a moştenitorilor acestuia precum şi al intimatului OV.
S-a ţinut seama totodată şi de valoarea mai mică a sultelor datorate pentru egalizarea loturilor în varianta omologată de instanţă, spre deosebire de varianta solicitată de apelantul pârât.
A fost găsită fondată însă critica privind stabilirea lotului reclamantului decedat pe parcursul procesului.
În cauză, în faza de judecată a apelului, la data de 15 ianuarie 2010, ca urmare a decesului reclamantului O G au fost introduşi în cauză moştenitorii acestuia, respectiv O P, O C şi O L.
În condiţiile în care calitatea procesuală a reclamantului a fost preluată de moştenitorii acestuia, în mod greşit în dispozitivul deciziei pronunţate de tribunal se stabileşte lotul reclamantului decedat, situaţie de natură să-i prejudicieze pe recurenţii reclamanţi în executarea unei atare hotărâri.
În consecinţă, decizia a fost în parte modificată în sensul că lotul 2 stabilit de instanţa de apel s-a atribuit recurenţilor în calitate de moştenitori ai defunctului O G, şi lui O V.
S-a menţinut în rest decizia şi în baza dispoziţiilor art. 274 Cod pr.civilă intimaţii au fost obligaţi la plata sumei de 500 lei cheltuieli de judecată către recurenta O P.